English

Egy nap a városban

Budapestet ajánlja a New York Times

Magyarósi Csaba 2011 augusztus 02.

Lehet azon vitatkozni, hogy Budapest jó hely-e, vagy sem, szubjektív érvek mentén töprengeni a kutyaszar szerepéről a menőség eseményhorizontján, de azért vannak objektív körülmények is.

  • Ilyen például, hogy vannak jó éttermeink.
  • Hogy vannak jó szórakozóhelyeink.
  • Hogy a csajok tényleg felháborítóan jól néznek ki nálunk. Még a külföldiekből is csak a dögösek merészkednek Budapestre.

És hogy a New York Times vasárnapi kiadása látogatásra érdemesnek ajánlotta a fővárost.

A 36 óra Budapesten című összeállítás szerint azért érdemes Kelet-Európából pont minket választani, mert itt a város legizgalmasabb részei nem importáruk, hanem helyi sajátosságok. Azt elismeri a szerző, hogy az egész térség virágzásnak indult a rendszerváltás óta, ám amíg szomszédainknál a külföldi luxusmárkák teszik exkluzívvá a belvárost, addig nálunk a Gresham, a Nobu és hasonlók mellett számos hazai érdekesség is található. A szerző Evan Rail egyebek közt a borainkat és a gasztronómiánkat tartja említésre méltónak.

Aztán összeállított egy 36 órás programot is Budapestre. Azt állítja, hogy a túrát egy Tisza cipő beszerzésével kell kezdeni, aminek ugyan köze nincs a komcsi érához, de határozottan nem egy Nike-klón. A legjobb szuvenír? Amit a lábadon viselsz!

Ezután a Sas utcai Borkonyhába zavarja a turistát, ahol az megismerkedhet a borainkkal, ételeinkkel, elsősorban a szilvásváradi pisztrángot, a párolt mangalicát és Günzer 2009-es kadarkáját ajánlja a szerző. Ezután irány az Ötkert, ahol barackpálinkát kortyolgatva juthat tánckompatibilis állapotba a gyanútlan turista (az esküvőmön kifekvés előtt pont ez történt egy keménykötésű német rokonnal) úgy, hogy közben divatos formában ismerheti meg a budapesti kertkultúrát, aztán mehet az alvás a Palazzo Zichyben.

Másnap érdemes végigpörgetni az Ourstyle.hu-t (az Egy nap a városbant nemkülönben - szerintünk), de ha ott nem találunk semmi érdekeset, akkor a Dohány utcai zsinagóga, a Nemzeti Múzeum és a Duna közt érdemes bóklászni, köztük az olyan apró boltokba betérni, mint a Black Box, ahol a helyi dizájnerek munkáival lehet megismerkedni.

Kora délután a budai oldal felé kell venni az irányt, ahol a Sziklakorházzal sokkolja Rail az elkényeztetett amerikai turistákat. Titkos kórház, atombunker, a hőségben is kellemes hűvös, Márka üdítő és gázmaszk: egy nyaralás elmaradhatatlan kellékei.

Ezután irány Liszt Ferenc, róla szól az egész város, a New York Times kiállításokat, koncerteket és más eseményeket kínál, majd este irány az Onyx, a Costes mellett a másik budapesti Michelin-csillagos étterem, ahol a hagyományos magyar ízeket lehet megismerni modern feldolgozásban és remek környezetben (tesztünk az ebédmenüről).

Rail megemlíti még, hogy Yonderboi és Neo óta komolyan kell venni a hazai DJ-ket, éppen ezért az Anker Klubot meg a Corvintetőt mindenképp fel kell keresni elutazás előtt. Lefekvés után a Culinarisban érdemes reggelizni meg bevásárolni, aztán viszlát Budapest!

Köszönjük mindenkinek, aki beküldte a hírt!

· 1 trackback
süti beállítások módosítása