English

Egy nap a városban

Nagyon izgalmas 40 perces dokumentumfilmet hozott össze Budapestről Anthony Bourdain

szucsadam 2015 június 08.
Címkék: cnn turista városkép

English version

Vasárnap vetítette a CNN Anthony Bourdain: Parts Unknown című utazós műsorának Budapestről szóló részét. A képre kattintva lehet megnézni:

asrq.jpg

Szerintem nagyon jól sikerült. Remek arányban adagolja a művészetet, a kultúrát, a gasztronómiát és a személyes sztorikon keresztül bemutatott történelmet. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején tapasztalható felvirágzást, aztán az első, majd a második világháború hatásait. Mindezt Zsigmond Vilmos szemüvegén keresztül, aki sokat mesél a személyes tapasztalatairól is.

A műsorvezető rögtön úgy indít, hogy megpróbálja kifejezni, mennyire szép is ez a város. Nehezen tudja kifejezni, végül a "building porn", vagyis épületpornó szót használja. A házakon keresztül érezni egy birodalmat, ami még mindig itt van - állítja Bourdain. Persze ebben az állításban ott rejtőzik az észrevétel, hogy látszólag már elment. A műsorvezető beszél arról is, hogy sok magyar művész, a kultúra egy jelentős szelete vándorolt ki, új otthont keresve, szinte érezzük a képernyőből áradó elmúlásszagot.

A Part Unknown-ban a műsorvezető jelenti az egyik minőséget: Anthony Bourdain nemcsak egy hatvan felé járó, világlátott, kivarrt öreg, hanem tanult séf is, így műsoraiban hála istennek minden tíz percre jut legalább három perc kajálás. Ezeket a helyeket látogatta meg:

Newyork kávéház - Itt Zilahy Péter íróval beszélgettek a kávéházi kultúráról, valamint feltették a nehéznek tűnő kérdést: miért egy ilyen helyen ittak az írók, ha egyszer nem volt pénzük? És miért kaptak hitelbe kávét? Kipróbálják az éttermet, a műsorban körülbelül itt, fél percre tűnik fel a fine dining. Ennyit kapott a gasztroforradalom, utána következnek a hardcore részek, amik az átlagos turistát nyilván jobban érdekelnek.

Pléhcsárda - Mi is jártunk itt, az iszonyú méretű rántott húsok földje ez, ahol senkit nem zavar, ha a tányérjáról lelóg a kaja, és hozzáér az asztalhoz. Előtte úgyis bőrén rakták a mérlegre, amiről csöpögött a zsír. Bourdain megkóstolja a csirkemájas-velős ragus palacsintát, valamint a rántott hússal is ismerkedik.

Belvárosi Disznótoros - Ide Máté Dániel viszi el az utazót, aki magára közgazdászként hivatkozik. Az újságíró és a Pénzügyminisztérium sajtó- és kommunikációs osztályának egykori vezetője nagy hentesrajongó, és meg is mutatja Bourdainnek, hol szoktak rendszeresen véres hurkát készíteni Budapesten.

Szeged, halászcsárda - Nem jöttem rá, melyik (olvasónk, Márta szerint az Öreg Kőrössy Halászcsárda), mindenesetre egy állítólag jó halászlevet esznek itt. Picit elidőzünk itt a történelmen, Zsigmond Vilmost felvillantja a háború előtti idők, majd egy pillanatra a kommunizmus romantikáját.

Bangó Margit főztje - A "magyar cigányzene Aretha Franklinje", ahogy a műsorban nevezik az énekesnőt, főz is a stábnak. Meg persze tolják a muzsikát.

Szóval érdekes lett a műsor, és annak ellenére tűnik hihetetlen izgalmasnak a város, hogy télen forgattak. Én egy kicsit nagyobb hangsúlyt helyeztem volna arra, hogy megismerkedjek a Pléhcsárda és a Newyork étterme között tátongó világ gasztronómiai feltérképezésével, és bejutottam volna néhány olyan ajtó mögé, ahol váratlan szépségekbe lehet belefutni, de a műsor láthatóan olyan egyensúlyra törekedett, ahol a szélsőségek formálják ki a középpontot. Romos udvar - aranycsillogás. Fine dining - fritőz.

Mindegy, jó lett ez így, megint számíthatunk egy jó adag látogatóra, Európa egyik legizgalmasabb városában.

English version

süti beállítások módosítása