English

Egy nap a városban

Megmondjuk, melyik karácsonyi vásárba érdemes menni Budapesten, és miért

szucsadam 2014 december 01.

A hétvégén többé-kevésbé elindult az adventi vásári szezon, nagyjából az összes tervezett helyen kinyitottak a bódékban fagyoskodó árusok. A szokásos recept, ami mindenhol megtalálható: fém- és fazekasáruk, forró tea, bor és csokoládé, zoknik, kesztyűk, mézeskalács, töki pompos, ékszerek, karácsonyfadíszek, gyertyák, fakardok. Vannak azonban egészen extrém lehetőségeink is, ha tudjuk, hol keressük.

Íme a lista, ahová érdemes ellátogatni, ha valaha eláll még az eső. Fotókon végiglapozhatjátok az egyes állomásokat, és tippeket kaptok a különlegességekre is.

Vörösmarty tér

Minden budapesti vásárok ősanyja a Vörösmarty téri adventi vásár, Európa egyik legelőkelőbb turisztikai célpontja decemberben. Itt tényleg minőségi cuccokat láthatunk, szép dolgokat tapizhatunk, amiket legtöbbször úgysem veszünk meg. Én legalábbis nyitott pénztárcát alig látok itt, meg igazából más vásárban sem.

A különlegesebb látványosságok között megemlíthetjük a két cédéárust, amiben az a különös, hogy azt sem gondoltam idáig, hogy még vannak ketten egyáltalán. Gasztronómiai különlegességekben is bővelkedik idén a vásár, a szokásosokon kívül van kakastöke pörkölt, cipóba töltött malac, de az egyszerűbb kaják kedvelőinek puliszka és zsíros krumpli is. A langalló - kenyérlángos - töki pompos vonalon pedig új elnevezést nyert a “sparhelten sült lepény”. Ha már mindenki rájött, hogy az előző három ugyanazt takarja, akkor csavartak rajta egyet.

Különlegességek (megtalálásuk rátok van bízva, ha kilátogattok):

Alpesi rettenet nevű sajt
Kovácsoltvas evőeszközök
Sült kismalacfej, amitől garantáltan elmegy aznapra az étvágyad
Meleg meggysör

Árfolyam:

Pincepörkölt csirkepaprikás sztapacskával: 2400 Ft
Vaslapos zöldségek: 1300 Ft
Csülök, sonka, oldala: 1800 Ft
Kakastöke pörkölt: 2150 Ft
Libazsíros krupmpli: 600 Ft
Gulyásleves, halászlé: 1700 Ft
Székelykáposzta: 2600 Ft

Ma 17 órától indulnak a műsorok is a színpadon, fanfár, kórus meg amit akartok.

Kinek?

Hülyéskedsz? Mindenkinek.

Philanthia

Nem karácsonyi vásár, de ha a Vörösmartyn jártok, ide feltétlenül nézzetek be. A Pesti Színház bejárata mellett találjátok a Váci utcában.

A több mint száz éves virág- és ajándékbolt olyan fantasztikusan berendezett, hogy a legelvetemültebb embernek is belefacsarodik a szíve. Olyan, mint amikor Macaulay Culkin bement a Duncan-féle Játékbirodalomba a Reszkessetek, betörők 2-ben. Csak itt szebb babák vannak, kisebb helyen és drágábban. Az egy látogatóra jutó vásárlásokban nem erős a bolt, de a látványban feltétlenül. Odabent nem szabad fotózni, így be kell érnetek a kirakattal.

Adventi Ünnep a Bazilikánál

Kisebb, családiasabb, mint a Vörösmarty, különleges képessége a Bazilikára vetített fényjáték és a korcsolyapálya. Meg a Vörösmartyhoz hasonlóan jó minőségű termékek.

Különlegességek:

Bőrtáskák a Bazilika felé eső oldalon (én itt vettem tavaly a táskámat, azóta is jól megvagyunk)
Kolbice
Ráchel flódnija
Kovácsműhely

Árfolyam

Kolbice: 1190-től
Oldalas: 650 Ft/10 dkg
Sült kolbász: 1800 Ft
Egész füstölt csülök: 6000 Ft
Sült gesztenye: 1000 Ft
Forralt bor: 300/dl

Kinek?

Akik szeretnek korcsolyázni, miközben a háttérben Budapest egyik legmagasabb épületére fényágyúkkal rajzolnak mindenféle izéket.

Erzsébet tér

A Bazilikától egyetlen hosszú vásársor indul az Erzsébet tér - Városháza Park - Madách tér útvonalon. Itt inkább enni-inni lehet.

Árfolyam

kürtőskalács: 1500 Ft
sült kolbász: 1500 Ft
Sima lángos: 450 Ft
Forralt bor: 250 Ft/dl

Kinek?

Burgonyachips-megszállottaknak (két helyen is kapni), illetve akik szeretik, ha a standok 70 százaléka kaját árul

Városháza Park

Aranyos kis vásár lehetne ez, ha a hatalmas adventi koszorút eltüntetnék, és a kivilágított mini templomot tennék középre. Egy pavilonban ültetett koncerteket tartanak, sőt a benti műsort kihangosítják, zeng tőle a tér. Amikor ott jártam, egészen különleges hangulatot keltett egy hegedűs, aki tényleg fantasztikusan nyúzta a lószőrt. A kínált áruk minősége egyébként itt többnyire kifullad az egyszerűbb turistacsalogató bizbaszokban.

