English

Egy nap a városban

A legjobb kenyér nyomában Budapesten: Marmorstein

szucsadam 2014 október 14.

Miklós Mihály pékségének történetén egyáltalán nem csodálkozhatunk, mert korántsem példa nélküli itthon: adott egy lelkes alapító, aki Franciaországban kenyérhéjakat ropogtatva elhatározza, hogy ő is szeretne igazán jó kenyeret készíteni itthon. Évekig tanul külföldön, majd hazaérve, kezében a tudással, de hazai papír nélkül áll neki a munkának. Először persze muszájból elvégzi a szakvizsgát, mert anélkül nem lehet. Holott tudja, hogy amit ő megtanult, nem nagyon tanítják itthon.

A “Marmorstein” Misi dédapjának családneve volt, Esztergomban volt pékségül ezen a néven. A családi hagyományt élesztette fel tehát a pék, fatüzelésű kemencét épített, kísérletezett (nem az adalékanyagokkal, hanem a liszttel és a kovásszal), és végül megszületett a Marmorstein pékség. Saját bolt nélkül, kiskereskedőknek kiszállítva a kenyeret, bagettet, ciabattát, kalácsot.

A weboldalukon láthatóak a helyek, ahol kapni Mihály kenyereit, én a Deliben vásároltam be.

P1230868.JPG

Az Opera mögötti kis üzlet a Marmorstein termékein kívül egyébként is számos minőségi kenyérrevalót tart, úgyhogy sonkát, különféle krémeket, sajtot, olajakat, 100 százalékos paradicsompürét meg hasonlókat vásárolhatunk a tészta mellé.

Fehér Parasztkenyér, 500 g, 450 Ft

P1230877.JPG

P1230879.JPG

Ez a Marmorstein leghagyományosabb kenyere. Szinte tökéletes: a közepe puha és hideg, eltépve kissé nyúlik, ellenálló, tömör. A héja elég kemény, de megnyomva ropog, a színe szép, az íze pedig zseniális.

Másnaposan a héja bepuhul kissé, de még ilyenkor sem morzsál, a belsejének az állaga és íze is hibátlan. A harmadik napon kezd száradni jobban, ekkor mehet bundás kenyérnek: optimálisan szívja magába a tojást, az állaga pedig, a korábban már említett bél miatt, pont kellően ellenálló. Szétsütve is van tartása, na.

P1230931mar.JPG

Diós-mazsolás kenyér, 500 g, 990 Ft

Ez valami elképesztően jó cucc, ráadásul annyira tömör, hogy képtelenség egy-két kis szeletnél többet enni belőle. Már majdnem édesség: a mazsola és a dió olyan töménységben szerepel benne, hogy a tészta csak összetartó erőként van jelen. Önmagában is fantasztikus, de vajjal, kecskesajttal, aszalt paradicsommal, lekvárral is remekül összejátszik. Nincs esélye a kiszáradásra, viszont a penészedésre annál inkább, így ajánlott papírzacskóba tárolni, és azért három napon belül megenni.

P1230882.JPG

P1230883.JPG

Kóstoltam még a csokis kalácsot, amiben a csokidarabok elképesztőek voltak, a tészta annyira nem győzött meg: morzsált, szétesett, és gyorsan kikészült.

A pékség teljes választéka: ciabatta; baguette; fehér paraszt kenyér; teljes kiőrlésű kenyér; tönköly kenyér, diós kenyér, diós-mazsolás kenyér, 5 magvas kenyér, 100%-os rozskenyér, kalácsok (vajas, csokis, mákos).

Fehér Parasztkenyér

szerkezet: 5/5
íz: 5/5
tartósság: 4/5
kenyérhéj: 4/5

bundáskenyér-teszt: 5/5
ár: 3/5

Összesen: 26/30

süti beállítások módosítása