English

Egy nap a városban

TheBigFish: Végre van jó tengeri halas a belvárosban

Magyarósi Csaba 2013 április 09.
Címkék: gasztro hal thebigfish

Tök jó, hogy van a magyar halakra építő Halkakas, de azért ezek mégiscsak tengeri halak:

P1210659.JPG

P1210656.JPG

P1210655.JPG

A TheBigFish ott van az Oktogon mellett, és azok üzemeltetik, akik a budaörsi halpiacot is. Így biztosítva van a remek alapanyag, és a jó halas étel, mint a jó steak is, 95 százalékban az alapanyagról szól. A maradék 5 százalék csak annyi, hogy a szakács nem rontja el, amit készen kapott.

Aztán Dzsidzsi Csekey írt a helyről, és mindenféle katasztrófákról számolt be, hiányos kínálatról, íztelen halakról, el is vette egy időre a kedvem a kísérletezéstől. Abban bíztam, hogy a problémák nagy része kinőhető, és néhány héttel később már jobb lesz a helyzet, úgyhogy végül csak most szombaton próbáltuk ki a TheBigFish-t.

Aki máris unja a cikket: az étterem továbbra is küzd a gyermekbetegségekkel, és nem is különösebben olcsó, de ettől még nincs még egy hozzá fogható halas étterem Budapesten.

Az elhelyezkedés kiváló, a dizájn is, jók a magas székek, a pult tele van friss hallal, jó, hogy egy beugróban végig tudjuk nézni, ahogy készítik az ebédünket és az is szuper, hogy a Nap csak úgy hányja be a fotonokat a hatalmas ablakokon keresztül. Világosság van.

P1210700.JPG

P1210703.JPG

P1210666.JPG

P1210660.JPG

Nem jó viszont a rendelés menete. Nem tudom, hogyan lehetne jobbá tenni, de így nem jó: odaállsz a pulthoz, elmondod, mit kérsz. Az egyetlen alkalmazott kiválaszt egy filét, vagy egy egész halat, attól függ, mit kértél, és visszasétál vele hozzád. Megkérdezi, jó-e. Jó. Utána leméri. Aztán ugyanezt megcsinálja a következő fogással. A partnered halával. Az asztaltársaság összes vendégének a halával. És ez így három főnek 5-6 perc. És addig áll a sor. Várnak rád. És egyre többen vannak. És fél órával a nyitás után, amikor te már az asztalnál eszel, mert elsőként érkeztél, szétnézel, és látod, hogy legalább félórás a sor. És már eszedbe se jut újabb halat kérni, pedig talán tudnál enni, de inkább rohadjon ki a beled, csak ne kelljen megint végigállni a sort.

Szerencse, hogy italt már tudsz kérni a pincérektől is, de őket meg nehéz elcsípni, mert szombaton például annyira tele volt a hely, hogy délután egyre már nem volt egyetlen szabad hely sem. Óriási siker a TheBigFish.

Nyilván nem a rendelés menete, hanem az ételek miatt, amik tényleg szenzációsak. Pedig semmi különöset nem kértünk, roston sült tintahal, lazac steak, pisztráng, tengeri süllő és joghurtos heringsaláta került az asztalra. És nem is voltunk maradéktalanul elégedettek, mert a süllő és a pisztráng, meg a köret például hideg volt. De amikor ezt szóvá tettem, pillanatok alatt felmelegítették (nyilván turhán párolták), és úgy hozták vissza, hogy semmivel sem volt szárazabb, mint amikor elvitték. De meleg is volt.

P1210698.JPG

Szóval a szerintem még mindig nyitás utáni zavarokat leküzdve elérkeztünk a lényegig: nem rontották el. Sőt, kiemelték azt, ami jó ezekben a halakban. Ilyen frissen, ilyen minőségben, ekkora választékban én még csak a tenger 13 méteres vonzáskörzetében találkoztam hasonló lényekkel, az, hogy mindennek friss, tiszta az íze, a legtermészetesebb a TheBigFish-ben. Hogy jó az elkészítés, hogy szaftos és enyhén, de jól fűszerezett lesz a végeredmény, az meg már jó koncepció, jó technika és jelentős rutin kérdése. A tintahalért rajongtam, a tengeri süllőt meg kell kóstolnotok, a halak mellé adott fűszeres olíva a legjobb kiegészítő, és bár a sült krumpli csalódás volt, a majonézes burgonyasaláta, meg a francia rakottburgonya köretben is hozta azt, amit a halak megérdemeltek. A ház bora meg nem valami finom, viszont pont olyan vigyorgósra rúgsz be tőle, mint a hasonlóan rossz, de végeredményben nagyon vidám horvát boroktól.

P1210697.JPG

P1210695.JPG

P1210690.JPG

Összesen 12.290 forintot fizettünk hármunknak. Ez nem kevés. Viszont tényleg jóllaktunk. De úgy, ahogy itthon ritkán lehet: teltségérzet nélkül, tele jó halakkal. És boroztunk is, meg végső soron sokkal egészségesebb ez, mint egy cupákos csülök (ami szintén remek).

P1210696.JPG

P1210667.JPG

Máshogy nézve: egy hasonló minőségű étterem egyébként sem olcsóbb a TheBigFish-nél Budapesten, és ha ugyanezeket a kajákat a tengertől egy köpésre kéred ki, akkor sem fizetsz kevesebbet. Szóval a hely egyáltalán nem drága, csak árában van, és lényegében konkurencia nélküli Budapesten. Éppen ezért mindenkinek remek hír, hogy megnyílt.

Menjetek, egyetek sok halat, mert az jó.

TheBigFish
Budapest, Andrássy út 44.
06306942855
11:30-22:00

süti beállítások módosítása