English

Egy nap a városban

Sapkát csak a hülye vesz télen

Magyarósi Csaba 2010 december 20.
Címkék: ruha bevásárlás

Valahogy kifutottam az őszből, na. A világ biztos tele van olyan emberekkel, akik a holnap problémáival foglalkoznak, én többnyire a ma kérdéseire keresem a válaszokat. Így nem eszem, amikor nem vagyok éhes, nem alszom, amikor nem vagyok fáradt, és nem veszek téli ruhát, amíg be nem fagy a seggem.

Nem akkor kell sapka, amikor leesik az első falevél, vagy amikor a bevásárlóközpontokat elkezdik karácsonyi ünneplőbe öltöztetni október közepén, és főleg nem akkor, amikor a divatházak augusztus végén behozzák a téi kollekciót. Nem, csak akkor, amikor már van értelme felvenni, amikor már elkezdek fázni.

Idén erre december közepén került sor. Volt ugyan sapkám, meg kesztyűm is, de nem nagyon szerettem már őket, és néhány használat után rájöttem arra, hogy váltanom kell, újat akarok mindkettőből.

És akkor elindultam egy plázába.

Aki arra számít, hogy úgy általában kikelek a fogyasztói társadalom ellen, az téved: nincs nekem bajom a vásárlással, jól tud esni néha egy új ruha, elektronikai berendezés, meg az is örömöt okoz, ha megtömhetem a hűtőt mindenféle klassz dologgal.

Amire azonban nem voltam felkészülve, talán mert mégis a a fogyasztói társadalom nemecsek ernője vagyok, így, csupa kisbetűvel, az a sapkák és kesztyűk teljes hiánya a szakadó decemberi hóesésben.

(A kép címe: Téli kollekció 1.)

Az első boltban még csak azt hittem, épp kifogytak az áruból. A másodiknál már kezdtem gyanakodni. A harmadiknál megkérdeztem az eladót, hogy mégis hova a vérbe dugták a sapkákat, mire az kissé lesajnáló mosollyal közölte, hogy ja, olyanok már nincsenek.

Őrült vágtába kezdtem, bejártam az Allee összes ruhaboltját, és egy-két nem véletlenül megmaradt ocsmány sapkán és kesztyűn kívül nem találtam semmit. Sok üzletben azonban nemhogy választék nem volt, egy darab sapkát sem hagytak mutatóban, elismerve, hogy azért mégiscsak a tél következik.

(A kép címe: Téli kollekció 2.)

Körülbelül öt boltonként kifakadtam, és szóba elegyedtem valamelyik eladóval. Az egyiknek elpanaszoltam, hogy a legnagyobb nyár közepén már fürdőruhát nem lehet venni, jól látom-e, hogy most meg sapkát nem fogok kapni. "Hát bizony, már az új kollekció jön" - mondta, én meg hozzátettem, hogy biztos a fürdőruhák.

(A kép címe: Téli kollekció 3.)

A legtöbb helyen csak papírvékony pulóvereket lehet kapni, és gond nélkül elismerik, hogy most már a tavaszi kollekciót árulják, a télből nem maradt semmi.

Hát akkor hadd emlékeztessem a tisztelt ruhaipart egy apró tényre:

Ma az Úr 2010. esztendejének december 20. napja van.

A csillagászati tél a téli napfordulótól a tavaszi napéjegyenlőségig, az északi féltekén december 21-március 20-ig tart.

A tél tehát csak holnap kezdődik.

Ma még ráadásul ősz van. Tavasz még vagy úgy kilencven napon át kicsit sem lesz.

Éppen ezért ne tavaszi pólókat meg vékony pulóvereket áruljatok, ahogy a Balatonon sem nyáron nyomnak az ember kezébe korcsolyát, télen meg úszógumit. Ahogy nem húsvétkor kezdik el árulni a csokimikulást, karácsonykor meg a hímes tojást. Ahogy nem az esküvőn adom be a válópert, és váláskor fogadok örök hűséget.

Egyszerűbben szólva: ne legyetek hülyék.

PS: végül az ördögi tervemet siker koronázta, az egyik üzlet valamelyik eldugott sarkában megtaláltam ezt a sapkát 4600 forintért, amit normál körülmények közt simán az akasztón hagytam volna, az ilyen ínséges időkben viszont, amikor az embernek az a hóbortja, hogy télen vesz téli öltözetet, minden találatot meg kell becsülni.

süti beállítások módosítása