English

Egy nap a városban

Faszaládé: a fine diningig fokozott kolbász

Magyarósi Csaba 2015 április 16.
Címkék: gasztro

A kolbász látszólag nem az a műfaj, ahol óriási emberi teljesítményekre lehet számítani, de ha valaki akkora zseniális parasztkodással indítja a sütödéjét, hogy a Faszaládé nevet adja neki, arra muszáj odafigyelni.

Nyilván pont ezért nevezték el Faszaládénak a helyet.

 dsc04717.jpg

A koncepció: összeválogatnak mindenféle spéci kolbászt, ezekhez adnak mindenféle egzotikus szószt és:

kész!

Ehhez képest elsőre meglepően magasak az árak, egy normál adag, amivel néhány órára eltelsz, 1500-2500 forintba kerül. Van spéci menü, amiben kétféle kolbászt kapsz egy tányéron, ez a legolcsóbb, ha külön válogatsz össze kettőt, az már többe kerül. Ha meg csak egyet kérsz, éhen halsz.

Szóval kábé kétszer annyit fizetsz, mint egy rendes talponállóban és feleannyira laksz jól. De itt nem a hányós, zsírböfögős, porcogós, húslégőzös értelemben telsz el. Az élmény inkább olyan, mintha este nem valami műszálas takarót húznál magadra, hanem egy különösen bársonyos, finom szövésű burokba gubózott emberméretű selyemhernyót. Érzed, hogy amit eszel, az nem fine dining, de valamilyen abszurd módon mégis az.

Mert a véres hurka, amit egy hatalmas tömbből szelnek neked egészen más, mint az, amelyikből szardarabszerű zárványos esnek ki az utolsó piacos restinél (van abból is jó, de van büntetendő is), ez szinte krémes, tök harmonikus ízű és mégis tagadhatatlanul véres hurka, nemcsak valami, amire rámondják.

dsc04711.jpg

De a kacsakolbász volt az a spéci almás lekvárral, ami új dimenzióba helyezte a műfajt, pedig ettem már néhány jót a Kispiacon például. Ötcsillagos darab. A Cink szerkesztősége épp a mellettem ülő asztalnál ebédelt, amikor teszteltem, szóval kunyeráltam tőlük sima kolbászt is (kösz, Albert), aminek az íze hibátlan volt, az állaga viszont a hurkához hasonlóan krémszerű, és ez egy kicsit zavart, de megkóstoltam a citromos disznót is szardíniás majonézzel, ami viszont szenzációs találmány: ezzel a fogással lesz létjogosultsága a kolbásznak a legnagyobb rekkenő nyári kánikulába is.

dsc04716.jpg

Nagyon jó, ami a streetfooddal történt mostanában és ezen belül külön szuper, hogy a kolbászozáshoz hasonló klasszikus műfaj is bekerült a gasztronómiailag értékelhető halmazba.

Faszaládé
Október 6. utca 9.
06706702963
V-Sze: 11:30-23:00
Cs-Szo: 11:30-24:00

süti beállítások módosítása