English

Egy nap a városban

Így épül a jövő Budapestje

A posztsorozat támogatója az "Uniós Fejlesztések nyílt napja – séta a kulisszák mögött" programsorozat.

Folyton hallunk az Európai Uniótól elnyert száz-, meg ezermilliárdokról, de fogalmunk sincs, hogy mi épül, vagy akár újul meg belőle. Egy-egy projekt akár évekig, törtévtizedekig is készülhet, emiatt úgy tűnik, mintha Brüsszelből Budapestre csak ide-oda teniszeznék a pénzt, és valójában nem épülne semmi, közben meg mellettünk, felettünk, sőt, alattunk is folyton fúrnak, és előbb-utóbb (többnyire azért jövő márciusban-áprilisban, haha) egy rakás fejlesztés szakad a nyakunkba. Hogy egy kicsit képbe kerüljünk a milliárdok sorsával kapcsolatban, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség március 2-án, szombaton, a Kutatók Éjszakája mintájára az előzetesen regisztráltak számára ingyenesen meglátogathatóvá tette a legfontosabb uniós fejlesztéseket. Bumm!

Ezúttal nem kutatóközpontokba, egyetemekre, kulturális intézményekbe juthatunk be, hanem azt nézhetjük meg, hogyan lesz szebb, használhatóbb a környezetünk és Budapest. Az építkezések ideje alatt ezek a helyek általában zárva vannak, egy napra azonban kinyílnak a kapuk, hogy ne csak cikkekből, blogposztokból, pixeles képekből szembesüljünk arról, ami körülöttünk épül, hanem személyesen tapasztalhatjuk meg, milyen hatással lesznek az egyes építkezések az életünkre.

Tök jó továbbá, hogy lehetőség nyílik az interakcióra is. Kérdéseket tehetünk fel az építészeknek, szakembereknek, projektgazdáknak, akik megpróbálják elmondani, hogy az egyes döntések milyen megfontolásból vagy érdekből születtek. Az egekig magasztalhatjuk őket, vagy azt is elmondhatjuk, ha éppen tökéletesen elhibázottnak gondoljuk az egész koncepciót: ez a fajta nyíltság ritka a megaberuházások esetében, szóval akár pro-, akár kontra vannak érveink, érdemes ellátogatni a helyszínre.

met.jpg

A magunk részéről a következőre készülünk: első körben megnézzük, mi a helyzet a 4-es metróval (a legnagyobb, uniós támogatású beruházással). A nyílt napon a látogatók megtekinthetik a Tétényi úti állomást, aminek óriási dobása, hogy odalent napfény is van bőven, így a peron mellett sem kerít majd minket hatalmába a katakomba-érzés. Érdemes megnézni, hogy milyen lesz a metró, ha végre elkészül (a nyomvonalon, az állomások sűrűségén és az elővárosi vasút be nem vezetésén már úgysem tudunk változtatni).

lf.JPG

Aztán foglalkozunk a Liszt Ferenc Zeneakadémia felújításával, ami láthatóan jól halad, de azért még annyira nincs kész, hogy fogadni is tudja a látogatókat: a Wesselényi utcai oktatóközpont lesz a helyszín, itt mutatják majd be, hogy mit értenek a fejlesztők a „zenei szilíciumvölgy" kifejezés alatt, és hogy milyen csodákkal várja majd az új épület a zenészeket, vendégeket.

baz.png

Végül ránézünk a Várkert Bazárra is, ahol még csak az első kapavágások környékén járnak, de jövőre várhatóan átadás lesz. Itt egy építész, egy művészettörténész, egy régész és egy kerttervező is válaszol a kérdéseinkre, filmet vetítenek a Várkert Bazár múltjáról, meg sűrűn fotózhatjuk a haldokló épületegyüttest, egyetlen másodperccel a defibrilláció előtt.

Részletesen bemutatjuk, hogy mire mennyit költöttek, és hogy miként néznek most ki az építkezések, valamint hogy átadás után mire lehet számítani, végül a nyílt napon személyesen is megnézzük a helyszíneket, ahol remélhetőleg összefutunk veletek is.

Persze nemcsak ez a három, jelenleg is épülő nagyprojekt lesz terítéken, látogatható lesz például a Korda Filmpark (érdemes jó előre feliratkozni, nagy tömegre számítanak), a lökösházi Vásárhelyi-Bréda kastély, de a Tisza-tavi Ökocentrum is, amiről már itt a blogon szintén volt szó.

A részvétel regisztrációhoz kötött, ez, valamint további információk elérhetően az ujszechenyiterv.gov.hu oldalon.

A posztsorozat támogatója a "Fejlesztések nyílt napja – séta a kulisszák mögött" programsorozat.

süti beállítások módosítása