English

Egy nap a városban

Budapest legmenőbb, el nem készült épületei

Magyarósi Csaba 2015 február 05.
Címkék: városkép

Nemsokára elkezdődik a Szervita tér felújítása, de amikor arrafelé járok, mindig az eggyel korábbi tervek jutnak eszembe, amik izgalmasabbak voltak majdnem mindennél Budapesten: a válság előtt még elég sok merész ötlet és sztárépítész nyüzsgött a városban, aztán ahogy bezuhant az ingatlanpiac és elfogyott a pénz, eltűntek nyom nélkül ezek a tervek is.

Pedig volt legalább négy olyan elképzelés, amelyik alapvetően szabta volna át a város megjelenését, nem állítom, hogy mindegyik javított volna rajta, de vérfrissítésként mindenképpen értelmezhető koncepciók voltak ezek.

Sőt, a négyből három szerintem kimondottan jól állna Budapesten, szóval gyorsan fussunk át rajtuk.

1: Szervita tér, Zaha Hadid

Az iraki származású, de Londonban dolgozó sztárépítész irodaháza a mostani visszataszító parkolóház helyére kerül volna:

screen_shot_2015-02-05_at_12_07_38.png

Az eredeti terveken még egy nem különösebben vonzó, bár izgalmasnak izgalmas, de a megengedett maximumnál majdnem kétszer magasabb irodaház szerepelt:

gp_sz4.jpg

A tervet azonban gyorsan lelőtte az építési hatóság, miután Zaha előállt a második verzióval, ami nemcsak Budapest, de a térség egyik legmenőbb épülete is lehetett volna:

Az óriáscsigát az Orco csoport akarta megépíteni, aztán jött a válság, elfogyott a pénz és ma már senki sem beszél róla. Pedig Zaha terve az lehetne Budapestnek, ami Peter Cook bálnája Graznak: őrült menő izé, ami elsőre talán nem illik különösebben a városképbe, pedig de.

2: Váci 190, Hani Rashid

Ez is az Orco projektje volt, még 2007-ben mutatták be a szintén nagyon izgalmas terveket, amiket a világhírű New York-i Asymptote építésziroda egyik vezetője, Hani Rashid készített a város egy nem különösebben frekventált pontjára:

screen_shot_2015-02-05_at_12_10_20.png

Eredetileg itt is magasságproblémák léptek fel, Rashid a megengedett 55 métert bőven átlépte, aztán elvégezte a szabályozásnak megfelelő átalakításokat és előállt ezzel az egymás felé hajló tornyokból álló izével:

A rombusz alakú, saját tengelyük körül tekeredő tornyok közé egy üvegtetejű átrium került volna, ami egyébként nyitva állt volna a járókelők előtt, hogy azon keresztül közelíthessék meg a Dunát. Őrült izgalmas épület, nagy kár, hogy elbukta a város.

3: Belvárosi Zeppelin, Foster & Partners

Csipak Péter szeretett volna még 2010. környékén egy meglepő irodaházat a belváros közelébe, nem messze a szervita tértől, egészen pontosan ide:

screen_shot_2015-02-05_at_12_09_40.png

A tervek a Foster & Partners-től érkeztek, az iroda egyik vezetője, Lord Norman Foster készítette a londoni uborkát is, szóval elég erős csapatról van szó. A budapesti elképzelések ehhez képest nem voltak különösebben meggyőzők:

A terveken szereplő formátlan üvegmonstrum irodaház és hotel lett volna, 40 milliárdot szántak a bontásra és az építésre és az átadást 2013-ra tervezték: a bontásnak mintha neki is álltak volna, végül azonban nem történt semmi, a projekt leállt.

4: Városháza fórum, Erick van Egeraat

A városháza környéke persze most is jól hasznosul, hiszen mutassatok valakit, aki szerint nem jó ötlet a belváros közepén Budapest egyik legnagyobb kiterjedésű ingyenes parkolóját fenntartani. Most ugyanis főleg erről van itt szó:

screen_shot_2015-02-05_at_12_11_14.png

2009-ben azonban még nagyon is elképzelhető volt, hogy egy nap majd megépül Erick van Egeraat (neki köszönhetjük Budapest egyik legmenőbb épületét is, az ING székházat a Dózsa György úton) tervei alapján a Városháza fórum, ami a történelmi épületrészekhez nem nyúlt volna hozzá, csak az utólag betoldott középső épületelemet bontotta volna ki a parkoló hátteréből, hogy oda már az új, könnyű oszlopokkal és légies elemekkel operáló szerkezet húzódjon be. Az elképzelések szerint valamiféle nyüzsgő közpark jött volna itt létre.

De nem.

Nektek melyik tetszik a legjobban? És van olyan terv, ami itt nem szerepel, de jó lett volna, ha megépül?

süti beállítások módosítása