English

Egy nap a városban

Elcseszték a CET-et?

Magyarósi Csaba 2011 január 12.

Egy szakember szerint Budapest egyik legizgalmasabb projektje áldozatul esett a gányolásnak.

Többször írtam már a CET-ről, ami szerintem most az egyik legizgalmasabb budapesti projekt: merész, eredeti, mégis esztétikus, tetszik a funkciója, az a szerep, amit betölthet a IX. kerületben és ahogy rehabilitálhatja a lepusztult partszakaszt.

Ettől függetlenül meghallom az épülettel szemben megfogalmazott kritikát is, amiből van bőven: sokan vádolják azzal a kivitelezőt, hogy az leegyszerűsítette az eredeti terveket és úgy alakította át őket, hogy az épület végül közel sem lesz annyira izgalmas, mint lehetett volna. Nyomatékot ad ennek, hogy a "sokak" közt van maga a tervező is, a világhírű Kas Oosterhuis, aki végül kiszállt a projektből, annyira bosszantotta a sok változtatás. Nem láttam még belülről az épületet, így nem is akarok véleményt mondani róla, én csak annyit tudok, hogy kívülről látványos. Egy olvasónk viszont részt vett már egy helyszíni bejáráson és megosztotta velünk a tapasztalatait. Ezt olvashatjátok most:

"Röviden összefoglalnám a problémákat: kivitelezési minőség. Amikor a bejáráson voltam, szörnyülködve láttam az épület részleteit. Tény, hogy a CET az engedélyeztetési terv szintjén a holland tulajdonú ONL Hungary Kft és Kas Oosterhuis vezető tervező tervei alapján készült. És mivel a CET kilóra bálna, messziről nézve bálna, a közvélemény joggal hiheti, hogy végül az épült meg, ami a terveken volt.

Ha viszont a részleteket nézzük, akkor nagyon súlyos a helyzet. Egy szakember ismerősöm fogalmazta meg legjobban: "úgy látszik, mintha nem lett volna generáltervezője az épületnek".

A holland tervező már korábban is megfogalmazta a kritikáit a sajtóban, most én is összefoglalok párat: csavarozott kapcsolatok helyett hegesztettek. Eltartott rögzítés helyett közvetlenül az acélszerkezetre szerelték az üvegtáblákat. Elcseszték a dilatációt.

Minden összevissza van: a korlát olyan, amilyet a korlátos cég hozott, a terasztetőre a véghezvitt változtatások miatt béna V-oszlopok kerültek, rendezetlenül. Látszanak a takaróprofilok az üvegtáblák között, amik 2011-ben már borzasztóan elavultak. Rondák a gányolt köralakú takarótappancsok a táblák találkozásánál. Ad-hoc módon osztották fel az üvegtéglákat. Egyszerűen mindent leír a GÁNY szó, jó kis magyar házi barkács a Duna parton, amit a generál kiviteli tervek készítőjén kell számon kérni. Ha volt ilyen egyáltalán. Ha nem, akkor a megbízón."