English

Egy nap a városban

Budapesti gyógyfürdők: Rudas, a világ negyedik legszebb fürdője

Elég nagy mázli, hogy néhány nappal a próbám előtt választották meg a világ negyedik legszebb fürdőjének a Rudast. Egy amerikai weboldal, a Thrillist szedte össze a listát, és egy holland, valamint két amerikai (hazai pálya) fürdő után rögtön a budapesti következett.

Ezek voltak egyébként a konkurensek:

hottug-4.jpg

149602.jpg

mystichotsprings1.jpg

És rögtön a bérelhető fürdőhajó, luxusszoba és a sziklába vájt kád után jött a mi Rudasunk, ami a Thrillist szerint főleg a kora miatt szerepelhet a listán. És hát tényleg elég öreg. Valószínűleg a török hódoltság előtt is volt itt már valamiféle fürdő, de 1556-tól egészen biztosan: ekkora pofozta helyre, amit talált, Ali budai pasa. A Wikipedián találtam egy korabeli leírást Evila Cselebitől:

E nagy medence körül, a nyolc boltív alatt, nyolc darab hánefi mosómedence van. Elbűvölő, tiszta és szennytelen masszőrök is vannak ott, akik indikgókék törölközőbe csavarják fehér testüket. A fülkékben a fürdőzők szolgálatára állnak, s kívánságuk szerint letisztítják őket. Ám ennek a hévíznek a vize mérsékelten meleg. (...) A öltözőterem fala kívülről négyszögletes, rajta egy zsindellyel fedett, nagyon széles hatalmas kupola van, amely alá ezer muszlim harcos is befér.

Azóta eltelt ötszáz év, és van, ami változott, van, ami nem. A víz továbbra is gyógyhatású, összesen 21 meleg vízű forrás keveredik a Rudas medencéjében, ezek radioaktív hévízet, nátriumot, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátot és szulfátot valamint a fluoridiont tartalmaznak. A sok varázsszónak leginkább az ízületek degeneratív betegségeivel, ízületi gyulladásokkal, porckorongsérvvel, idegzsábákkal valamint a csontrendszer mészhiányával küzdők örülhetnek.

Rudas_Gyógyfürdő_2012_5_kicsi.jpg

RUD 064.jpg

Az uszodában is gyógyvíz van, 29 fokos, a gőzfürdő medencéi viszont 30, 33, 36 és 42 Celsius fokosak. Utóbbi a legmelegebb gyógyvizes medence Budapesten és tényleg masszív jószággal van dolgunk: alig két-három percet tudtam benne maradni, de ötnél többet eleve nem is ajánlanak, annyira megterhelő ez a meleg a szervezetnek (te biztos imádnád). De a Királyhoz hasonlóan itt is intenzív gőzfürdő van, ami csak kineveti a wellness szállók komolytalan párologtatóit. Igazi férfi, aki kibírja.

Pontosabban mindenki férfi. Vagy nő. A Rudasban ugyanis még vannak nemekre osztott napok: kedd a nőké, a többi hétköznap a férfiaké, aztán péntek estétől vasárnap estig koedukált a fürdő. Amikor nem az, kötényes napok vannak. Ez praktikusan azt jelenti, hogy nincs fürdőruhás bohóckodás, kapsz egy kötényt, olyat, mint a szakácsok, ami csak egy oldalon takar: eldöntheted, hogy melyik oldaladat véded és a döntésed lehet szemérmes, meg praktikus. Ha előre libbented, megfelelsz az etikettnek, de én nehezen tudtam magam rávenni, hogy meztelen seggel ráüljek arra a kőre a medencében, amin fogalmam sem volt, ki ücsörgött vagy járkált 14 másodperccel előttem. Viszont ha emiatt átfordítod a kötényt hátulra, védett vagy, de talán kicsit bunkó is. Egyedül a hőlégkamrában volt teljesen elfogadott a fordított viselet, ott mindenki átment feka repperbe, és ahogy a baseballsapkákat illik, hátulra húzta a köpenyt, aztán leült a faszékekre.

A Rudas egyébként tök jó állapotban van, ami érthető, vagy tíz éve folyik a felújítása. A török fürdő csodálatos, klasszikus de jó állapotú és azt is nehéz elfelejteni, ahogy a napfény betűz a kupola apró üveglapjain át. Olyan jól definiált vörös fénycsíkot láttam, amilyet eddig csak tudományos-fantasztikus filmekben, miután tüzelt az űrhajó az ionágyúval.

És sokan szeretik ezt a fürdőt, egy sima szerda reggel is 35-en voltunk a medencében. Egyébként a közönség fele őszes férfiakból áll, a többiek harmincasok. És mindenki beszélget. Ha csöndes fürdőbe vágysz, ne ide menj, mert egészen masszív az alapzaj, de ha az ilyesmi nem zavar, vagy megszokod, inkább elkezd szórakoztatni ez a hangulat. Régi baráti társaságok beszélik meg a vízben az életüket, látszik rajtuk, hogy évtizedek óta mindig itt találkoznak. Alig vannak magányos fürdőzők, a többség 4-5 fős csoportokba tömörülve sztorizgat.

Szóval: a Rudas egy szépen felújított, nagyon régi fürdő, összeszokott baráti társaságokkal, remek gőzfürdővel és opcionálisan szélsőségesen meleg medencével, hétvégente akár éjszaka is.

Rudas fürdő
1013 Budapest, Döbrentei tér 9.
Telefon: 0613561010
H-V: 06:00-20:00
Éjszakai nyitva tartás:
P-Sz: 22:00-04:00
Napi belép kabinnal: 3000-3300 Ft
Éjszakai: 3700 Ft
Délelőtti: 2300 Ft

süti beállítások módosítása