English

Egy nap a városban

Zseniális kávé ott, ahol végképp nem számítanál rá - Cafe Memories

szucsadam 2014 december 17.

A Kávékorzó.hu adott át nemrég díjakat kávézóknak, baristáknak, pörkölőknek. Igen, ott tartunk, hogy Magyarországon van “legjobb 5” pörkölő, ami önmagában mutatja a hazai kávés világ fejlődését.

A legjobb 10 kávézó között viszont láttam egy nevet, ami számomra ismeretlen volt (na jó, volt ott több is, de ez volt a legérdekesebb). Cafe Memories. Mexikói út 70. Google Maps-ba bemásoltam, ezt dobta a gép:

Hűűűűha. Csalogató kis kávézó, mi? Na várj, lehet hogy a másik oldalon:

Nem, itt nincs semmi. Aztán persze rájöttem, miről lehet szó. A Mexikói úti metrómegálló és buszvégállomás is ezen a címen van. Ott bizony megtaláltam a helyet, a P+R parkoló és a buszok között valahol félúton, a lepukkant pavilonsoron.

p1250668.JPG

Ott van bent egy mosolygós fiatal srác és hölgy fogad, a polcon sorakoznak a Monterosa és más gyártók tasakjai. Egyébként a Monterosa - annak ellenére, amit a neve hallatán gondolnánk - szintén magyar családi vállalkozás, dédapja hagyományát elevenítette fel Judit. De róluk bővebben majd máskor.

p1250664.JPG

Szóval ott állok a a Cafe Memories-ban, iszogatom a 300 forintos friss, gyümölcsös cortadómat (ilyen olcsón még nem kaptam ilyen minőséget sehol, az biztos), és közben nem hiszem el, hogy ezt itt. Persze, van a belvároson kívül is jó kávézó, a Váci úton mondjuk a második Tamp & Pull vagy a Molinari Kávéház, de ezek az irodaházak tövébe épültek, és joggal várják el a nagy forgalmat ott, ahol a munkamegbeszéléseket is simán lehet odaszervezni. Kik vannak viszont itt? Egy rakás ember, aki sietve átszáll, meg a BKV-sok, utóbbiakra szakosodva a szomszédos kisbolt szintén kínál 100 forintért műanyag pohárban egy feles feketét. Ha e mellé nézzük az itteni 280-as espresso árat, akkor azt mondhatnánk, hogy az ottani közönséget nehéz lehet, pusztán pénzügyi érveléssel átcsábítani.

Persze nem lehetetlen, az itt dolgozók is beugranak néha, ottjártamkor is befutott pár figura, de nagy pörgés azért nem volt. Pedig tényleg óriási a forgalom az ajtón túl, a XIV., XV. kerület lakónak fontos átutazóállomása ez, de mindenki vagy a munkába, vagy a munkából hazafelé siet már, és a hangulat nem az a felszabadult, korzós lazaság.

És mégis, ők itt vannak, megvetették a lábukat, és terjesztik a jó kávé igéjét, és persze mosolyogva elfogadják a “ne abból a savanyúból adj, mint legutóbb” kéréseket, tartanak erősebb pörkölésű kávébabot is.

p1250660.JPG

Az, hogy itt találhatunk egy ilyen szintű kávézót, sokat elárul a budapesti kávékultúráról, meg a jó kávék térnyeréséről. Ez ugyanis egy 2.0-ás korszak már, amikor nem csak ott lehet életképes egy barista, ahol az erre fogékony közönség koncentrálódik, hanem elkezdenek megtelepedni a jó kávézók mindenhol. Külvárosokban, a 100 forintos, pult alól, “két cukorral” kávék mellett is.

Szóval hajrá, még sok ilyet, lehessen kapni jó kávét végre akárhol, ahol csak inni szeretnénk. És az ár is maradhat.

Cafe Memories
Cím: 1149 Budapest, Mexikói út 70 (Mexikói út, végállomás a Kisföldalattival)
Nyitva: Hétfőtől péntekig 06:00-17:00, szombat 07:00-12:00

süti beállítások módosítása