English

Egy nap a városban

Budapest legszebb lépcsőházai: Szép remények

szucsadam 2011 február 04.
Címkék: lépcsőház

Amikor két hete Csabával elugrottunk az Andrássy útra, hogy megnézzünk pár általatok ajánlott lépcsőházat, egy igazán különleges meglepetésben volt részünk. A Deák tér felől indultunk, így utolsóként a 45-ös szám alá érkeztünk.

A korábban megnézett lépcsőházak mind szépen fel voltak újítva, tisztán voltak tartva, őszintén szólva amikor beléptem ide, az Andrássyn nagyon is megszokott jelenséget tapasztaltam, nem többet. Azt, hogy amikor valami szépet hagynak lepukkanni, az sokkal csúnyább bárminél.

Aztán ahogy elkezdtünk sétálni az udvarban, elfogott az az érzés, mint a Great Expectations 98-as filmfeldolgozásában Finnt, amikor belépett Estelláék házába. Van olyan haldoklás, ami szép tud lenni.

Mert ez az udvar szinte kiált a megmentésért, még mindig tele van élettel, faragott kő padok, fali ivókutak, timpanonok, oszlopok, kupolák. És cementeszsák, csövek, kilógó elektromos kábelek, por, kosz és sötétség. És mégis: él.

A részleteket mi fotóztuk, de annyira megtetszett az udvar, hogy odaküldtük Takács Istvánt is, akinek ugyan ezúttal kisebb térrel kellett megbirkóznia Ferihegy, a Párizsi udvar és a CET után, de reméljük, hogy a saját fotóink mellett az ő munkája (amit a saját oldalán is láthattok) még jobban megmutatja, miről beszélek. Kattintsatok a képre, hogy bejöjjenek a gömbfotók:

Egyébként úgy tűnik, hogy a sorozat kinövi eddigi korlátait, és a Szeretem Budapestet Mozgalommal karöltve a legszebb lépcsőházak felkutatását minden eddiginél nagyobb erőbedobással tervezzük megvalósítani, versennyel, fődíjjal. Részleteket egyelőre nem árulhatok el, de reméljük, hogy nagyot szól majd.

süti beállítások módosítása