English

Egy nap a városban

Spíler: Romkocsma 2.0 a belvárosban

Magyarósi Csaba 2012 szeptember 24.
Címkék: gasztro

Vannak helyek, amik csak úgy befutnak. Nincs ennek köze a minőséghez, mert akad egy rakás remek konkurens, amire a kutya sem figyel fel, amíg valaki rájuk nem irányítja a figyelmet.

A minőség fontos, de ez még nem minden. Kell még egy jó koncepció, iszonyú mennyiségű lóvé, amivel be lehet reklámozni a nyitást, jó elhelyezkedés és valami figyelemfelkeltő plusz.

A Gozsdu udvarban most megnyílt Spílerben ilyen például az üvöltő zene: ha környéken lakó lennék, már biztos leöntöttem volna benzinnel aztán felgyújtottam volna a helyet. De nem vagyok az, ahogy a budapestiek többsége sem, szóval a mi szempontunkból abszolút mázli, hogy megnyílt ez a minden közt kicsit félúton található, éppen ezért kellően eredeti izé, amit műfajilag lehetetlen besorolni.

P1110662.JPG

Rövid háttér: a tulajdonosok nem ma kezdték. Minden második étterem az övék a várban, a Pest-Buda, a Pierrot és a 21 alig néhány háznyira vannak egymástól, és mindegyik mögött az a Zsiday Roy áll, aki most kimerészkedett a budai gourmet-toronyból. De nem egyenesen ment át a Duna túlpartjára, csak a New York-i ihlettúra után, hogy aztán egy jóval könnyedebb, pestiesebb, fiatalosabb, de a minőségre ugyanúgy adó romkocsma-diszkó-borbár-bisztró-söröző-klub-koalahalmutánsmadár-kombót hozott létre.

És milyen jól tette.

A Spíler ugyanis néhány kezdeti hibája és kamumúltja ellenére (a kommunikáció nagy hangsúlyt fektet arra, hogy elhitesse, a békeidőkben volt már itt egy Spíler, pedig erről szó sincs) tényleg páratlan hely Budapesten. Én legalábbis ezekkel az arányokkal operáló szórakozóhelyet még nem láttam.

P1110663.JPG

A belső kialakítás baromi ötletes, nem a saját szomorú múltját próbálta önmegvalósítással kiélni a belsőépítész, a Spíler ránézésre tökéletesen átgondolt, érett munka, amiben a világítástól a konyha nyitott elhelyezésén, a felszolgálók ruháin és az üvöltő angolszász elektronikus zenén át egészen a mosdóig mindent ugyanazzal a lendülettel és lelkesedéssel álmodtak meg. És az eklektikába beleillik az is, hogy a modern zenét kizárólag  bakelitről játssza a DJ az étteremnek abban a trendin berendezett, 17 méteres pulttal felszerelt bárrészében, amiben a tulajdonos dédapjának műszerész műhelye volt a világháború előtt. 

P1110678.JPG

P1110667.JPG

P1110664.JPG

P1110679.JPG

Érdekes az étlap is, csupa olyan fogás van a Spílerben, amivel máshol nem találkozol. Nem a belvárosban, nem ilyen helyeken. Mivel egyedi, nehéz mihez hasonlítani, de az biztos, hogy nem olcsó helyről van szó, bár jól lehet lakni már kevésből is. Kivéve, ha a Pest-Budában már kóstolt, egyébként tényleg remek tokajis kolbászt kéred, ami 1200-ért tényleg pofátlanul cingár.

P1110669.JPG

De a kenyérlángosokkal már jól lehet lakni, kiviteltől függően 1500-2000 forintért, és vannak héjas krumplik mindenféle spéci szószokkal 500-700 forintért. A hamburger meg 1300 forint, ami önmagában tényleg nem sok, de krumplival, salátával már bőven 2500-nál járunk, így nézve viszont egyértelműen a magasabb árkategóriában van a Spíler. De ehhez hozza is a minőséget.

P1110665.JPG

A héjas főtt-sült krumplit persze elsősorban a ráöntött mártás teszi értékelhető vacsorává, de hát rajta van a szósz, ne csaljuk le róla. És főleg adjuk meg a tiszteletet annak, hogy olyan fogásokkal kísérleteznek a Spílerben, ami más helyekre nem jellemző. Egyébként ezzel a sajtot-jalapenós szósszal kimondottan jó volt a krumpli és ha kérünk mellé egy hamburgert meg egy kézműves sört, még mindig csak 2500 körül járunk, és már jól laktunk, jót ittunk. Ebben a környezetben ez az ár tökéletesen rendben van (csak a kolbászokkal kell vigyázni).

P1110674.JPG

És emlékezzünk meg a hamburgerről is, amit a Spílerben az ország legjobbjának neveznek. Ezzel azért vitatkoznánk, de ha abból indulunk ki, hogy egy burger csak egy darab hús lehet hagyományos zsemlével, sajttal, ketchuppal és mustárral, akkor tényleg nehéz ennél maradandóbbat alkotni, a díszítés ugyanis rendben van, a valóban érdekes hús meg tényleg csodás. Ezzel együtt azért mi Ádámmal inkább esküszünk a Ring-Manga Cowboy-Pántlika-szerű kísérletezésre, a hozzáadott értékre, de a hagyományos recept alapján valóban nem lehet belekötni a Spíler burgerébe.

P1110675.JPG

A hely még csak most nyitott, így kisebb bizonytalanságok azért akadnak, érkezésünk után nem sokkal például leállt a konyha és nem vettek fel több rendelést, de a személyzet annyira kedvesen, empatikusan, és Magyarországon ritkán látható lazasággal egybekötött profizmussal kezelte a helyzetet, hogy túllendültünk a nyomorunkon és kivártuk, amíg elkészült a kaja. És megérte.

Ha arra jártok, és van szabad hely, ugorjatok be, mert a Spíler a lassan telítődő piacon képes újat mutatni és a minőségéhez képest az árai is elfogadhatók. Kinézem Royékból, hogy a várnegyed után ezzel a kezdéssel a pesti belvárost is elkezdik étteremről-étteremre meghódítani.

süti beállítások módosítása