English

Egy nap a városban

Japán kurvák emlékezete

Magyarósi Csaba 2012 október 26.

Izgalmas kiállítás zárul ma a kArtonban, aki siet, még odaér délután ötig. Nincs nagyon sok kép, húsz percre is érdemes lehet benézni, hiszen nem mindennap van Budapesten kiállítás a tokiói luxusbordélyokról. Konkrétan egyről, az Alpha Inről, ami talán a leghíresebb Tokióban, ezért is pont oda költözött be hónapokra a kanadai Nathalie Daoust. Aztán elkezdett fotózni.

P1200761.JPG

A kiállításnak két érdekessége is van. Egyrészt, hogy a téma ellenére nem különösebben polgárpukkasztó. Nincsenek valódi erotikus jelenetek, a képeken látható meztelen csajoktól legfeljebb néhány szexuális kisebbség fog felizgulni, hiszen az izgalmak kimerülnek néhány fejjel lefelé megkötözött nőben. Nincs szó elcsípett aktusokról, orgazmusközeli arcokról, Daoust kiállításához képest Mappletrhorpe-é például olyan, mint mondjuk egy hóvirág egy orchidea mellett.

P1200762.JPG

Persze a mindenféle gumiruhákba, fura szexuális igényeket kielégítő díszletek közé kényszerített lányok sem egyszerű esetek, Daoust viszont úgy beszél a nyilvánvalóan szomorú sorsukról, hogy legtöbb képéről száműzi a váratlanságot és a szexualitást. Ettől aztán kissé kiszámíthatóvá, sőt, elsődleges jelentésüktől megfosztottá válnak a képek. Kicsit olyan ez, mintha a bányászok nehéz mindennapjairól szeretnék fotósorozatot készíteni, de még az öltözőben, mielőtt lemennének a bányába. Amíg csak a frissen mosott overáll van rajtuk, nem lehet megfogni a koszt, a zajt, a sötétet, az izzadságot, a kemény fizikai megerőltetést, és ez a hűvös távolságtartás a konkrét munkától a kurváknál is elveszi a téma erejét, élét.

Ahogy az is, hogy a képek tökéletesen beállítottak, legalább egy nyomorult in flagranti összejöhetett volna, vagy ha már hónapokat a lányok közt töltött Daoust, elsüthetett volna pár olyan képet, ami mondjuk másodpercekkel az aktus után történik. Hogy elcsípje a pillanatot, vagy a pillanat maradékát, hogy közelebb kerüljünk a világukhoz, hogy megértsük, miért áldozatok ezek a lányok (bár a prostihierarchia tetején ücsörögni az Alpha Inben nem ugyanaz, mint az aluljárókban vagy az utca szélén várni a hidegben).

P1200758.JPG

Értem én, hogy Nathalie nem sokkolni akar, hogy ő a maga természetességében akarja bemutatni alanyait mindenféle bűvészkedés nélkül, de a statikusság pont a természetességükről fosztja meg ezeket a karaktereket.

A 3D-s képek viszont nagyon erőteljesek, mert pont arra képesek, amikre Daoust színes fotói kevésbé: a szobák láthatók rajtuk lányok nélkül, és elnézve őket úgy érzi a látogató, mintha maga is ott ácsorogna a szexuális segédeszközökkel megtömött termekben. Ezek már nagyon ütős fotók és pillanatok alatt el is kezdtek nyomasztani, visszaadni valamit abból a légkörből, ami a luxusbordélyban mindennapos, abból a beteges perverzióból, ami nagyon mélyen sajátja az embernek.

P1200765.JPG

Aki tehát délután ötig el tud szabadulni, mindenképp nézzen be a kArtonba, a belépés ingyenes és 15 perc alatt is sok élménnyel leszünk gazdagabbak, még ha Daoust nem is használt ki minden lehetőséget, ami a helyzetből adódóan rendelkezésére állt.

kArton Galéria
1054 Budapest, Alkotmány utca 18.

süti beállítások módosítása