English

Egy nap a városban

A francia fotóművész, akit megbabonázott Budapest - Bruno Bourel

Ezen a héten nyílt kiállítása Bruno Bourelnek a budapesti Francia Intézetben. A téma, februárhoz passzolva, a szerelmesek, az elkapott, megörökített csókok, romantika, házasság, erotika, 1989-től 2014-ig. Egy csokornyi pillanat a város történetéből, ahol láthatóan egymásra találnak a párok.

p1260128.JPG

p1260134_1.JPG

p1260135.JPG

Bruno azon kevés emberek egyike, akik Franciaországból Magyarországra költöztek, hogy itt éljenek, dolgozzanak. Általában ha tőlünk nyugatról valaki Budapestre költözik, a magyar származású felesége, férje miatt teszi - én legalábbis így tapasztaltam, amikor expatokkal beszélgettem. Bruno nem, ő 1989-ben érkezett először a városba, és rögtön megszerette.

Ez lett a művészete témája.

Először felkérésre jött. Két francia fotós Budapestre, két magyar pedig Párizsba ment, hogy megörökítsék egymás szülővárosát, ahogy ők látják. Bruno aztán újra visszajött, és elhatározta, hogy kiad egy könyvet a városban elkapott pillanataiból. Ehhez azonban sok időt kellett itt töltenie, így elhatározta, hogy egy barátjával együtt ide költözik. A könyv végül megjelent, Fényrajzok Budapest címmel.

p1260138.JPG

Bruno a képen balra

Bruno Bourel tehát 26 éve él Budapesten, és rendszeresen járja a várost délutánonként, a lenyugvó nap fényében keresi azokat a pillanatokat, amik nem ismétlődnek meg soha többé. Egy régi Leicát akaszt a nyakába, amit már a szeméhez sem emel, mert a keze mozgásával tudja, hogy mit fog be a lencse. A gépe halk, nem kattan a fotózáskor, így nem zavar senkit, és olyan momentumokat tud elcsípni, amit kevesen. Fekete-fehérben, tekercsre. 26 éve ugyanúgy.

A Jégbüfé előtti terület az egyik kedvence a városban, az itt készült képeiből az indexen is találkozhattunk néhánnyal.

Az Ilyen a szerelem című fotóválogatás, amit a Francia Intézetben lehet megnézni március 10-ig, egy újabb könyv anyagának részletei egyébként. Található benne csók a kilencvenes évekből és a közelmúltból is, a metróban és a Duna-parton. A fotóművész egyik kedvence a kiállítás és a könyv egyik legmegkapóbb képe, amikor a fiú karjaiban a lány Brunóra tekint kacéran, így persze kicsit ránk is, a leskelődőkre, akik egy élő város hétköznapjaiba kapnak bepillantást, Magyarország EU-csatlakozásának napján:

postcards033.jpg

A Fancia Intézet szombaton 10:00 és 14:00 között nyitva tart. Itt egyébként egész február a szerelmeseké, ingyenes romantikus francia filmeket is vetítenek francia nyelven és magyar vagy angol felirattal. Február 17-én 18:30-tól az Adèle élete, február 24-én 18:30-tól a Laurence Anyways címűt, például.

Más. De ha már így kiállításról van szó, muszáj megemlítenem.

Akik másféle képekre vágynak, annak a Corvintetőn kiállított Papp Norbert festményeket ajánlom megnézni a hétvégén. Egészen elképesztő, ahogy ez a festőművész elénk hallucinálja a gondolatait, itt van néhány példa a weboldaláról:

papp1.png

papp14.png

papp2.png

Ezeket a képeket jövő csütörtökig lehet megnézni, a Corvintető szerdától szombatig 21 órától van nyitva egyébként.

süti beállítások módosítása