English

Egy nap a városban

Miért szép az átlagos magyar nő?

szucsadam 2011 február 11.
Címkék: nagyvilág

A napokban körbefutott a weboldalakon egy fotó, amin az átlagos női arcokat mutatják, országonként lebontva.

A magyar átlagos nő és férfi így fest:

Az első, ami eszünkbe juthat, hogy ezek ugyan nem az átlagos női arcok. Aki sokat járt a világ nagyvárosaiban, lefotózott már az arcával néhány tízezer embert minden országban, és kialakult a véleménye az átlagos brit, spanyol vagy akár magyar nőkről. Ezek itt a képen túl... szépek.

Fontos azonban meghatározni, mit jelent az átlagos szó. Az "átlagos nő" kifejezést általában azokra az arcokra használjuk, akikkel a legtöbbet találkozunk. A matematikai átlag nem így működik. Ha veszel két szabálytalan, kellemetlen arcú embert, és az egyiknek a bal, a másiknak a jobb szemöldöke van elcsúszva, a két fotó összemosásával, az átlagos vonalak meghatározásával egy olyan arcot kapunk, ami egyikre sem volt jellemző. Egyfajta szimmetriát.

És a szimmetria, a szabályos jelenti a szépséget - legalábbis az egyik formáját annak. Ennek bizonyítására és kiegészítésére számos tanulmány készült már, Langlois & Roggmann 1990-ben bizonyította, hogy "az átlagos szép", Grammer &Thornhill 1994-ben mutatta meg, hogy az arc szimmetriája befolyással van arra, mennyire szépnek látunk valakit. Ennek okait nem fejtegetném, valami olyasmiről van szó, hogy könnyebb feldolgozni az agynak az ilyen arcot, így pozitív a visszacsatolás.

Már az 1870-es években készült hasonló kísérlet, Sir Francis Galton készített egy képet, amin 14 rosszarcú bűnöző képét mosta össze egyetlen arccá. Az eredmény egy meglepően jóképű csávó lett, aki ezáltal mindegyikre hasonlított, valójában egyikre sem (a lenti kép közepén).

A poszt elején látható, most felkapott képek sem frissek: a Faceresearch.org kutatásából származnak. A weboldalon egy még érdekesebb kísérletet is találhatunk: saját magunk rakhatunk össze ilyen képeket (ide kattints), így láthatjuk a forrásarcokat, és következtethetünk a vonalakat összemosó algoritmusra is.

Mutatok egy példát, két kevésbé szép arcból így lett egy vállalhatóbb közös halmaz:

Ezután további, nem kifejezetten szép lányokat raktam a csomagba, és ezt kaptam:

A következtetés? Természetesen az, hogy az átlagos magyar nő szép! De ugyanez igaz a világ összes népére, amelyik hétnél nagyobb népességet számlál. És ha legközelebb utazgatás közben a világ bármely pontján egy kellemetlen kinézetű nő mellett ébredünk, mondjuk ezt magunkban: ő is ugyanolyan súllyal esik latba az ország szépségideáljának meghatározásakor.

Ugyanez a szabály természetesen Budapesten és egész Magyarországon is. Éljenek a nők!

süti beállítások módosítása