English

Egy nap a városban

Zenés piaccal robbant a tavasz a Hunyadi téren

szucsadam 2013 május 16.

A Hunyadi tér már eddig is több szempontból volt titkos ékszerdoboza Budapestnek. Ha céltalanul sétálgató turistának képzeljük magunkat, rögtön megértjük az okát: az Oktogon nyüzsgésétől két utcányira nagy élmény belefutni egy ilyen csendes, zöld, századfordulós polgári hangulatot árasztó légkörbe. Az egyik sarokban ráadásul egy arányaiban hatalmas, 116 éves vásárcsarnok áll, rajta ökör- és sertésfej gipszstukkó, szatírfejek és hasonló nyalánkságok. Szombatonként pedig kipakolós, szabadtéri piac, ami ilyen közel a belvároshoz egyedül itt fordulhat elő.

Tovább fokozza a Hunyadi tér vonzerejét, hogy nemrég felújították. Tavaly decemberben adták át, és azóta elkészültek az árusító standokkal is, egységes árnyékolókkal, amik még rendezettebbé teszik a terület és a piac megjelenését:

P1150572.JPG

Szombat délelőttönként ezt a részt ellepik az árusok, és ilyenkor a téren elhelyezett zenepavilonban egy női kórus is fellép 10 órától, vagyis új kategória bontakozik ki a szemünk előtt: a zenés piac. Emese nevű olvasónk saját tapasztalatát is megírta ezzel kapcsolatban: "Sajnos én csak az utolsó 2-3 számra értem oda, a karvezető elmondása szerint ez már a 3. hétvégéjük volt, hogy a pavilonban énekeltek. A napsütéssel, a szaladgáló gyerekekkel, és a padokon pihenő emberekkel igazi békebeli, szívet melengető tavaszi hangulatot sikerült varázsolni a nem is olyan rég még hajléktalanokkal teli, koszos, büdös térre."

P1150575.JPG

P1150589.JPG

P1150592.JPG

P1150580.JPG

P1150581.JPG

P1150593.JPG

A park egyébként tényleg megtelt élettel, fiatalok-idősek vegyesen ücsörögnek, beszélgetnek, játszanak, a füvön nagy társaság élvezi a tavaszt, a szökőkútban kisgyerekek fröcskölik egymást (kánikula hiányában teljesen felöltözve, aminek a szülőknél jobban nyilván senki nem örül), az egésznek van egy családias, meghitt hangulata. Még a focipályán játszó, kissé ijesztő külsejű pocakos-tetkós alakok is udvariasan küldik el a kisebbeket, ha kérik a pálya felét.  Semmi lincselés.

P1150588.JPG

Az öreg fák is megmaradtak, így árnyékot sem kell importálni, és öt hónappal az átadás után olyan a tisztaság, hogy a földről lehetne enni.

P1150583.JPG

A tér korábbi állapotát a Google Maps-on láthatjátok. A tér egyik lépcsőházáról itt írtam.

A projekt adatai Terézváros honlapjáról nyúlva:

Tervező: Kert-Vonal Tervező Stúdió
Vezető tervező: Papp Katalin tájépítész
Kivitelező: Mázas Építőipari és Kereskedelmi Kft.
Szakmai felügyelet: Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Kft.
Felújítás összköltsége: nettó 91,2 millió Ft

update: a koncertek szervezői értesítettek minket, hogy a "Tér/zene–zene/tér" elnevezésű programok minden szombaton 10.30-kor kezdődnek és nemcsak kóruszene hallható, hanem a népzenétől a dzsesszig bezárólag sok minden más is

süti beállítások módosítása