English

Egy nap a városban

Összedobjuk, amink van

szucsadam 2012 április 13.

Ahogy a Király utcában a Városliget felé sétálunk, és elhagyjuk a Körutat, hirtelen megváltozik a hangulat. Eltűnik a zsongás, kevesebb üzlet és sétáló ember jön szembe, az innen leágazó utcákban pedig csak elvétve találunk esténként a kocsmákon kívül más fényforrást.

Éppen ezért volt különös az Izabella utcában ez a látvány:

Azért hivatkozok a látványra, mert nem nagyon tudnám megmondani, mi is folyik itt pontosan. Odabent két-három ember plusz két kutyus üldögél, az emberek beszélgetnek, a kutyák lihegnek. Valaki épp egy fülbevalót rak össze az asztal fölé görnyedve. A falon ruhák, ékszerek, póráz, sajtreszelő és gyurmafigura sorakozik, árcímkék nincsenek, de minden eladó. Egy környékbeli lakó is befut, körbenéz félénken, öt perc múlva már ő is az egyik széken ül, és a többiekkel beszélget. Nagy a nyüzsgés, olyan, mintha egy baráti társaság kis műhelyébe érkeztem volna, és valójában tényleg ez a helyzet. Vagy valami ilyesmi.

Az úgy volt, hogy Ildi akart magának egy műhelyt, meséli Marillai Évi, Ildi testvére, aki ékszereket tervez és készít, hobbiként. Aztán az ötlet megtetszett neki is. Aztán az ő egyik barátja is csatlakozott, aztán az ő barátai is. Csupa olyan ember, aki munka mellett, hobbiként vágott bele az alkotómunkába, tervezett, rajzolt, faragott, forrasztott, festett. Először csak otthon, barátoknak, később már az interneten keresztül is beesett egy-két vásárló, de sosem gondolták, hogy egyszer saját boltot nyitnak. És ameddig bele nem vág az ember, tényleg valami távoli dolognak tűnik, amit csak sok pénzzel és jó kapcsolatokkal lehet megvalósítani.

Aztán tessék, itt van. WonderLAB. A koszos pincéből saját erővel kialakítottak egy egyszerű galériát, ahol mindenki cucca elfér, ahol meg lehet nézni, tapogatni az alkotásokat, és találkozni lehet az alkotókkal, egyedi cuccokat rendelni. A hátsó rész pedig műhelyként funkcionál majd, ahol készülhetnek a termékek.

Ékszerek:

Kutyakiegészítők:

Cipők, ékszertartó sajtreszelők:

Ruhák, táskák:

Képeslapok, gyurmafigurák:

A műhely este 6 és 9 között nyitva áll, ekkor mindig vannak ott legalább ketten az alkotók közül. Csak akkor lehet megvásárolni egy terméket, ha az adott dizájner épp "ügyeletes", egyébként időpontot kell egyeztetni egy személyes találkozóra. Nem akarnak semmit rábeszélni senkire, a hitvallásuk szerint a tárgyak megtalálják a gazdájukat. Ilyen volt a zöld fülbevaló története is, amiről Évi mesélt nekem. Ez az ékszer senkinek sem állt jól, úgy tűnt, örökre csak egy színes sajtreszelőn lóg majd, míg egy nap belépett a műhelybe egy lány, nevezzük Pipőkének, aki felpróbálta - rajta úgy állt, mintha ráöntötték volna. Természetesen hazavitte az ékszert, ez nem is volt kérdés.

Jól esik látni az ilyen alulról jövő, önzetlen, egymást segítő kezdeményezéseket Budapesten. Egyrészt azért, mert megmutatják, hogy bárkiből lehet alkotó. A WonderLAB tagjai között kommunikáció szakot végzett, közgazdász, óvónő is van, akik vagy elvégeztek még egy kézműves szakmát, vagy csak szerettek kísérletezni a színekkel és a formákkal. Nem jártak művészeti egyetemre, nincs meg az ott megszerezhető kapcsolati rendszerük, és nem tudnák meggyőzni a dizájncuccokat áruló üzleteket, hogy ott jelenjenek meg a termékeik. De ez nem volt akadály, kialakították a saját találkozási helyüket a vásárlókkal, így közvetlenül érik el a vásárlókat. Az árakra egyébként rákérdeztem, egyedi cuccokhoz képest nem magasak (2-3000 forintos fülbevalók, 4-5000 forintos nyakörvek).

Budapesten "a felszín alatt" mostanában sok alulról szerveződő alkotóműhely, közösség ébred öntudatra, amik a WAMP mellett egyre több helyen mutathatják meg magukat. A WonderLAB például az Urbitális Majálishoz csatlakozhatott külön díj fizetése nélkül, vagy ott van a PortfolioPoints, ami 2008 óta biztosít bemutatkozási lehetőséget fiatal alkotóknak. Itt is láthatjuk majd a gyorsan összeállt WonderLAB csapatot, akiknek kívánjuk, hogy a napjuk első nyolc órája is azzal telhessen, amit szeretnek csinálni.

Versenyben vagyunk! Remek lenne megnyerni a 11 ország 33 blogja közt zajló küzdelmet, úgyhogy ha van szabad 4 másodperced, arra kérünk, szavazz erre a posztra itt a szívecske-gombbal. Ha már korábban szavaztál, most újra megteheted, minden posztra lehet leadni szavazatot. Előre is köszönjük! Az inspiráció témájában májustól a fenti oldalon egy mindenki számára nyitott fotópályázat is indul.

· 2 trackback
süti beállítások módosítása