English

Egy nap a városban

Iszonyú menő múzeum, ahol sohasem keresnéd - Törley

szucsadam 2015 június 16.

A Törley budafoki pezsgőpincészete pénzt nem sajnálva összehozott egy nagyon drága és nagyon menő múzeumot, ahová meghívtak minket is. Június 20-án, szombaton ugyanis koncertekkel, tárlatvezetéssel és a pincészet pezsgőinek kóstoltatásával várnak mindenkit délutántól. Nekünk lehetőségünk volt az esemény előtt végigjárni a látnivalókat.

Azoknak, akik csak szupermarketben vásárolnak pezsgőt, a Törley leginkább a nagy készletekben felhalmozott tankpezsgőket jelenti, amit születésnapra vagy szilveszterkor felbontunk. El is felejtjük, hogy a Törley nagyon jó minőségű, champagne-i eljárással készült, tradicionális pezsgőket is készít, sőt. Amikor megalapították a vállalatot 1880-ban, csak ilyen italt készítettek, mégpedig champagne-i szőlőből.

Kevesen tudják, de Reimsben, a pezsgő francia fővárosában jött létre ugyanis a Törley.

A Törley budafoki üzemében, egy fantaszikusan berendezett pincében szembesülhetünk ezzel, valamit a cég múltjának egyéb érdekes részleteivel, mielőtt bejutunk a pezsgőspincébe, ahol magunk is meggyőződhetünk arról, amire korábban nem is gondoltunk volna:

a Törley alkalmazza a kézműves technológiát is a pezsgőkészítésnél.

Minden úgy megy, mint Champagne-ban, csak épp a bor nagyrészt Etyekről, és nem Champagne-ból jön. Miután végignéztük a múzeumot és a pincét, egy kicsit máshogy nézünk majd egy Törley palackra.

A pincerendszerbe egészen elképesztő módon gyűrtek bele egy hatalmas, több méter átmérőjű palackot, dugót és egy pezsgőspoharat, vaskos fémlapokból. Ez maga a múzeum rész, ami simán elmenne egy sci-fi forgatási helyszínének.

p1280564.JPG

p1280572.JPG

Szóval itt megtudhatunk mindent a magyar pezsgő, azon belül is Törley történetéről. Kezdve azzal, ahogyan Reimsben a felvásárolt nyerspezsgőt készre kezelve, saját neve alatt hozta forgalomba Törley József, mígnem hazatérve megalapította Budafokon a gyárát, sok más versenytárssal együtt. 1880-tól 1900-ig összesen hat pezsgőgyár épült itt. Ekkor nagyban épült a mai Budapest: miután kitermelték a kőzetet a rakpartok és a Parlament építéséhez, rájöttek, hogy a vájatokat szuperül lehetne használni pezsgőpincészetnek, könnyű lenne belőlük a champagne-iakhoz hasonló pincéket kialakítani.

p1280558.JPG

Törley Józsefnek egy nagy riválisa volt a hazai piacon: az az ember, akit ő hívott meg Budafokra Franciaországból, hogy segítsen neki pezsgőt készíteni. Loius Francois-val nem sokáig dolgoztak együtt, hamarosan szétváltak útjaik, mígnem a francia a legkeményebb versenytárssá nőtte ki magát. A Francois pezsgők ma már a Törley termékcsalád részeként vannak jelen a piacon, felvásárolta a nevet a vállalat, miután a második világháborúban szétbombázták a konkurencia gyárát. Pech.

Egy csomó korabeli palackot (Törley, Francios, vagy a közelmúltból Hungária), díjat, poharat lehet megnézni a múzeumban, valamint rengetegféle számolócédulát: a pincér a kávéházakban ezekre összesítette a fogyasztást, ezeken látta a vendég, mennyit kell fizetni. Ügyes reklám, és mennyivel több értelme van, mint a szórólapnak.

p1280542.JPG

1910-ben több mint kétmillió palack futott ki öt kontinensre, európai lerakatokkal rendelkezett a Törley, mígnem a világválság hatására, 1929-30-ban már csak alig 200 ezer palack került ki forgalomba. Aztán a harmincas évektől megint dübörgött a pezsgőbiznisz, az államosítás évei után,a szocialista időszak lezárásaként pedig német szakmai befektető tulajdonába került a vállalat, aki nagy beruházásokat indított - részben uniós forrásokból.

