English

Egy nap a városban

Őrült jó mediterrán kajálós bulihely nyílik Budapesten: Mazel Tov

Magyarósi Csaba 2014 július 18.
Címkék: gasztro

Vannak helyek, amik intenzíven hiányoznak Budapestről, de ezzel csak akkor szembesülsz, amikor nem hiányoznak többé. Tudat alatt például sejtettem én, hogy szuper lenne egy világos, rendezett, mediterrán hangulatú kulturális szórakoztatóközpont izraeli kajával, szóval egy szelet tenger nélküli tengerpart a pesti belvárosba, de amíg nem láttam a szombaton nyíló Mazel Tovot, képtelen lettem volna ezt ilyen pontosan megfogalmazni.

Most viszont, hogy elmentem a bemutatóra, már tudom, hogy egy olyan helyet kap a város hétvégén, amiben szívesen leszek törzsvendég: ami akkor is rávesz majd, hogy elinduljak otthonról szórakozni, amikor máskülönben inkább otthon tespednék.

Az első bekezdésben nagyjából le is írtam, hogy miért jó a hely. Ott a dizájn: imádom én a romkocsmákat, és hogy ezeket mi adhattuk a világnak, nem szűnő lelkesedéssel járom őket, de ez a letisztult, kulturált, nyugodt légkör nekem hiányzott:

Jó a koncepció is, az alkotók tervei szerint békésen ücsöröghet majd itt egy asztalnál zsidó, muszlim és keresztény anélkül, hogy megpróbálnák kiirtani egymást, a Mazel Tov elvileg a megértésről, odafigyelésről, közös kulturális élményekről szól, és nyilván lesznek, akik a zsidó világösszeesküvés előretolt bástyájának tartják majd a helyet, de jobb is így, mert ők legalább kimaradnak a szuper mentateából és a limonádéból:

DSC06543.JPG

DSC06544.JPG

A hely erőssége azonban a kaja. Eleve, hogy hogy van, és hogy mennyire jó van: az izraeli séf olyan fogásokat készít, amik majdnem teljesen ismeretlenek voltak eddig Budapesten, és ezek a könnyű mediterrán ízek a belső tér hangulatával és a szerethető élőzenével együtt őrült jó mixszé állnak össze. A bemutatón egyébként Petruska András játszott, akiről érdemes tudni, hogy a 4-es metró mindegyik megállójához írt már dalt (a megállók kattinthatók):

Na de, vissza az ételekhez, amiket remek társaságban kóstoltam: ott volt például “Fűszer és Lélek” Eszter, és maga Segal “A Séf” Viktor, az ország egyik legjobb szakácsa is, szóval ha valamivel kapcsolatban elbizonytalanodtam volna, tudtam volna, hova forduljak. De nem igazán volt elbizonytalanodás, mert minden nagyon rendben volt az étlapon.

DSC06536.JPG

A tahinis grillezett padlizsán (990) tökéletes felvezetője minden nyári vacsorának:

DSC06545.JPG

A pálcikára húzott marha ebben az elrendezésben nemcsak remek Rorschach-teszt, de őrült jó fogás is:

DSC06550.JPG

És bár nehéz elfogadnom, hogy a csirke étel, ez a grillezett darab tahinivel és salátával egyszerűen legyőzött:

DSC06554.JPG

DSC06556.JPG

Szóval: ha bármikor rám jön, hogy elmennék valahova, de inkább mégsem, esély van rá, hogy ha eszembe jut majd a Mazel Tov, akkor inkább mégis. És ha jól tudom, a tulajdonosok pontosan ilyen céllal építették a helyet, szóval az ördögi terv, legalábbis nálam, bevált.

Mazel Tov
Budapest, Akácfa utca 47.
H-V: 16:00-04:00

süti beállítások módosítása