English

Egy nap a városban

Egyre reménytelenebb a CET helyzete

Magyarósi Csaba 2011 augusztus 31.
Címkék: cet

Hát ez most nem egy jó hír. Ott van az az épület, aminek már rég meg kellett volna nyitnia, ehelyett csak kötélhúzás megy az önkormányzat és a beruházó között, és megmondom őszintén, kívülről egyáltalán nem lehet megítélni, pontosan ki a hibás. Akárhogy is, a fejlesztő ma felmondta az önkormányzattal kötött szolgáltatási szerződést, ami csak még kilátástalanabbá teszi az egész helyzetet.

Karnyújtásnyira vagyunk attól, hogy a CET-ből is egy olyan szellemépület legyen, mint a Duna túlpartján található tüskecsarnokból.

A közlemény kivonatát olvashatjátok: 

A CET fejlesztője felmondta a Fővárosi Önkormányzattal kötött szolgáltatási szerződését

A Duna-parti CET fejlesztője, a Porto Investment a Fővárosi Önkormányzat súlyos szerződésszegései miatt felmondja szolgáltatási szerződését. Ha a főváros a 60 napos határidőn belül nem változtat szerződésszegő magatartásán, több mint 10 milliárd forintot kell fizetnie.

Legutóbbi bejárásukon a Fővárosi Önkormányzat illetékesei többek között a lábtörlők meglétét ellenőrizték, mivel ezek esetleges hiánya - véleményük szerint - akadályozza a CET műszaki átadás-átvételét. Továbbá, nehezményezték, hogy az általuk elfogadott belsőépítészeti koncepció szerint csupaszon hagyott, eredeti, 19. századi, újrafelhasznált téglákból épített falakról hiányzik a vakolat. A lábtörlőket megtalálták, de... a Porto Investment nem vár tovább, és felmondta a Fővárosi Önkormányzattal kötött szerződését. 

“Más világvárosban... mindenki arra figyelne, hogy minél előbb nyisson meg egy ilyen... emblematikus épület, vigye a város hírét, termelje neki a profitot és minden szereplő, de elsősorban a Budapest élvezze annak előnyeit. Egy ekkora léptékű projektnél csúszások mindig előfordulnak - a CET esetében ráadásul ezt vis major események okozták. Ezen azonban túl vagyunk, a CET áll és már rég üzemelne, ha a Tarlós István főpolgármester úr által a projekthez állított csapat nem gáncsolná el az átadást úton-félen. Törvénytelenül hívták le a bankgaranciát, jogtalanul érvényesítettek ebből a késedelmi kötbért és elijesztik a bérlőket olyan hajmeresztő ötletekkel, mint a bánatpénz." - állítják Márton Imre és John Benfold a Porto Investment tulajdonosai.

A Porto... kész megvédeni az igazát akár nemzetközi bíróság előtt is. Sőt, a Porto Investment a projektben résztvevő összes fél és a Fővárosi Önkormányzat érdekeinek védelmében a napokban újabb büntetőfeljelentést tesz különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja, és különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérletének gyanúja miatt.

Ha a főváros vezetése továbbra is kitart eddigi hozzáállása mellett, akkor a hosszú pereskedés a CET várva-várt megnyitását évekkel elhalaszthatja majd. 

süti beállítások módosítása