Ma már olyan helyeken is találkozunk rajongókkal, ahol nem is számítanánk rá. Kanadában a fekete címkés Hungária egyenesen piacvezető, Észtországban pedig az egy főre jutó Törley-fogyasztás magasabb, mint Magyarországon, vagy bárhol a világban. Sőt, Törley Nigeria néven egy független Facebook-oldal is elindult nemrég.

p1280601.JPG

Ahogy átsétálunk a pezsgőpincébe, megpillantjuk a Törley-villát, ami a pincészet fölé tornyosul. Meglepő látni itt egy Loire-menti kastélyt, főleg annak tudatában, hogy ez már nem a család tulajdona. Az államosítás áldozata lett, és utána sem került vissza. Ma ez a legjobb szögben készíthető fotó róla, fentről, a Törley tér irányából hiába próbálunk bejutni, a Sugárbiológiai Intézet és más egészségügyi szervezetek találhatóak meg odafent, magas és masszív falakkal körbebástyázva.

p1280642.JPG

A pincébe érve meglátjuk a legjobb minőségű, tradicionális eljárással készített pezsgőket, amik sok esetben már évek óta várnak a piacra dobásra.

p1280632.JPG

Hogy mi a palackok története? Na, ez az igazi kézművesség.

Először is előkészítik a korán, technológiai érettség fázisában leszedett szőlőből készült (tirage likőrrel dúsított) töltőbort, aminek nagyon fontos tulajdonsága, hogy éppen 24 gramm per liter cukrot tartalmaz (minden 4 gramm cukorból lesz ugyanis egy atmoszféra nyomás, és itt a palackokban 6 atmoszféra feszül), majd ezt egy söröskupakra hasonlító koronazárral lezárják. Ezeket ún. máglyába helyezik el, itt 24-36 hónapot tölt a palack, ez idő alatt a bevitt speciális élesztő megzabálja a cukrot, majd saját magát is egy autolízises folyamat eredményeként. Az elhalt élesztő seprőként kicsapódik a palack aljára.

p1280619.JPG

A máglyákból félévente kiveszik a palackokat, felrázzák, hogy a seprő átadja az ízt a pezsgőnek, majd visszamáglyázzák, ügyelve arra, hogy ezúttal más sorrendben legyenek a palackok. Ezután rázóállványra kerülnek, amiknek a feladata, hogy dugóra rázzák a seprőt. A rázómester kézzel megy végig, rázogatja, majd egynyolcad fordulattal elfordítva visszahelyezi a palackot. Nyolc nap alatt nyolcszor megrázza, fordítja, majd magasabb dőlésbe állítja a rázóállványt. Egy hónapig tart, amíg eltávolíthatóvá válik a palack szájánál a seprő, ezután jöhet a degorzsálás (lefagyasztják a palack száját, majd eltávolítják a seprős jégdugót), majd az elfolyt mennyiség pótlása expedíciós likőrrel. Kivéve a nyerspezsgőnél, ahol nincs visszatöltés, csak az évek alatt a palackban kialakult ízeket érezzük.

Mindezt bárki megnézheti előre bejelentkezett időpontban, kóstolóval megspékelve, vagy most szombaton, egy sima Múzeumok Éjszakája karszalaggal. Délután egy órától indul itt az udvaron a műsor, zenei téren jazz felé mozdulnak, italok terén pedig természetesen pezsgőzés lesz megállás nélkül. Az Eastwing Group után Tompos Kátya, majd a Szulák Andrea-Cseke Gábor duó lép fel, poharaznak mindenféle Törley pezsgőt késő estig.

Részletek itt.

Az épület és a bejutás akadálymentes, kerekesszékkel is bátran lehet jönni.

Törley múzeum
Cím: Budapest, 1221 Anna utca 5-7.
Telefon: +36-1-229-2300
e-mail: muzeum@torley.hu

Disclaimer: a Törley az Egy nap a városban blog hirdetője.

süti beállítások módosítása