English

Egy nap a városban

Ilyen lesz a budapesti kulturális negyed

Magyarósi Csaba 2013 július 31.
Címkék: budapest városkép

Sok remek felújítás történt Budapesten az elmúlt tíz évben, de mind közül a kedvencem az új főutca kialakítása, ami a Kálvintól a Szabadság térig tart. A közepét most épp vájják, folyik a Ferenciek terének átalakítása, hogy az is passzoljon a koncepcióba, ami alapvetően jó: világos, elegáns díszburkolat, többnyire egységes padok, lámpaoszlopok, időnként néhány jópofa térelem. Miközben az új főutca megtelt élettel, és most már egészen a Szabadság térig nyúlnak a jobbnál-jobb éttermek, és miközben az útba eső Erzsébet teret sikerült mostanra teljesen tönkretenni (ami viszont az utóbbi évek legszomorúbb és leggyalázatosabb fejleménye), nekikezdtek a kulturális városrész kialakításának.

Ez nem más, mint a Kecskeméti utcától délre található terület rekonstrukciója, sőt, átalakítása.

A munkálatokat márciusban jelentették be, és viszonylag szerény büdzsével vágtak neki a projektnek: 233 millióból városrész-átalakítást még Mogadishuban sem vállalnak, pedig az RPG olcsóbb, mint a magyar aszfalt. Ennek ellenére úgy tűnik, a beruházás a végéhez érkezik, én legalábbis sok munkát már nem láttam tegnap, pedig az átadást csak huszadikára tervezték. Tessék, ez történt a Bástya utca Veres Pálné és a Fejér György utca közti szakaszával, meg magával a Fejér Györggyel és a Bástya északi részével.

P1230439.JPG

P1230446.JPG

P1230450.JPG

P1230449.JPG

P1230448.JPG

P1230453.JPG

P1230451.JPG

P1230454.JPG

Egyébként erről a területről beszélünk:


View Larger Map

Itt is leváltotta a régi aszfaltot az új, világos, elegáns burkolat, lett szép zöld fű, meg néhány, az új főutca lámpáitól stílusban jó száz évvel lemaradó kandeláber. Gondolom egy művésznegyednek okvetlenül a századfordulót kell idéznie, vagy valami hasonló lehet az ok.

Merthogy ez a következő ütem: valahogy ideköltöztetik a művészeket, hogy itt alkossanak, működtessenek galériákat, színesítsék a környék kulturális életét. Fogalmam sincs, hogy hogyan történik, amikor nem szervesen, a várossal együtt fejlődve megy végbe egy ilyen változás, hanem a központi hatalom dönt róla (Művész úr? Önt deportáljuk az ötödik kerületbe!), egy-két éven belül kiderül, hogyan működik a koncepció. Mindenesetre a kis utcákat (Só, Szarka, Veres Pálné, Bástya, Fejér György) sorban felújítják, nemsokára mind így néz majd ki, a Királyi Pál utca 13/b-ben még a középkori városfalat is megtisztítják, hogy emlékezzünk a történelemre, aztán jöhet a bohém negyed kültéri kiállítótermekkel, mindenféle művészeti ággal, hasonlókkal.

P1230440.JPG

A projekt költségeinek a 75 százalékát az Unió állta.

süti beállítások módosítása