English

Egy nap a városban

Budapest legszebb lépcsőházai: Keleti Károly utca 29-31.

szucsadam 2011 szeptember 09.
Címkék: lépcsőház

Zília nevű olvasónk küldött nekünk nemrég egy levelet, amiben ezt írta:

Eszembe jutott egy ház, ami csodálatosan néz ki, a Keleti Károly 29-es szám, belül facsigalépcső van, híres építész tervezte. Sajnos már nem lakunk ott, nem tudlak beengedni a lépcsőházba, de ott van a Park kiadó irodája, az egyik lakást megcsinálták, teljesen korhűen fel van újítva, megdöbbentően szép. Szerintem ha őket felhívod biztos szívesen megmutatják (igen büszkék rá, joggal)

Hát fel is hívtam a kiadót, megbeszéltem velük egy látogatást. Rowlenddel pedig nekivágtunk a II. kerületnek, hogy felderítsünk néhány lépcsőházat a környéken. Ez volt az első cím, aminek utánajártunk.

A Keleti Károly utca hatalmas, utca oldali előkertekkel, kovácsoltvas kapukkal szöges ellentétben áll a sok helyen inkább alkalmazott belső udvaros megoldásnak, ahol a lakókon kívül más nem nagyon lát zöld színt. A 29-es számot keresve is hosszan gyalogoltunk befelé a dús növényzet között, míg megláttuk ezt:

Ez a lépcsőház bejárati ajtaja, a legmegdöbbentőbb mind közül, amit valaha láttam. Mellette az emléktábla:

A lakóház és a lépcsőház terve tehát Komor Marcell kezei közül került ki, pontosabban Komor és Jakab Dezső együttes munkája volt. Az épülete 1909-1910 között készült, és azért is különleges, mert a tervezőpáros nemcsak "megrajzolta" a házat, de ebben is lakott, még az irodájuk is itt volt.

A Wikipediáról néhány gondolat: Komor Marcell Jakab Dezsővel együtt a Lechner Ödön által kezdeményezett nemzeti szecessziós irányzat nagy alakja volt. Terveztek lakóépületeket, középületeket. A középületeken túlmenően számos magán bérházat is alkottak. 1930 után építészete már a modernista irányzatok felé fordul. 1944-ben Komor Marcellt elhurcolták, nem sokkal azután, hogy kilépett ebből a lépcsőházból:

"A házat negyvennégy nyarán csillagos házzá nyilvánították. Rengetegen költöztek falai közé. Komor Marcell a házban maradt. November közepén aztán elindult, hogy a Falk Miksa utcában meglátogassa Kamilla nővérét. A nyilasok gyalog hajtották el Nyugat felé. A mai Ausztria területén, Sopronkeresztúrnál (Deutschkreutz) ölték meg. 76 éves volt."

Belépve a lépcsőházba meglátjuk a korabeli fa csigalépcsőt, amit helyenként ugyan már kisegítettek a szinteken keményebb burkolóanyagokkal, de vannak teljes fordulók, ahol nyikorog alattunk az egész, egyedi hangulatot teremtve (a lift itt már nem fért el, az egy csúnyácska alagsorból indul).

Megtaláltuk a Park kiadót is, ahol tényleg elképesztő, szinte teljesen korhűen felújított lakást - irodát találtunk, és meglepetésre egy bónusz fa lépcsősort, közvetlenül a kazettás mennyezet alatt.

Egy galéria, vegyesen Rowlend és az én képeimből:

süti beállítások módosítása