English

Egy nap a városban

Melyik a legjobb budapesti térkő?

Magyarósi Csaba 2014 július 09.
Címkék: városkép

Most, hogy elkészült végre a Madách tér felújítása és megnéztük a nemrég átadott Almássy teret is, tovább fokoztam a feszültséget és váratlanul lefotóztam a belvárosi térköveket.

Tudom, elég furán hangzik, és a következő logikus lépésnek az emberevés tűnik, de esküszöm, itt megállok a beteges hobbik felé vezető úton, és a fényképek készítése sem volt öncélú: a burkolat alapvetően határozza meg egy terület hangulatát, mint ahogy Sasha Baron Cohennek se mindegy, hogy öltönyben vagy mankiniben jelenik meg egy rendezvényen:

borat2.jpg

Sajnos Budapestre elég ritkán húznak Armanit, gyorsan nézzük végig a belváros leggyakrabban használt térköveit és értékeljük is őket.

Kellemetlen meglepetés a kilencvenes évekből 1

Hol: Váci utca

Értékelés: 10/2

IMG_1166.jpg

IMG_1164.jpg

Nehéz megérteni, hogy miért pont ezt a szörnyűséget kellett kiválasztani az ország első számú sétálóutcájához, amikor alig egy éve elvégezték a felújítást, ezek a térkövek körülbelül olyanok, mint a lila és neonzöld öltönyök a kilencvenes évek első feléből. Akkor sem volt értelmük, de legalább viccesnek tűntek. Ma már nehéz rajtuk nevetni.

Diagonál mutter!

Hol: Gozsdu udvar

Értékelés: 10/2

IMG_1197.jpg

IMG_1196.jpg

Ha a Váci utca a lila öltöny, akkor ez a susogós melegítő: egyik se jobb vagy rosszabb a másiknál, egyszerűen csak másként rosszak. Szerencsére legtöbbször annyian vannak a környéken, hogy a térköveket esélyed sincs látni.

Kellemetlen meglepetés a kilencvenes évekből 2

Hol: Galamb utca

Értékelés: 10/2

IMG_1168.jpg

IMG_1169.jpg

Olyan, mint a Váci utcai társa, csak a keret nem májszínű, hanem szürke. Ettől még nem lesz szép.

Diagonál fater: így is, úgy is

Hol: Deák tér

Értékelés: 10/2

IMG_1154.jpg

IMG_1146.jpg

Csak a Deáknál fotóztam ezt a térkövet de lényegében akárhol megtehettem volna, annyira elterjedt ez a semmire sem jó, ellenszenves, ízléstelen izé. Nincs esztétikai előnye az aszfalthoz képest, kár ilyesmire költeni a pénzt, mielőtt a város megint döntene a beépítésükről, inkább fogja az adóforintokat és égesse el valamelyik villa kandallójában, attól legalább meleg lesz egy ideig.

Temessetek el!

Hol: Madách tér

Értékelés: 10/4

IMG_1194.jpg

IMG_1192.jpg

Fogalmam sincs, miért volt rossz kedve a bizottságnak, amikor kiválasztotta ezt a szomorú térkövet, de sokkal jobb lett volna, ha a hangulatát nem akarja ráerőltetni a budapestiek következő generációira.

Szolid Szelén:

Hol: Deák tér, Fashion street

Értékelés: 10/6

IMG_1156.jpg

IMG_1147.jpg

IMG_1148.jpg

IMG_1158.jpg

IMG_1152.jpg

IMG_1150.jpg

Három szürkés-barnás burkolatról beszélünk, amik alapvetően különböznek egymástól, de a lényegük azonos: nem tolakodó, visszafogott felületek ezek, mindenféle kellemetlen díszítés nélkül, ráadásul a sima, csillogós felszín miatt eszedbe se jut, hogy ha hasra esnél rajtuk, csak a balesetin tudnának összevarrni. Ilyen burkolatot kell lerakni, ha nem akarsz semmit állítani, egyszerűen csak észrevétlenül, de elfogadható minőségben akarsz lefedni egy teret.

K-kövek

Hol: Kiskörút

Értékelés: 10/6

IMG_1145.jpg

IMG_1190.jpg

Ez sem egy elegáns darab, színes-foltos izé, de pont annyival ad többet a versenytársainál, hogy legyen értelme egyáltalán beszélni róla. A foltoktól melegebb lesz az utcakép, nem kell úgy érezned magad, mintha a csernobili betonszarkofágon mászkálnál, a töréspont a két követ elválasztó vonalban játékosságot ad a felületnek, ráadásul a D-kő a pesti belváros alaprajzát idézi, így még plusz jelentéstartalommal is bír. Ez egy jó irány volt.

Macskakő

Hol: Kiskörút

Értékelés: 10/6

IMG_1188.jpg

IMG_1186.jpg

Kár ezt túlgondolni: vannak városok, amiket végig kockakövekkel burkoltak be és ezek többnyire sokkal hangulatosabbak, elegánsabbak, mint az építőipari hulladékból készített térkövek. Persze egyáltalán nem praktikusak, mert kész a akadálypálya a terület magassarkúval, meg gurulós bőröndöt sem könnyű húzni rajta, de már Rambo is megmondta, hogy a győzelemhez háborúznod kell.

A báró

Hol: Új főutca, Március 15. tér

Értékelés: 10/8

IMG_1179.jpg

IMG_1176.jpg

IMG_1160.jpg

IMG_1178.jpg

Messze a legjobb, nagy területeket lefedő térkő Budapesten. Az új főutcában ez van, szóval a városból egy hatalmas csíkot ezzel az elegáns, kőszerű anyaggal burkoltak le, ami olyan világos, hogy egy óvatlan Godzilla talán megpróbálná felszívni az egészet. A szín és a kőhatás együttesen adja a kőburkolat erejét, ami úgy viszonyul a mezőny egészéhez, mint Ryan Gosling a korai Torgyán Józsefhez:

torgyan.jpg

My little Párizs

Hol: Gerlóczy étterem teraszán

Értékelés: 10/8

IMG_1183.jpg

IMG_1182.jpg

Így néz ki egy rendes burkolat. Nem vagyok építőipari szakértő, szóval fogalmam sincs, hogy ez igazi kő-e vagy csak annak tűnő műgyanta-azbeszt-szerves hulladék-keverék, de úgy néz ki, mintha, és ez pont elég. Összehasonlíthatatlanul elegánsabb látvány, mint majdnem bármi más Budapesten

Nektek melyik a kedvencetek?

süti beállítások módosítása