English

Egy nap a városban

A legjobb Budapest társasjáték - Police 07

szucsadam 2013 június 28.

Gyermekkorom egyik legjobb társasjátéka volt a Police 07. Imádtam rendőrként üldözni a menekülő bűnözőt egy képzeletbeli, mégis ismerős város utcáin, és szerettem tolvajként menekülni az egyenruhások elől ugyanott.

p07.jpg

1986-ban adta ki a Novoplast, és gyakorlatilag egy egész generáció játszotta rongyosra a táblát. Nem nagyon érdekelt minket, meg nem is tudtuk, hogy a játék ötlete a vasfüggönyön túlról lett átlopva, és hogy a teljes játékmenet a Scotland Yard nevű játékot koppintja (utólag megadták a licencjogokat, hehe). Franc se akar egy London-térképen játszani, ha van nekünk Budapest-változat is. Ekkor utoljára éreztem úgy, hogy egy utánzat lehet jobb is, mint az eredeti. Nekem legalábbis.

Néhány hete, amikor az autónkat ellopták, aztán megtaláltuk, jött az ötlet: szeretnénk ajándékba adni valamit a megtaláló József 12 éves fiának, Olivérnek, valamit, ami kapcsolódik a nyomozáshoz, a tolvajok megtalálásához és Budapesthez. Így bukkantunk rá egy pár hónapos index-cikkre, ahonnan kiderült: a társasjáték feltámadt. Zseniális, gondoltuk, pont ez kell nekünk.

Aztán persze miután odaadtuk ajándékba, mi is megrendeltük magunknak, hiszen eszünkbe jutott, milyen rohadt jó szórakozás is ez.

P1160069.JPG

P1160018.JPG

P1160015.JPG

A játék nem sokat változott: megint Budapesten nyomoznak a rendőrök, és megint Doktor Factort kell elkapni. Mindenki metróval, busszal vagy taxival, esetleg hajóval léphet egyik mezőről a másikra, csak a kijelölt útvonalakon (viszonylatokon?), a rendőrök mindenki számára látható bábukkal, a menekülő Doktor azonban csak néha-néha felbukkanva, a lépéseit egy táblára írva surran. Az üldözők csak azt látják, milyen járművet használt a tolvaj, így próbálják kiokoskodni, merre mentek volna ők a helyében. A gyakorlott játékosok viszont már azt is tudják, hogy elterelő műveletekre is számítani kell, sokszor egyhelyben köröz Doktor Factor, míg a zsaruk összevissza lyukasztják a jegyüket a városban. Olyan, mint a póker, csak több benne a ficsör.

Változás, hogy 196 helyett csak 150 megálló tartalmaz a játék, vagyis nehezebb elbújni (főleg mivel most gyakrabban fedi fel magát Doktor Factor), így talán az átlagos játékidő is kevesebb. A megállók száma azonban nem mindenhol lett arányosan alacsonyabb: Dél-Budán például nagyon megcsappantak, míg mondjuk Újlipótvárosban sokkal több menekülési utat találunk.

A másik változás, amit egyből észre lehet venni, a dizájn. Láthatóan a cél az épületek 3D-s látványának felturbósítása volt, sajnos a terv nem sikerült valami jól, inkább csak olyanra, mint a "felturbósítása" szó. Sokkal kevésbé részletgazdag tömböket látunk, egyenházakat, néhány egyértelműen felismerhető részlettel. Viszont nagyobbak a számok, nem kell a szemüveg a nagyinak.

P1160019.JPG

P1160021.JPG

(Mivel ebben a részben eléggé kicsesztek Doktor Factorral, javaslok egy alternatív játékmódot: a menekülő ember, kezében Google Mapsszal felfedés helyett bemondhat a táblán nem szereplő híresebb budapesti épületeket, esetleg Egy nap a városban-posztokat, ez alapján kell beazonosítani, merre jár)

A tábla leegyszerűsödése ellenére imádom, hogy kiadták újra a társast, és hogy a következő generáció is játszhat vele. Én a Retro Gamestől vettem meg az első játékot (itt 10 százalék kedvezményt kap, aki kitalálja, melyik metrómegálló látható ezen a képen), a másodikat pedig itt. Külön jópofa, hogy cégek rendelhetnek saját telephelyeiket feltüntető táblát egyedi borítóval, repi ajándéknak tutira a legjobb választás, még ha nem is a legolcsóbb.

Az ilyen csúnya nyári időben, amikor egy csomóan rekedtek a tó-/tenger-/óceánpart melletti apartmanjukba, életmentő lehet.

süti beállítások módosítása