English

Egy nap a városban

Szupermenő parkot építhetnek Budapest szívében

Magyarósi Csaba 2014 március 24.
Címkék: budapest városkép

Talán emlékeztek még, volt néhány éve ez a Kormányzati Negyed projekt: az elképzelés szerint a Nyugati Pályaudvar mögötti Mad Max-telken mindenféle high-tech épületet húztak volna fel, hogy a legtöbb kormányzati szerv egy helyre költözzön.

k4_02.jpg

KormanyzatiNegyed-Terv2007-02.jpg

A projekt első ütemét meg is valósították: az állam megvásárolta a területet, aztán nem kezdett vele semmit. A telek még most is hibátlan háttér lenne bármelyik poszt-apokaliptikus mozihoz, smink nélkül is siralmas állapotban van, pedig egy köpésre van a belvárostól. Szinte annak a része. (Fotók: KÉK).

Két állítás:

  • a terület állami tulajdonban van
  • 2020-ig nem is tervezik eladni

És ez most egy meglehetősen szerencsés együttállás. A hátralévő legalább hat évben ugyanis nyitottnak tűnik az állam és a kerület is arra, hogy valamilyen módon hasznosítsa a területet, méghozzá kivételesen a civilek bevonásával. Szóval egy szuper közösségi terv jöhet létre a belváros szélén.

A projektben az említetteken kívül a Kortárs Építészeti Központ és nagyon-nagyon sok civil vesz részt, és elkezdett már formálódni a koncepció. Elkezdett, ez azt jelenti, hogy még rengeteg kérdés nyitott, és most kivételesen minden véleményt meghallgatnak. Szóval ha van egy jó ötleted, ne hallgasd el, hátha megvalósul.

Most egyébként kábé ebbe az irányba mennek a dolgok:

terezvaros.jpg

Lennének focipályák, lenne egy terület a tornára, a gördeszkára, lehetne bringázni (BuBi központ is létesülhetne itt), sakkozni, petanque-ozni, ping-pongozni és talán még egy szánkódomb is elférne a telken. Jelenleg abban a fázisban vagyunk, hogy még bármi megváltozhat, de az tisztán látszik, hogy akarat és szándék már van a terület hasznosítására, és nem elképzelhetetlen, hogy már az őszi önkormányzati választások környékére lesz itt valami. Ez lenne most a hivatalos szervek és a civilek érdeke is.

Screen Shot 2014-03-01 at 08.24.25.png

Mindenesetre képzeljétek el egy pillanatra a területet nyáron: a Nagykörúttól néhány lépésnyire lehetne végre egy nyüzsgő szabadidőközpontja Budapestnek, ahol zöldben lehet szórakozni, sportolni, játszani, nyilván inni, szórakozni a város egyik legmenőbb közparkjában. Ha megvalósulna, abban csak egy kockázatot látnék: egy ilyen projekt általában életet lehel a környékbe, felértékeli az ingatlanárakat, ami nyilván siettetné a terület hosszú távú hasznosítását, azaz a telek eladását és beépítését irodaházzal, vagy mit tudom én, egy jó kis betonparkolóval.

De ezen kár aggódni, első körben inkább örüljünk annak, hogy valami ilyesmi épülhet meg Budapesten.

A további részletekért olvassátok a Kortárs Építészeti Központ oldalát, meg az Urbanistát és a Városépítészeti Főosztályt. És két fotó a nemzetközi előzményekről:

Screen Shot 2014-03-01 at 08.22.57.png

Screen Shot 2014-03-01 at 08.23.19.png

süti beállítások módosítása