English

Egy nap a városban

Üzletet nyitott a kedvenc pékem: Pékműhely

szucsadam 2013 április 02.

Biztos emlékeztek, volt egy poszt a blogon nemrég a kedvenc kakaós csigámról. Abban említettem, hogy a Pékműhelynél készült a remek édesség, és hogy a pékségnek nincs saját üzlete, kisebb boltokba teríti az áruját.

Nem sokkal a kakaós csiga felfedezése után arra gondoltam, kipróbálom a pékség egyéb termékeit is, éppen nagy teljeskiőrlésű-lázban voltunk Évivel, így írtam a weboldalon is látható email-címre, hol lehet kapni ilyen terméket a Pékműhelytől. Válaszként Vajda József írt, a tulajdonos, az Európa Cukrászdát ajánlva. Nagyon nyílt, szimpatikus levél volt egyébként, gyorsan áttért arra, milyen nehéz fennmaradniuk, mert alig vásárolják a termékeiket, pedig mennyire figyel a minőségre. Elmondta, hogy nemrég akart egy jó croissant-t készíteni, emiatt elutazott Párizsba, bejárta a várost, végigkóstolt mindent, hogy ötleteket gyűjtsön.

Ezt nevezem elkötelezettségnek.

Éppen ezért örültem meg, amikor megtudtam, József pár hete megnyitotta a saját üzletét az I. kerületben, ahol maga szolgálja ki a vendégeket, sőt az üzletbe elhelyezett sütőkben készíti helyben, frissen többek között a kedvenc kakaós csigámat, meg az azóta kedvencemmé vált kenyereit. Múlt héten meg is látogattam.

Az üzlet nehezen felfedezhető:

P1140568 copy.jpg

Közelebb érve sem könnyen találnám ki, mi folyik odabent.

P1140569 copy.jpg

De ez csak amiatt van, mert a cégtábla még nem érkezett meg, annyira új a bolt. Ami egyébként belülről otthonos, családias, tiszta, bár az itt-ott elhelyezett, Ecseri piacot idéző dizájnstükk elsőre elbizonytalaníthat minket:

P1140536 copy.jpg

P1140545.JPG

P1140539 copy.jpg

P1140552 copy.jpg

Nagyon igyekszem, hogy megpróbáljam lefesteni nektek, milyen benyomások értek az alatt a fél óra alatt, amíg itt támasztottam a pultot. Mert egyáltalán ne a megszokottnak számító, kimérten profi, nagykönyv szerinti kiszolgálást képzeljétek el, ennél sokkal izgalmasabb dolog történik.

József (fenti képen a bal oldalon) annak ellenére, hogy szigorúan tartja magát a magázódáshoz, képes fél perc alatt vidám, közvetlen hangulatot teremteni. "Csókolom, nem tetszett már vinni ma egy kenyeret? Egy napra csak egy jegy jár mindenkinek, tessék visszajönni holnap" - mondja egy idős néninek, aki a hangsúlyból értette a tréfát, és bevallja, hazafelé csipegetett a kenyérből, és annyira ízlik neki, hogy visz még egyet. "Na jó, melyik legyen?" Közben betoppan egy környéken lakó kanadai apuka két gyermekével, akik reggel kukoricás kenyérért jöttek, de épp nem volt. Ez itt nem probléma, máris nekiláttak a sütéshez, sőt a gyerekeket is befogták: csinálják, ha van kedvük. Ők pedig csillogó szemmel lisztezték a saját veknijüket.

P1140561 copy.jpg

Közben főtt a kávé, mindenkit körbekínált József. A kávénál nálam az a minőség fokmérője, hogy miket kell beleraknom, hogy kellemes legyen meginni. Ebbe semmit nem tennem, éreztem, hogy a cukor csak rontana rajta. Remek, savas-gyümölcsös. Amúgy fair trade, ami az ízéből nem derül ki, viszont jobban csúszik tőle.

P1140543 copy.jpg

Közben a vevők kérdésere József elmeséli, melyik kenyeret hogyan süti meg, milyen lisztet használ, hogyan készülnek az egyes termékek. Előkerül a sütőből a fent emlegetett croissant is, a boltban épp ott lévők el is kapkodják az egész tálcát, szerencsére én is megszereztem egyet:

P1140555 copy.jpg

P1140560 copy.jpg

Tényleg zseniális. Kívül ropogós filmréteg, belül intenzív vajízű, puha tészta. "Ennél jobbat Magyarországon nem lehet" - állítja József. Természetesen ezen a szinten nem az a kérdés, hogy valódi vajat használnak-e a tésztában, hanem hogy milyet. "A franciát nem tudom megfizetni, ebben német van" - jön a válasz a kérdésemre.

József közvetlenségére jellemző, hogy elmondja, nem mindig elégedett magával, a budaörsi műhelyben az alkalmazottai teljesítményével volt gondja. Hogy időnként ingadozott a minőség, de a saját üzletben ez már elképzelhetetlen, mert jó embert talált, és ő is mindig itt van, hogy felügyelje a munkát. Folyamatosan kísérletezik, új és új kenyereket süt, próbál ki, kóstoltatja a vevőkkel.

P1140565 copy.jpg

Nekem nagyon bejött a bolt. Esélyed sincs, hogy megúszd egy "kérekegykenyeret köszönömviszlát"-tal, de nem is akarod. A kenyerek minősége mellett óriási plusz, hogy van kedved beugrani "Józsihoz", hogy igyál egy kávét, beszélgess vele tíz percet, megkóstolj valami frissen sült cuccot, aztán felpakold a vekniket és siess haza. A pékhez járás új értelmet nyer.

P1140546 copy.jpg

Pékműhely
I. Batthyány u. 24
Nyitva: hétköznapokon 8:00 - 18:00

süti beállítások módosítása