English

Egy nap a városban

A legjobb gyros nyomában: Magic Burger

Magyarósi Csaba 2011 április 18.
Címkék: gyros

update: a Magic Burger elköltözött a XI. kerületbe. Az új helyről itt írtunk egy rövid véleményt.

A nagy sikerű őszi hamburgersorozatunk után most a gyrosokkal térünk vissza, ami ekkora dózisban kész öngyilkosság: a profik szerint még burgerből sem lehet normálisat kapni Budapesten, aminek szerencsére sikerült bizonyítanunk az ellenkezőjét, azt viszont a legbátrabbak sem mernék kijelenteni, hogy a gyrosfelhozatal megüti akárcsak a dögkutak szintjét. Sőt, egy görög barátom szerint (aki kiváló gyrost tud készíteni) nincs egyetlen olyan hely sem Magyarországon, ahol ehető lenne az ilyesmi.

Megpróbáljuk ezt cáfolni. Ádámmal nyakunkba vesszük a várost, és két hétig kóstolunk, amiből következik, hogy a következő 14 napban minden nap megjelenik egy gyrosteszt itt az Egy nap a városban blogon. Mivel nem vagyunk gasztronsznobok, nem teszünk különbséget gyros és döner, pita és laffa közt, ami kábé úgy néz ki, és az íze is olyasmi, az indulhat a sorozatban.

Reméljük, két hét múlva megtudjuk, hogy hová érdemes beugrani, ha gyrosra vágyunk.

A sorozatot egy spéci hellyel kezdjük, ami némi magyarázatra szorul. Bizonyára mindenki ismeri a mondást, hogy akkor fogadj el gyorst egy magyartól, amikor héber melegklubbot nyit a muszlim terrorista, de a Magic Burger kivételt jelent: hiába nem közel-keleti a személyzet, a hamburgerteszten olyan kiemelkedő helyezést értek el és annyi jót lehet hallani róluk, hogy muszáj volt ellátogatni hozzájuk.

Gyrosból valamivel kisebb a választék, mint burgerből, van sima, fűszeres pitás és óriás, ráadásul mindháromból van csak húsos kivitel, ennek azonban nincs sok értelme, mert a vegyes gyrosba is elég komoly állatmennyiséget vágnak bele, nem is nagyon találkoztunk hasonló adaggal máshol (5 pont). A hús fűszerezése nekem egy kicsit direktnek tűnik, ráadásul túl is sütötték (3 pont) és további baj, hogy ezek élesen elkülönülnek a zöldségektől (2 pont), amik egyébként szintén kiválók, jóízűek, nagyjából az egész szezonban (5 pont).

A joghurtos mártást a hússal ellentétben túlságosan visszafogottnak éreztem (3 pont), a csípősből meg az összeset a gyros tetejére kenték, amit nem is nagyon értek (2 pont). Talán az volt a koncepció, hogy az első harapásra szétégetem a számat, és akkortól minden falat csípősnek fog tűnni. A pita, amibe beletöltötték a sok cuccot, lehet normál meg fűszeres is, nekem az utóbbi nem igazán ízlett, előbbi viszont a jobbak közé tartozik (4 pont).

Összességében az van, hogy ha kicsit figyelmesebben állítanák össze, egész finom gyros készülhetne a többnyire jóminőségű és bőséges hozzávalókból, aminek 600 forintos ára is jó (5 pont) így viszont 40-ből csak 29 pontot sikerült elérni, persze a budapesti mezőnyben ez is elég jónak számít.

Ha tudni akarod, hol vannak a legjobb budapesti gyrosok, vagy hogy mit érdemes felkeresni, milyen programra érdemes elmenni a városban ahhoz, hogy jobban szeresd Budapestet, csatlakozz a facebookos csoporthoz, ahonnan minden új írásról értesülsz!


View Magic Burger in a larger map

· 1 trackback
süti beállítások módosítása