English

Egy nap a városban

Ezt a fagyit kötelező megkóstolni hétvégén - Wiener Szalon

szucsadam 2015 március 19.

Dübörög a tavasz, 14 fokot is jósolnak szombatra, ami csak egyet jelenthet az édesszájúaknak.

Neki lehet menni a fagyizóknak végre!

Nekem pedig van is egy tuti tippem. A Corvin sétányon nyílt tavaly nyáron a Wiener Szalon, ami idén kezdi el igazán bontogatni a szárnyait, viszont a minőséget látva az a gyanúm, hogy hamarosan a város egyik alapintézményévé válhat.

p1260803.JPG

A fagyiról két emlékem maradt a múlt heti ottjártam után. Az egyik, hogy nagyon ízletes, mármint töményen robban a szádba, akár diót, akár pisztáciát, akár gyümölcsfagyit kérsz. Mindennek a valódi ízét érzed tízszeresre erősítve, de ami még durvább, az az, hogy

minden gombócnak ugyanolyan az állaga.

Ez pedig óriási teljesítmény, hiszen a gyümölcsös fagyik vizes alapúak, a többi tejszínes. Mégis, mindegyik hozza a tömör, stabil, de kanálra vagy szájra gyorsan engedő állagot, ami ideálissá teszi nyáron, a nagy melegben is. Nem olvad szét túl gyorsan, valószínűleg.

p1260802.JPG

Az ízmennyiség miatt gyorsan megnéztem a weboldalt, rákérdeztem a pult mögött dolgozóktól, hogy miből készült a cucc, van-e aroma, ízfokozó, akármi más benne, ami magyarázatot adhat erre. De nincs. Sok-sok jó minőségű alapanyag, amiből ők maguk készítik a hátsó látványműhelyben a pasztákat. Legalábbis a 95 százalékát, és minden kizárólag természetes vagy bio alapanyagokból készül. Kilóra veszik a valódi vaníliát (aranyár), és abból keverik a vaníliafagyit.

Van még egy óriási előnye az itteni fagyizásnak: a tölcsér. Ez is itt készül. Ez önmagában ritkaság Budapesten, de a helyzet az, hogy ez a tölcsér kapásból feltette a lécet maximumra. Tökéletes, tényleg, nincs mese.

p1260808.JPG

Az üzlet új, de nagyon régi hagyományokra épül. Rudolf Peter Groissböck a 70-es évek óta üzemelteti Ausztriában a Groissböck cukrászdát és fagylaltozót, tehát 50 éve tökéletesítgeti a saját receptjeit, amit átadott fiainak is. Egyikük, Göndöcs Nicholas viszi a budapesti üzletet, aki nagyban hozzájárul a jó érzésünkhöz a bolttal kapcsolatban: ott dolgozik folyton a kávégép közelében, megkérdezi mindenkitől, hogy ízlett (tökéletesen beszél magyarul), folyton mosolyog és jókedvű. A teszt után írtam nekik egy levelet, amiben rákérdeztem néhány dologra. Annál jókedvűbb email, mint a válasza, még soha nem kaptam. Hogy mást ne mondjak, így búcsúzott el a végén:

“ez nagyon jo…juhuuuuuuu, puszika, nick”.

A hely többi specialitását is érdemes lehet kipróbálni (én ezt teszem majd), a bejárat előtt sütik készre a tökéletes formájú, könnyed fánkokat, de lehet itt reggelizni, és van palacsinta is, meg plunder, bécsi édesség.

p1260811.JPG

p1260805.JPG

Ja, és pisztáciát kóstoljatok, ha mentek. 270 forint egy 6 dekás gombóc, ami nem kevés, de ezért a minőségért egyáltalán nem sok.

Wiener Szalon
Cím: 1082 Budapest, Corvin Sétány 2/B
Nyitva: hétfőtől szombatig 08:00 - 20:00, vasárnap 09:00 - 20:00

Disclaimer: Hívtak ugyan sajtókóstoltatásra, de mi inkább a saját módszerünket alkalmaztuk: a helyre szokás szerint bejelentés nélkül érkeztünk, a számlát pedig saját zsebből fizettük, mert mi ilyen srácok vagyunk!

süti beállítások módosítása