English

Egy nap a városban

Megtaláltam az utcai pizzaszeletelés csúcsát - La pizza di mamma sofia

szucsadam 2013 október 11.

A Király utcában nem ismeretlen a pizzaszelet intézménye. A Zeneakadémia mellett két-három helyen is vagdossák a 200 forintos pizzákat, délben, délután és éjszaka is viszik az emberek az egészen hasonló minőségben elkészített pesti olasz életérzést. Vastag szénhidrátréteggel persze.

Most viszont találtunk egy olyan helyet, ami végre kiköszörülheti ezt a csorbát. Visszahozza a korsót a kútról. Új vásznat ad Deáknének. A La Nostra Pizza.

PA100236.JPG

Egy köpésre van a Gozsdu udvar bejáratától, mégis alig lehet észrevenni. Minket is a kirakat vonzott be.

PA100210.jpg

Nutellás pizza, jól látjátok. Mondanám, hogy a gasztronómia csúcsa, de mégiscsak nutellás pizza. Egy szelet tészta mogyorókrémmel. Mégis úgy szippantott be magával minket, hogy homlokkal vettük le az üvegpultot.

PA100225.jpg

PA100222.jpg

Odabent keveredett a levegőben a tészta a sajt és még inkább a friss rukkola illata. Nem hinnétek el, milyen pizzaszeletet kértünk ki elsőnek:

PA100207.jpg

A tészta jó, tényleg Olaszországot idézi, vékony, egyszerre puha és roppanós, tökéletes arányban egyensúlyozza magán a feltétet, ami szintén jófajta. Ez az alap, és innen ugrik még egy szintet a gorgonzolás pizzaszelet szalámival. Ez valami olyan félelmetesen olasz, hogy el sem hisszük, hogy nem egy eddig eltitkolt osteriába keveredtünk.

PA100202.jpg

Aztán kiderült, nem is vagyunk messze az igazságtól. Mert a jólfésült pizzamester, aki eközben is dobálta be az újabb pizzákat, elmondta: minden alapanyag olasz.

A pizzatésztában a liszt: olasz.

Spianata Romana szalámi: olasz!

PA100216.JPG

Mozzarella: olasz!

PA100230.jpg

Nem találnátok ki, de a prosciutto is: olasz.

PA100227.JPG

A pizzaszeletek pedig 300 és 350 forint között mozognak, ami ezért a minőségért tök rendben van, és ami instant törzsvendéggé változtatott minket. Persze ha a 200 forintos pizzaszeletekhez mérjük az árat, majdnem a duplája, de ne mérjük. Egyetek egy gorgonzolást, ha épp van (nem mindig van), és megtudjátok, miért nem szabad ahhoz mérni.

Ha nagyon éhesek vagytok, két-három szelet lecsúszik, utolsónak egy nutellás.

PA100232.jpg

És ne akkor menjetek, amikor sokan vannak. Csak nemrég nyílt a hely, és még nincs gyakorlatuk a stresszhelyzetekben. Nekem a második szeletemet kicsit túlsütötték, és kiszáradt.

Ettől függetlenül szerintem ez a legjobb utcai pizzázó in town.

La pizza di mamma sofia
Cím: 1061 Budapest Király utca 20.
Nyitva: hétfőtől szerdáig: 11:00 - 00:00
csütörtöktől szombatig 11:00 - 04:00
vasárnap 11:00 - 00:00

Mondjuk ez a nyitva tartás bonyolult, úgy kellene, ahogy ebben a terézvárosi határozatban is láthatjuk: mindennap 0-24-ben. Az a vagány.

olympus posztala_1.jpg

süti beállítások módosítása