Árfolyam

Sparhelten sült lepény (itt is van) 1000 - 2000 Ft
Sima lángos 1,5 euró
Forralt bor 250 Ft/dl

Kinek?

Akik ülve, zárt helyen hallgatnának koncerteket. Akik még sosem fizették euróban a lángost, és akik 3500-ért szívesen vesznek szobapapucsot.

Madách tér

Itt is lesz vásár, tegnap este még csavarozták össze a bódékat. Cicás táskákat már láttam egy árusnál.

Kinek?

Akik folyton lekésnek az advent első vasárnapjáról. Akik még nem látták a teret. Akik összefutnának Mácsai Pállal, az egyetlen férfival, akibe még a feleségem is lehet szerelmes. Plátói értelemben, persze.

Gresham

A Four Seasons Gresham 10 éves évfordulója apropóján rendezett az aulájában egy kis vásárt. Természetesen az ide illő termékekkel: szőrmék, drága parfümök, borok. Az árak nincsenek nagyon kihirdetve sehol, itt is igaz: ha érdekel, mennyibe kerül, nem biztos, hogy megengedheted magadnak. Egyébként egy mikrofon és egy elektromos gitár árulkodott arról, hogy élő zene is megy, nem csak a legkegyetlenebbül megerőszakolt Schubert-féle Ave Maria, amit a tiszteletemre tettek be, amikor ott jártam.

Kinek?

Akik meg merik nézni, mennyibe kerül egy nyestbunda. Akik még nem látták belülről a szállodát.

Sofitel

Idén a Sofitel is készült karácsonyi vásárral, ami összesen három bódét jelent, amiből egy zárva van. Sebaj, érdemes bemenni az épületbe, odabent egy csomó fenyőfát állítottak fel, ez a látvány, keveredve a lyukas épület hatalmas belmagasságával és a belógatott repülőgéppel (ami sokadszorra látva is elképesztő) önmagában megéri a fáradságot.

Kinek?

Aki nem szereti a vásárokat, de még sosem látta a Sofitelt belülről. Különösen nem fenyőerdővel.

Advent a Palotanegyedben

A Szabó Ervin tér – Kálvin tér vonalon is indult volna szombattól a vásár, de vasárnap este is csak üres, lezárt bódékat találtam ott. Talán majd a következő hétvégén.

Kinek?

Akiknek a két napos csúszás belefér, és még nem látták a Reviczky utca színes, kivilágított gömbjeit.

Óbudai Advent

Az Árpád híd budai hídfőjéhez közeli Fő tér egyébként is nagyon hangulatos, de ilyenkor, az adventi vásár idején a legszerethetőbb. Középen korcsolyapálya, a színpadon népi együttesek fellépése, olcsó ételek és italok, körhinta, ráérős eladók.

Különlegességek:

Polgár pincészet kóstolója
Körhinta
Szabadtéri kiállítás a magyar karácsonyi szokásokról

Árfolyam

Kemencés lángos: 650 Ft
Töltött káposzta: 900 Ft
Forralt bor 200 Ft / dl
Tea: 80 Ft / dl
Zsíros kenyér: 250 Ft

Kinek?

Akik szeretik a népies hangulatú vásárokat, és akik azt gondolják, itt kevesebben korcsolyáznak, mint a Szent István téren, pedig valószínűleg többen. Az Új Sipos Halászkert dolgozóinak, akiknek láthatóan úgysincs nagyon más dolga.

Hegyvidék

A XII. kerületben, a Kiss János altbornagy utca – Margaréta utca – Böszörményi út közötti útszakaszon találhatunk egy kis családias, vagy inkább budaias vásárt. Nagyrészt még ez sem nyitott ki szombaton, de láthatóan senki sem volt ideges emiatt.

Árfolyam

Zsíros kenyér 200 Ft
Töltött káposzta 1350 Ft
Kürtőskalács 1000 Ft
Forralt bor 150 Ft

Kinek?

Akik szeretik a budai tempót, a lassúságot, az utcavégi búcsút, az olcsó forralt bort, és éppen arra járnak.

További lehetőségek

Creative Arts Fair, 2014. december 5 - 7.

Az Iparművészeti Múzeum hagyományos karácsonyi vására, szuper dolgokat lehet vásárolni a művészektől. 500 forintos rendezvényjeggyel vagy a múzeum aktuális kiállításaira érvényes belépőjeggyel látogatható.

Cinkotai advent

Flashmob jelleggel megrendezték Cinkotán az idény legrövidebb, mindössze 4 órás vásárát. 2014. November 30. 10-14 óra között a volt mozi épületében lehetett vásárolni koszorúkat, fajátékokat, ékszereket, Tupperware termékeket.

Central Passage

Ez nem karácsonyi vásár, de jó dolgokat lehet itt találni a Király utca elején. Csütörtökönként éjszakai piacot tartanak 13:00 és 21:00 között, valamint minden szombaton és vasárnap is megtaláljuk az árusokat napközben. Akik hozzám hasonlóan már régóta vennének olyan virslit, ami nem totális hulladék, itt találnak a mangalicásoknál. Hamarosan Csaba jelentkezik egy hosszabb írással az itt található cuccokról.

Müpa

December 6-tól nyit a Művészetek Palotája saját jégpályája. Érvényes jeggyel két órán keresztül korcsolyázhatunk.

Ha tetszett a poszt, lájkold az Egy nap a városban facebookos oldalát itt, hogy ne maradj le egy hírről sem.

süti beállítások módosítása