English

Egy nap a városban

A legizgalmasabb pályaművek a Pimp my Pipe-on

szucsadam 2014 szeptember 04.

A FŐTÁV akciójáról két hete írtunk először, ekkor hirdették meg a Pimp my Pipe versenyt: akik a legszebb távhővezetékeket tudják megtervezni, értékes ajándékokat nyernek, és a legjobbnak választott tervet meg is valósítja a Színes Város Újpesten, egy lakótelep mellett az Elem utcában.

Múlt héten aztán tippeket is adtam arra, hogy milyen külföldi példák állnak előttünk, mik a kedvenc street art alkotásaim, milyen ötleteket lehet kitenni az utcára. Azóta több mint 3000 felhasználó 358 művet töltött fel, sokan az előre felajánlott motívumokat összerendezve, mások saját grafikai anyaggal dolgozva.

Érdekes elképzelni az alkotásokat valós környezetben, és akad egy-két szellemes darab is. Lássuk, miket láthatunk most, és elemezzük is a műveket.

Mit rejt a cipzár Sándor Anita.png

Mit rejt a cipzár? Sándor Anita

Az alkotó itt kihasználta a vezeték horizontális adottságait, és feltette magának a kérdést: mi az, ami hosszú? A válasz a cipzár volt, ami egyik oldalán nyitható, sajnos a vezeték többi részén már inkább unalmassá válhat tíz-tizenöt méter után.

Távolság, Éva Hoffmann.png

Távolság, Éva Hoffmann

Itt az előre feldobott sablonok közül megtalálhatjuk a sárga Ikarus 260 280-ast, ami egyértelműen hungarikum, akár sárgán, akár kéken. Szerintem sárgán szebb.

Zöld Város, Sándor Márk.png

Zöld Város, Sándor Márk

Jó téma lehet egy lakótelepen a környezetvédelem kihangsúlyozása, egyrészt mert zöld színekkel kombinál, ami mindig kedves a szemnek, másrészt mert van benne egy adag nevelés is. Mi pedig jól nevelhetőek vagyunk, gondoljunk csak arra, hogy milyen gyorsan és fegyelmezetten kellemetlennek kezdtük érezni a dohányzást a cigitörvény bevezetése után alig egy évvel, zárt helyen pedig egyenesen lincshangulat lenne, ha füstölésen kapnánk valakit.

mario Lajos Bori.png

mario, Lajos Bori

Az ötlet jó, a megvalósításba csúszott egy kis hiba. Mindenesetre egy csövön végig lehetne ábrázolni Mario összes pályáját teljes hosszban, ami akár nemzetközi hírnévre is szert tehetne.

Kék cápa, Dózsa Gergő.png

Kék cápa, Dózsa Gergő

Mintha vízzel lenne tele a cső, benne meg a korábban csúcsragadozónak gondolt porcos hal úszkálna, aki egy kis PR-válságba került, mióta úgy szétszedte egy szirti fűrészes sügér , hogy csak úgy nyekkent.

Tavaszi szél vizet áraszt Orosz Melitta.png

Tavaszi szél vizet áraszt, Orosz Melitta

Nemcsak komplett dalok, de egész általános iskolás énekeskönyvek is felkerülhetnek a csőre, akárcsak Kodály Zoltán: Psalmus Hungaricusa a Kálvin téri metróba.

város Lázás Béla.png

város, Lázár Béla

Keveredik a figurális és a nonfigurális ábrázolás, utak, autók, dombok és a Nap formai felhasználásával. Kicsit zöld, kicsit fehér, meg persze mindenféle.

A FŐTÁV is versenyt hirdetett, keresik a legütősebb street art tervezőket, akik egy újpesti távhővezetéket tennének a város díszévé. Bárki lehet nyertes, a facebookos oldalon tervező szoftvert is találtok, amivel megrajzolhatjátok, amilyennek szerintetek egy hosszú csőnek ki kellene nézni egy lakótelepen. A nyertes pályamunkák és a szavazók is nyerhetnek, MacBook Airt, iPhone-okat és iPod nanót is sorsolnak.

A pályaműveket (maximum 10 db/fő) augusztus 18. és szeptember 15. között lehet feltölteni. A jelentkezési feltételeket, a játék pontos menetét, valamint a sorsolás részleteit a facebook.com/fotavzrt oldalakon érhetitek el. Az alkalmazást itt éritek el.

A FŐTÁV az Egy nap a városban hirdetője

süti beállítások módosítása