English

Egy nap a városban

Kipróbáltuk, milyen pezsgőt inni az utcai kajákhoz

szucsadam 2014 december 20.
Címkék: gasztro ital pezsgő

Na kérem, itt a pezsgős posztsorozatunk harmadik, befejező része. Az elsőben elmentünk egy olyan étterembe, ahol literszám fogy a tradicionális pezsgő, ahol a konyha profi abban, milyen étellel érdemes párosítani. Aztán megnéztük, hogy működik az ital kaja nélkül: kiderült, hogy akkor érdemes leginkább pezsgőt inni, amikor szar kedvünk van, fel akarjuk dobni a napot. Meg hogy nagy izgalmak vannak Champagne-ban, a pohárból időnként elég különös aromák ugranak ki.

Most pedig jön a sokkteszt. Megnéztük, hogyan illik egy jó pezsgő az utcai kajákhoz.

Annyira utcai kajákat kerestünk, hogy meg sem álltunk a Szent István térig, hiszen ott egy egész bódésor füstölög, mindenféle ételt árulnak, amikhez egyébként eszedbe nem jutna pezsgőt inni. Igen, a téli pezsgőpiknik ilyenkor, decemberben nem olyan kellemes, mint a nyári mezítlábas melegben, de egy előnye azért van: nem melegszik fel a pezsgőd.

p1250684.JPG

Az ötlet egyébként ezt leszámítva nem is annyira elmebeteg.

A pezsgőkhöz párosítható ételek listája ugyanis egyáltalán nem szűkíthető le a halra, kaviárra, élesztős tésztákra, salátákra. Igen, ezekkel szuper eredményeket lehet elérni, de ki hitte volna, hogy a barbeque szósszal is jóban tud lenni egy pezsgő? Pedig így van, sőt olvashatunk még furább dolgokat is mondjuk a Winefolly.com-on. Taco, barbeque-s csirkés szendvics, dijoni mustáros corndog (mondjuk hogy sült hotdog, nálunk gyorskajában a Pirog Da virslis pirogra áll hozzá a legközelebb), chili, tavaszi tekercs édes-savanyú szósszal és hasonlók is simán kipróbálhatóak, és ha a megfelelő pezsgőt választjuk melléjük, az étel és az ital találkozása a szájban egy harmadik élményt robbant.

Mivel a kísérletezésünket a Kreinbacher támogatta, ezért mi egy Kreinbacher Prestige Brut-tel vágtunk neki a vásárnak, hogy megnézzük, lesz-e harmadik élmény a szájban, ha találkozik étel és ital. Vagy legalább két tisztességes. Van ugyanis, hogy a falat tönkrevágja a korty ízét vagy fordítva. Akár úgy is, ha egyébként semmi bajuk külön-külön.
A kóstolásnál elkísért Bea, a Poppmood bloggere, aki elmagyarázta, hogy is van ez:

“A kísérletezés a legjobb út a felfedezésekhez, de ha mégis biztosra akarsz menni, azért van pár biztos támpont. Ilyenek a citrommal tálalt, vagy citrusos ételek, élen a halakkal és tenger gyümölcseivel, hiszen a pezsgőben szinte mindig ott a citrusosság és az ezzel járó intenzív savak. A sós íz szintén irányadó, mert ez az alapíz gyakran a pezsgőben, champagne-okban is megjelenik. A szakma ezt hívja mineralitásnak, a talajjal, mint terroir jeggyel függ össze; ezért ismered fel vakon is a mádi furmintokat, vagy a nagy somlói borokat.

Ha gyümölcsöket fedezel fel a buborékok mellett, például az imádott ananászt vagy barackot, almát, akkor máris ott az ötlet, milyen desszerttel próbáld ki. A rosék pedig kiáltanak az eperért, málnáért. És ha nehéz, zsíros az étel, akkor egész biztos, hogy egy jó pezsgő savainak örülni fogsz, ahogy „áttörnek” ezen a zsírosságon. Nem véletlen, hogy a nagy klasszikus bécsi szeletet zöld veltelinivel kell inni, ugyanezen az elven. Ha pedig a buborékok érzésére akarsz rásegíteni, egy hasonlóan bizsergető fűszerezés, extrém esetben még a robbanócukor is ott lehet a kelléktárakban. Nem vicc, Győrffy Árpád és Csizmazia László séfek tesztelték.“

