English

Egy nap a városban

A legjobb budapesti falfestmények egy térképen

simon mondja 2015 május 04.
Címkék: városkép

Sokszor írtunk már arról, hogy színesedik a belváros. Romos, kopott tűzfalak kapnak új külsőt, nagy forgalmú tereken jelennek meg mindenféle óriásgrafikák, amik most jópofán színesítik az alapvetően még mindig kopott téglafalakkal rojtozott belvárost (utóbbit egyébként imádják a turisták az apokaliptikus jelleg miatt).

A falfestmények ellepték a várost, ami azért is baromi jó hír, mert alapvetően hajlunk a pesszimizmusra, és sokat segít ezen az állapoton egy-egy jobban sikerült óriáskép. A történet lassan tíz éve kezdődött, de csak nemrégiben pörgött fel igazán, amikor 2008-ban elindult a Színes Város Projekt, illetve amikor 2010-ben a Neopaint Works megkezdte TűzfalRehab keretében a belvárosi tűzfalak kifestését. Azóta lépten-nyomon színes festményekre bukkanhatunk Budapesten.

A művészek legálisan, az önkormányzatokkal és a lakókkal együttműködve alkotják meg a képeket, mi meg azon kapjuk magunkat, hogy tudjuk, mi az a street art, és hogy milyen az, amikor a művészet kimegy az utcákra. Oda, ahová eleve való.

Egyébként pont ez volt a célja a Színes Város Csoport tagjainak: Vasarely nyomán az utcára vinni a művészetet, hogy mindenki számára elérhetővé váljon. Ők nemcsak alkotnak, hanem az utódok kineveléséről is gondoskodnak, pályázatokat írnak ki fiatal, kezdő csoportoknak, így egyre több felület szépülhet meg az átfestés során. A Színes Város nemcsak tűzfalakat dekorál, hanem újrahasznosított anyagokból köztéri szobrokat is felállít, hogy általuk élhetőbbé váljon a város. A tavaly őszi újlipótvárosi képük mellé meg zöld falat telepítettek, így előbb utóbb vadszőlő fogja borítani a művet, így a természet kapcsolatba lép a festménnyel. Szeretnek interaktív alkotásokat is készíteni, így akár a járókelők is tovább alakíthatják a végeredményt, mint például az Erzsébet téri interaktív tábla esetében.

A Színes Város munkáinak galériáját itt találjátok:

A Neopaint Works neve is a tűzfalakkal fonódott össze (nem csak a villamoshálózat fonódik). TűzfalRehab című projektjük, amelyet a Trilakkal közösen visznek 2010 óta, idén Summa Artium díjban részesült. Törzshelyük Erzsébetváros, a legtöbb munkájukkal ott futhattok össze, de az ő nevükhöz köthetők a Szentlélek téri hév képe is. A Neopaint tagjai inkább egyszerűbben értelmezhető képekkel dekorálják a lepukkant falakat, bemutatják Budapest régi arcát, vagy éppen tájképet festenek egy játszótér mögé. Nem csoda, hogy a legtöbben imádják a munkáikat. Olyannyira, hogy külföldi felkéréseket is kapnak: legutóbb Németországban dolgoztak, és Terry Richardson amerikai fotós párizsi kiállításán is közreműködtek.

A Neopaint festményeiről a galéria itt van:

Szóval érdemes nyitott szemmel járni a városban és örülni annak, hogy az egyébként valóban zavarba ejtően izgalmas tűzfalak helyütt kiszínesedtek. 

És akkor egy kis segítség a helyszínekhez: összeszedtük nektek mindkét csapat fontosabb munkáit egy térképen, hogy ennek a segítségével indulhassatok utcai portyára, ha egyszer a köztéri művészetek után kutatva nyakatokba vennétek a várost:

 

(Tamási Rebeka vendégszerzőnk cikke)

süti beállítások módosítása