English

Egy nap a városban

A világ tíz legszebb városa közt Budapest

Magyarósi Csaba 2011 október 18.
Címkék: turista

Körülbelül egy hónapja történt, hogy a géptől a terminálig szállító buszon egy hatvanas amerikai házaspár keveredett mellém. Megkérdezték, hogy budapesti vagyok-e, és amikor kiderült, hogy igen, arra kértek, ajánljak jó helyeket nekik a városban. Gyorsan közöltem velük, hogy jobb ember mellé nem is ülhettek volna.

Miután átbeszéltük, melyik étterembe, múzeumba, sörözőbe érdemes elmenniük, én kezdtem el faggatni őket. Egy európai körút része a budapesti utazás? Nem. Kelet-Európában járnak és Prága után ide is beugranak? Nem, nálunk kezdenek, utána egy kis Prága, majd egy rövid Amszterdam, de alapvetően Budapest miatt érkeztek Európába. Vannak itt rokonaik? Nincsenek. Barátaik élnek itt? Nem, senki. Barátok ajánlották? Nem, egyszerűen hallották, hogy Budapest remek hely, és eljöttek.

Márpedig ez óriási változás. A magyar főváros minden értéke ellenére sokáig csak egynapos kiruccanásként szerepelt az amerikaiak tervében, félúton Prága és Róma között, hatalmas változás ehhez képest, hogy Budapestért idáig utaznak a turisták. Hatalmas, de attól még valós, amit folyamatosan táplál számos meglepő hír. Én még mindig nem tértem teljesen magamhoz Alice Cooper országimázs-videója láttán, amiben saját meggyőződését hangoztatva beszélt arról, hogy a mienk az egyik legjobb főváros a világon.

Most meg egy olyan összeállítást találtam, amiben a világ legszebbjei közé választották Budapestet. A UCityGuides tízes listájában szerepel Velence, Párizs, Prága, Lisszabon, Rio, Amszterdam, Firenze, Róma, valamint Bruges, és meglepetésre Budapest is. Oké, erős az európai vízfej, a listából ordítóan hiányzik valamilyen észak-amerikai vagy ázsiai város, de attól még büszkeségre adhat okot Budapest kilencedik helyezése.

Az írás megemlékezik a budai hegyről, a királyi palotáról, a barokk és gótikus emlékművekről a Duna egyik, valamint a 19. századi elegáns neo-reneszánsz épületekről és széles sugárutakról a Duna másik oldalán. A lap szerint érdemes megcsodálni a páratlan épületeket, egyebek közt a Parlamentet a Lánchídról, majd belépni az óvárosba, ahol életünk legromantikusabb sétáját tehetjük a szűk kis utcákban - egyébként valamiért Alice Cooper is ezektől volt megőrülve.

Szóval jövünk fel, és annak ellenére, hogy sok budapesti még mindig azt hiszi, egy borzasztó városban él, a világ nagyobb része lassan úgy tekint Budapestre, mint az egyik legkellemesebb úti célra a galaxisban.

süti beállítások módosítása