English

Egy nap a városban

Budapesti gyógyfürdők: a Király

Végre megjött a réteges, grafit szürke, időnként arcpirítóan hideg tél. Nem mintha bárki várta volna, de ha már itt van, hozzuk ki belőle a legtöbbet. Márpedig a fagyos februárnak az a legjobb része, amikor meleg helyekre menekülünk a hideg elől, ezért új sorozatunkban a budapesti fürdőket mutatjuk be. Egészen pontosan nyolcat.

Kezdjük rögtön a legrégebbivel, a Király fürdővel.

P1240453.JPG

A hely két szempontból is érdekes. Egyrészt azért, mert néhány évvel ezelőttig nagyrészt csak a férfiak járhattak ide, és néhányan úgy birtokba vették a fürdőt, 

hogy azt csak koedukációval lehetett mindenki számára élvezhetővé tenni. Mára viszont már legalább annyi nő, mint férfi van bent, és közel annyi külföldi pár, mint magyar. Sőt, az okos árazással, a nyugdíjas és diákjeggyel sikerült elérni, hogy idősekből is fiatalokból is legyenek bőven, utóbbiak késő tavasszal ellepik a fürdőt meg a belső udvart, és medencéről medencére vándorolva készülnek a vizsgákra. De január végén is tele volt huszonévesekkel a Király, sőt, a korosztály gerincét egy francia diáklánycsapat adta (megvalósult álom).

AG_20120809_014.jpg

Koncentráljunk a Király másik érdekességére, ami viszont változatlan, sőt, egyre állandóbb: ez Budapest egyik legrégebbi fürdője. 1565-ben, Buda eleste után negyed századdal kezdte el építtetni Arszlán pasa, méghozzá elég spéci helyen, a közelben ugyanis nincs semmilyen hőforrás. Azért itt épült a fürdő, mert a terület már várfalon belül volt, így a törökök akkor is békésen fürödhettek, amikor odakint javában ölték egymást a katonák. Persze nem öncélú wellnesezésről beszélünk, a törököknél a fürdőnek szakrális szerepe volt, ezért is hozták el kábé egy kilométeres távolságból, a Lukács környékéről a termálvizet a Királyba.

Jóval Buda visszafoglalása után, 1796-ban a terület és a fürdő a König család tulajdonába került, innen a név. Ebben az időszakban alapos felújításon esett át Király, amit utoljára a második világháborús sérülések miatt az ötvenes években építettek át jelentősen.

És ez érezhető is a helyen. A Királyba lépni ugyanis masszív időutazás, de legtöbb elemét tekintve a szerethetők közül való. Régiek a kabinok, a folyosók, régi a csempe és a feliratok is ódivatúak, ami viszont a legtöbb helyen inkább bájos, mint zavaró. Miközben a fürdőben sétáltam, arra gondoltam, hogy ráférne egy alapos felújítás a komplexumra, de nem átalakítás, csak újrafestés, javítás, a hangulat megőrzése mellett. Egyedül talán a zuhanyzókat lehetne huszonegyedikszázadosítani, a vékony csőcsonkból folyó víz már nagyon nem EU-kompatibilis és nem is különösebben vonzó.

kiraly_6694.jpg

A fürdő eredeti része, a török blokk jó állapotú, vagy legalábbis annyi a gőz, hogy nem veszed észre az apró hibákat. A nyolcszögletű főmedence 36 Celsius-fokos, kellemes, vize gyógyítja az ízületi gyulladásokat, az idegzsábát, jó a mészhiányra és a sérülések utáni felépülésre. Érdekesség, hogy a medence lépcsőinek az elrendezése miatt nehéz megtalálni a kényelmes pozíciót, a felső lépcsőnél a fél testem kilógott, az alsónál a szám a víz alá került, míg végül húsz perc után megtaláltam azt a furcsa hasonfekvő-pucsító pózt, amelyikben a könyököm a felső lépcsőn, a térdem az alsón pihen. A gőz miatt végül kevesebbet veszítettem a méltóságomból, mint indokolt lett volna.

AG_20120809_012.jpg

KIR 004.jpg

kiraly_6667.jpg

Persze több medence van, akad 26, 32 és 40 Celsius-fokos is, de találsz itt valami anakronisztikus elnevezésű szaunát, és olyan gőzfürdőt is, ami végre nemcsak egy szobai párologtató eltökéltségével nyomja a gőzt, hanem úgy arcon vág, hogy negyed órával később is levegőért kapkodsz. Boszorkányosan izmos.

Ha van egy kis időd, érdemes körülnézni. Egyrészt a 18. században a fürdőhöz épített szárnyban közfürdők vannak, ezek izgalmasabb történelmi utazást jelentenek, mint a Vissza a jövőbe 1-2-3. Még az előző század elején is ritkaság volt a környéken a fürdővel felszerelt lakás, ezért a polgárok a Király fürdőszobáiba jártak tisztálkodni. Legalább négy tucat szobácska van itt, többségükben a medence mellett ágyat is találsz, persze ezeket már nem tisztálkodásra, hanem magánfürdőzésre használják. Azért senki ne számítson VIP wellnessre, inkább történelmi érdekességek, mint luxustermek ezek.

És persze ott a belső udvar, ami késő tavasztól megtelik fürdőző egyetemistákkal.

A Király itt-ott erősen lerobbanva, legtöbbször viszont szerethetően nosztalgikus hangulatban, bivalyerős gőzfürdővel és történelmi környezetben várja jó áron a vendégeket.

Király fürdő
1027 Budapest, Fő u. 84.
09:00-21:00
Napi belépő kabinnal: 2400 Ft
Nyugdíjasoknak: 1200-1500 Ft
Diákoknak: 1700 Ft

süti beállítások módosítása