English

Egy nap a városban

Olyat csinált Budapesten a Google, amilyet Európában is alig

Magyarósi Csaba 2014 február 21.
Címkék: városkép

Ha meghallom a tudásbázis vagy oktatóközpont szavakat, egyből elszalad a fókusz és az agyam lebegő állapotba kerül: értem a kifejezéseket, de nem tudom, vagy nem vagyok hajlandó értelmezi őket. A percepció kioltja saját magát.

Szóval hagyjuk a hivatalos szöveget és közelítsük meg másként: a Google egy szupermenő központot hozott létre Budapesten, ahol remek, ingyenes képzéseken biztosíthatod majd be magad a következő évtizedekre.

DSC00230.JPG

Főleg, hogy ez az időszak elég strapás lesz, Szelei Szabolcs, a cég hazai marketingigazgatója legalábbis nem akar senkit se áltatni: a hatvanas években még 62 év volt a világ legnagyobb vállalatainak átlagéletkora, most 18, 2025-re meg 15 lesz, szóval a közeljövő legfontosabb cégeinek többségét még meg sem alapították. Éppen ezért Szelei szerint arra a kérdésre, hogy mi leszel, ha nagy leszel, az most a helyes válasz, hogy fogalmad sincs, még nem jött létre az a szakma.

Ami meglehetősen ijesztően hangzik, és távolról, vagyis kívülről nézve az is, de az ember alkalmazkodik az új világhoz, és a változás végső soron nem jelent mást, minthogy folyamatosan tanulsz, alakul a foglalkozásod. Van ebben jó rész is: miközben egyre kevesebb lehetőséged van abból a székből nyugdíjba menni, ahol kezdtél, egyre kevesebben is vágynak egy ilyen statikus életpályára, szóval a lehetőségek és az igények találkoznak. És ha már folyton követned kell a változó világot, miért ne tehetnéd azt menő környezetben?

Ezért állt neki Szelei Szabolcs a központnak. Rengeteg munkája van benne, az utóbbi hónapokban folyamatosan a Google Grounddal foglalkozott, ami látszik is a helyen. A nyolcadik kerület fejlődő részén, a Ground blokkjában kialakított terület egyrészt vidám, másrészt hasznos. Vidám, mert tele van színes részletekkel, a belső tér egy kicsit közelebb hozza Budapesthez a Google nemzetközi irodáit, amikben legendásan szórakoztató a munka. Az udvaron van egy nagy Youtube-kivetítő, amin nyáron meccset is lehet majd nézni:

DSC00232.JPG

DSC00226.JPG

DSC00223.JPG

Odabent meg van közösségi tér hatalmas könyvespolccal (és értékes könyvekkel), és a polcból nyíló titkos ajtóval, ami mögött egy kisebb, de nagyon birodalmi tárgyalószoba van. Erről eszembe jut az általános iskolám. Elég sokat kellett az igazgatásra járnom különféle megrovásokért, ami alapvetően rossz lenne, csakhogy az iroda a tanári szoba SZEKRÉNYÉBŐL nyílt. Annyira zavarba ejtően izgalmas volt, annyira szerettem átlépni a titkos átjárón, hogy utólag visszagondolva szerintem direkt azért idegesítettem a tanárokat, hogy az igazgatásra járhassak. A Google-nél viszont ezt igazgatói nélkül is megteheted:

A közösségi tér tele van vicces elemekkel, plafonról lógó, nagyon jól kinéző és legalább ennyire kényelmetlen kagylófotelekkel, Rubik-kocka puffokkal, Szelei Szabolcs erőfeszítéseinek hála eredeti, százéves padlóburkolattal, legóból és a Goolge dolgozóinak festékes kézlenyomatából kialakított falakkal:

A wc meg persze csupa Android:

wc.jpg

DSC00280.JPG

És van saját süket-, és sminkszoba és zöldhátteres stúdió, ahol a jövő Youtube-pápái tanulhatják meg a videózás alapjait:

DSC00254.JPG

Hátul meg van az a terem, ahol majd az oktatás folyik:

Évente vagy 150 előadást terveznek és mindegyik ingyenes lesz. Akadnak majd köztük olyanok, amiknél meg kell felelni néhány feltételnek, számos tanfolyamot a Google partnereinek indítanak, de lesz köztük nyitott előadás is. A részletekről a helyszín honlapján lehet többet megtudni. A cél mindenesetre egyértelmű: minőségi képzésben részesíteni a jövő nagy tehetségeit, azokat, akik rövidesen megalakítják a következő évtizedek nagyvállalatait, és kialakítani velük valamilyen kapcsolatot is, hogy akkor se feledkezzenek meg a Google-ről, amikor épp dollármilliárd csekkeket írnak alá. Ez egy win-win helyzet, ami elég sokat segíthet abban, hogy a leszakadó magyar oktatás ellenére is megkapják az érintettek azokat az inputokat a grundon, amikre a sikerhez szükségük van.

süti beállítások módosítása