Lazac Placc: Sült lazac, majonézes hagymás krumplisalátával. A tetejére kaptam még valami gyümölcsös, édes öntetet is.

p1250677.JPG

Itt érezhető igazán, mennyire jól működik együtt a pezsgő bármilyen hallal, milyen új ízeket hoznak létre együtt, és mégis, mennyire szét lehet csapni az összképet a rosszul megválasztott körettel. Sem a gyümölcsös feltéttel, sem a majonézzel, sem a hagymával nem passzolt a pezsgő - ahogy számítani lehetett rá -, akárhogy forgattam is őket. Kikapartam a halat, a többit inkább meghagytam.

Tészta Feszítő Kisiparos: lángos

p1250686.JPG

p1250687.JPG

 

Sima Lángost kértem. Nem bonyolítottuk túl, olaj és kelt tészta, az ízképben kábé 50-50 százalékban osztozva. A falatra inni pezsgőt semmi értelme, de az biztos, hogy az olajat faszán lemossa a buborékos ital. A lángosnak nem árt, ezt a pezsgőt viszont kár beolajozni.

Piadina: Vaslapon sült házi lepénykenyerek Itáliából - ahogy a felirat mondá.

p1250693.JPG

p1250697.JPG

A pármai sonka a várakozásoknak megfelelően jól teljesített a pezsgővel, és nem bántotta őt a sajt és a paradicsom sem, amit a vékony lángoslapok között összemelegítettek. A tészta viszont kilógott nagyon, konkrétan vaslapíze volt (ez nekem mindig nagy szomorúságon a vaslapon sült dolgok esetében, de valakinek ez biztos bejön). Ugyanitt Bombardinót kapni, ha valaki régóta kereste volna, nem ide tartozik, de közérdekű lehet.

Pasta Station: Pesztós tészta fenyőmaggal, parmezánnal.

p1250700.JPG

p1250702.JPG

Nagyon jó cucc, kissé roppanós tészta, gazdagon összevegyítve a vajas-pestós szósszal, tömény, kikerülhetetlen, határozott. A pezsgő itt is csak leöblítésre szolgál, de ott szépen összecsendül egy pillanatra a pestóval, aztán átveszi a hatalmat. Aztán a következő falatnál a pesto uralkodik, aztán megint a pezsgő, nem unják meg.

Zing: Street burger, sült krumpli, BBQ szósz.

p1250706.JPG

p1250712.JPG

Na, itt már voltak izgalmak. Egyrészt a marhahús és a pezsgő nekiállt valami harmadik íz összeállításának, másrészt a barbeque szósz tényleg megy a pezsgőhöz. Izgalmas volt játszani így hármukkal.

Cake Shop: Narancsos macaron

p1250717.JPG

Ez izgalmas volt, noha ez a pezsgő nem éppen a desszertekhez ajánlott, és akkor sem feltétlenül ilyenhez. De ebből is látszik, hogy a szabályok nincsenek kőbe vésve.

Szóval én is megpróbáltam, milyen random utcai kajákhoz pezsgőt párosítani: nem annyira könnyű, mint elsőre látszik. Valóban, ki lehet lépni a megszokott mederből, és lehet találni új párosokat, mint például a marha, a barbeque vagy a macaron, vagy a poszt elején említett lista többi fogása.

Én eddig bírtam a kóstolást, egyrészt a gyomrom mérete miatt, másrészt elfogyott a pezsgő. De ötleteim lettek volna még, hol érdemes próbálkozni. Egyre inkább kirajzolódott előttem ugyanis, mik lehetnek jók egy ásványos, markáns pezsgővel a budapesti streetfood felhozatalból.

  • Halas burger, Black Cab
  • Fűszeres csirkemelles-lilahagymalekváros szendvics, Bors
  • Sós karamellás macaron, La Delizia
  • Konfitált libacombos ciabatta, Pista bá
  • Kerkyra gyros
  • Bubba's Water Grillben egy grillezett hal citrommal

A posztot a Kreinbacher támogatta.

süti beállítások módosítása