English

Egy nap a városban

A magyar virtus ott bukkan fel, ahol nem számítasz rá - VinCE

szucsadam 2014 március 03.
Címkék: gasztro bor vince

Vannak olyan pillanatok az életben, amikor muszáj megállni és felnézni. Mit keresek én itt? Kik ezek az emberek körülöttem? Mi akadályoz meg, hogy felálljak, és elrohanjak?

Ilyenkor egy pillanatra kiesünk a szerepünkből. Valami kilökött minket onnan. Mondjuk a magyar virtus, ami elemi erővel tör át a legprofibb borkóstolón is, és képes kizökkenteni a díszvendéget, Elizabeth Gabay Master of Wine-t a szerepéből.

P1190377.JPG

Minden jól indult, a hétvégi VinCE Budapest Wine Show továbbra is gyönyörű helyszínen, a Corinthia Hotel Budapest konferenciatermeiben kapott helyet, izgalmas előadásokkal, borászatokkal, programokkal. Szerintem a legszínvonalasabb boros rendezvény ez Budapesten, komolyan le a kalappal a szervezők előtt.

Vasárnap az Oscar Gala Masterclassra ültem be délelőtt. Érdekesnek ígérkezett: hat híresség borát kóstoltatták: Sofia Coppola kaliforniai pezsgőjét, Sting toszkán vörösét, Brad Pitt és Angelina Jolie provence-i rozéját, a focista Iniesta és az autóversenyző Alonso borait, meg egy rajongói Elvis Wines palackot. És ez az a bemutató, ami alatt a Franciaországból hozzánk látogató borjedi, Elizabeth Gabay arcára párszor kiült a rémülettel vegyes mosoly.

A meghívott vendégek közül először R. Kárpáti Péter színművész sokkolt. Elmesélte egyik kocsmai élményét - persze kizárólag a kocsmapörkölt miatt ment oda -, majd elsütött egy rossz poént a híg borról. Hogy ha nagyon vizezik, akkor nem muslicák repkednek felette, hanem sirályok.

Az igazi támadás nem is ez volt, hanem amikor előkapta a saját könyvét, és felolvasott egy tablettás borról szóló humoreszket. Én ekkor már erősen kezdtem jól szórakozni, mert noha nem ezért vásároltam meg a belépőt, izgalmasnak ígérkezett ez a kontraszt. Mintha egy katolikus templomban a prostituáltak mindennapjait tárgyalnák meg a vasárnapi misén.

P1190376.JPG

balról: Elizabeth Gabay MW és R. Kárpáti Péter

A színész írása kábé arról szól, hogy a tablettán kívül ki milyen undorító dolgot, gyógyszert, krémet, tisztálkodási szereket nyomhatunk bele a borba. Hogy Józsi bácsi úgy szereti, ha karcolja a kalmopirin. Az ilyen poénok szerintem egyedül Venegyikt Jerofejev tollából voltak viccesek, és ott is csak azért, mert az orosz író valószínűleg ki is próbálta ezeket a borzasztó italokat. Péter párbeszédeiből inkább gyermekkorom rádiókabaréinak hangulata ugrott be, de valahogy mégis jól szórakoztam.

Végig Elizabeth Gabay arcát néztem ugyanis, ahogy nagyon koncentrál a fülébe súgó szinkrontolmácsokra, aztán néha felkapja a fejét, értetlenül felnéz a közönségre, aztán a szervezőre. Őt rázza a nevetés, kicsit túlságosan is, hogy így mutassa: ez nem komoly. Hogy a kínkeservvel megszerzett borokat lötyögtetve, szagolgatva a kalmopirines-popsikenőcsös koktélokon lehet és kell is nevetni.

Nem sokkal később jött Horti Gábor, a beszólásbajnok sportriporter, akit nyilván Iniesta és Alonso miatt hívtak meg. A kissé kínos hangulatra sikerült egy-két humorbombát bedobnia, a közönség kezdett kicsit oldódni. Aztán ő is úgy érezte, hogy végül is boros rendezvényre hívták, akkor beszélnie kell a borról. Illetve a borról és a magyar fociról: a kettő közös halmaza a fröccsivási bajnokság, ahol csak nyelés után ízlelnek, és addig nem hagyják abba, amíg értelem van a szemükben.

P1190381.JPG

balról: Romsics László és Horti Gábor

Újabb sokk, nincs menekvés. Horti Gábor is belemerült abba a világba, amiről egyébként egészen evidens dolog beszélni itthon, csak amit szívesen elfelejtene a borvilág felső tízezre, legalább egy-két napra. De itt nem volt finomkodás, sem mellébeszélés, cizellált körbeírás. És ha Elizabeth Gabay úgy gondolta volna, hogy a színész poénjai véletlenül kerültek a tálcára, a második eresztéssel most már biztos lehetett benne, hogy ez a Magyar Virtus, ami átütött az elegáns bálterem és a délelőtti (még józan) borkóstoló páncélján, és kivillantotta a szagos valóságot. Ami talán Gabay előtt sem lehet ismeretlen, hiszen sokat jár Magyarországon, és ha máshol nem, két csúcspincészet között az árokparton ő is megpillanthatta ezt, a biciklijére támaszkodva.

A jó indítás után aztán megtört a lendület, a közönség nagyjából faarccal ülte végig a poénsorozatot, így Gábor is egyre zavartabb lett. Romsics László, a Törley MW képzésre is járó főborásza profin teremtett összhangot a harsányan röhögős kocsmahangulat és a vaníliás ízeket kölcsönző francia hordós érlelés között. Végül csak végigmentünk Sofia Coppola parfümös-muskotályos, könnyen érthető methode traditionelle pezsgőjén, Sting visszafogott, tanninszegény, cseresznyés organikus sangiovese-jén, Jolie Pitt jellegzetesen provence-i élesztős ízű, elegáns rozéján (Wine Spectatoor top 100-ba is bekerült, én nem éreztem ennyire erősnek), Alonso magnum palackos spanyol küvéjén, a könnyen csúszó kaliforniai Elvis cabertnet sauvignon - petit shiraz házasításon és Iniesta parfümös-tuttifruttis verdejóján.

P1190387.JPG

Jó kis kóstoló volt. Igazi tanulmányút.

süti beállítások módosítása