English

Egy nap a városban

Nem bírunk rendesen sorban állni

Magyarósi Csaba 2011 március 07.
Címkék: életmód

Ez már csak egy ilyen hétfő, a panaszkodásról lesz szó, de hát az Egy nap a városban is lehet pesszimista néha, hogy érezzük az egyébként jellemzően pozitív írások erejét. 

A mai második posztot az egyik kedvenc anekdotámmal kezdem, ami egy félreértett közmondásról szól. Eszerint onnan lehet megismerni a magyart, hogy mögötted megy be a forgóajtón, de előtted jön ki. A legtöbben büszkén idézik ezt a megállapítást, pedig nem feltétlenül dicséretnek szánták. Jellemző, hogy amit az udvariasabb országokban kritikaként fogalmaztak meg velünk szemben, azért mi itthon boldogan hátba veregetjük egymást, és azt hisszük, hogy valami marha nagy dicsérettel tértünk haza.

Legutóbb a postán ácsorogva jutott ez az eszembe, miközben a soromra vártam. Számos nyugati fővárosban láttam már az igazságos várakozás titkos receptjét: hiába van öt ablak, az emberek egyetlen sorban állnak, és a legelső mindig ahhoz az ablakhoz megy, amelyik felszabadul. Így nincs versengés, sorok közti ugrálás, idegeskedés, abban a sorrendben kerülsz sorra, ahogy érkeztél, ahogy a sors osztotta a lapokat.

Időnként én is megpróbálkozom ezzel, és az a tapasztalat, hogy minden az utánam következőn múlik: ha beáll mögém, az összes ablaktól körülbelül egyenlő távolságra, akkor elkezd működni a nyugati rendszer. Az újonnan érkezők közül néhányan ugyan gyanakodva néznek körbe, nem értik, mibe csöppentek, milyen pogány szertartáson vesznek részt, de beállnak a sorba és türelmesen várnak, hogy sorra kerüljenek. Sőt, legtöbben a rendszer részesévé vállnak: ha valaki kihagyja az általunk létrehozott néhány négyzetméternyi nyugati kultúrát és egyenesen egy ablakra tart, rákiabálnak, és a sor végére parancsolják.

De ha az utánam érkező ügyfél nem áll be a sorba, elveszett minden. Ötből háromszor ez a forgatókönyv valósul meg, de a maradék kettő azért reményt ad.

Szerintem próbálkozzatok meg ti is a nyugati módszerrel, mert kábé ugyanolyan gyorsan kerültök sorra, mintha tolakodnátok, csak sokkal nyugodtabban telnek a percek. Ha elegen leszünk, talán sikerül meghonosítanunk a sorbanállás 2.0-t, éppen ezért like-oljátok a posztot, ha egyetértetek a mozgalommal!

süti beállítások módosítása