English

Egy nap a városban

Budapesten a Balaton

Magyarósi Csaba 2013 február 16.

Halfesztivál van mindenfelé, Budapesten épp még nem volt. Ezért is lett találóan első Budapesti Halfesztivál az első budapesti halfesztivál neve, ami tegnap délután nyílt az Erzsébet téren, a gödör környékén, és aminek még mindig nem lehet tudni, hogy ki a fővédnöke (az esemény programleírása szerint a fesztivált tegnap 15 órakor nyitotta egy titokzatos alak, akinek a személyéről még mindig tárgyalnak).

Screen Shot 2013-02-16 at 10.25.29 AM.png

Jut bőven program szombatra és vasárnapra is, ma délelőtt tízkor például halászléfőző verseny indult, lesz ételek színpadi bemutatója (ez azért már durva), folklór program, gyermektáncház, "celebfőzés", amit hiába hívnak így, valószínűleg nem celebeket főznek majd, hanem a celebek főznek. Pedig milyen vicces lenne, ha elkészítenék például Harcsa Veronikát, aki egyébként tegnap este énekelt is a színpadon. A szervezőknek tehát van humorérzékük, az viszont probléma, hogy a színpad előtt csak egy vékony deszkafelület van, utána már az Erzsébet tér medencéje, ha tehát tömegek akarják nézni ma az ételbemutatót, akkor érdemes szügyig érő gumicsizmában érkezni.

IMG_5659.JPG

IMG_5637.JPG

IMG_5658.JPG

IMG_5631.JPG

És akkor lássuk, hogy a tegnapiak alapján mire lehet számítani. Elsősorban a Balatonra, a nyári balatoni hangulatra, fagyasztott halakkal (bőven van hekk), lángossal, tökipompossal, hasonlókkal.

IMG_5649.JPG

IMG_5652.JPG

IMG_5648.JPG

IMG_5663.JPG

IMG_5647.JPG

IMG_5656.JPG

IMG_5657.JPG

IMG_5634.JPG

IMG_5654.JPG

IMG_5653.JPG

IMG_5651.JPG

A halfesztivál láthatóan nem a legmagasabb igényeket akarja kielégíteni, kevés a friss alapanyag, az ötletes megvalósítás, alapvetően beleforgatják valamibe az ilyen-olyan halakat, aztán kisütik őket ilyen-olyan olajban. Ez nem a gasztronómiai új hullám, nem az a minőség, mint a téli balatoni fesztiválok, például a tapolcai pisztrángfesztivál, a szigligeti süllőfesztivál, vagy a tihanyi gardafesztivál, ahol remek, friss alapanyagokból állítanak elő izgalmas falatokat, ez sokkal inkább a nyári strandolós sztenderd, ami persze nem feltétlenül baj. Február közepére már éppen eléggé tele van a tökünk a téllel ahhoz, hogy még egy kevésbé szofisztikált balatoni halsütőre emlékeztető izé is örömöt tudjon okozni, szóval ha valaki ilyesmire vágyik, nézzen el az Erzsébet térre.

süti beállítások módosítása