English

Egy nap a városban

Biztonsági őrt a parkokba!

Magyarósi Csaba 2010 november 22.
Címkék: park köztér

Külföldön mászkálva a nagyvárosokat gyakran átlengi az állandóság érzete. Látunk egy szép parkot és tudjuk, hogy az hasonlóan nézett ki öt éve, és jó eséllyel ugyanúgy fog festeni öt év múlva is. Több okból: egyrészt, mert vigyáznak rá. A lakók tudják, hogy ha valami szép, azt meg kell őrizni, ellenkező esetben tartósan csúnya lesz belőle, vagy folyton rá kell költeni egy rakás pénzt ahhoz, hogy stabilan szép legyen.

A másik ok a megfelelő védelem: Manhattan sem úgy lett már-már svájci értelemben tiszta, hogy elszégyellték magukat a helyi lakosok. Ahol ugyanis nem megy szép szóval, oda 1,9 méter magas figyelemfelkeltő térelemeket kell elhelyezni, akik azt mondják, hogy "Szétrúgom a segged, ha bántod a díszburkolatot, asshole". Ilyeneket, na:

Amikor elkezdett alakulni a lakásom közelében található Markusovszky tér, az kész csoda volt: eredetileg hotelt akartak felhúzni ide, és azért bontották el a tér sarkán található Kultiplexet, hogy fákat ültessenek a helyére, így megtartva a zöldterület arányát. Aztán hotel nem lett, a Kultiplexet lebontották, aminek a helyén csak a por maradt, és tavaly őszig nem is történt semmi. Akkor újabb markológépek jelentek meg, szétbontották az amúgy is minősíthetetlen állapotú Markusovszky teret, és olyan körülményeket hoztak létre, hogy az ember más a kutyáját sem vitte be szívesen a bombatámadást idéző parkba (a képeket minekaz albumából vettem).

Aztán idén tavasszal váratlanul elkezdtek dolgozni a munkások, nyáron belehúztak, ősszel meg egyik pillanatról a másikra egy fantasztikus tér nőtt ki a semmiből. Nézzétek csak, mit lehet létrehozni Budapesten, ha van megfelelő szándék:

A parkban van kutyafuttató, játszótér, padok, vannak ping-pong-asztalok, és bár a Kultiplex helyére felfújt graffitiket szerintem kár volt lefesteni, mert azok egyértelműen hozzáadtak valamit a tér hangulatához, összességében egy marék szarból építettek itt pofás várat.

De nem is ez a legfontosabb, hanem ez. Ő:

Az ember, aki napközben a parkban mászkálva vigyáz a szabadon hagyott milliókra. Beszélgettem vele pár percet, elmondta, hogy jelenleg még folyik az egyezkedés a kerülettel arról, hogy legyen-e biztonsági szolgálat, és ha igen, melyik napszakokban.

A kezdeményezés remek, és én kerületi lakosként arra szavazok, hogy legyen állandó felügyelet: hatvanezren lakunk itt, a biztonsági őrök védelme még 24 órás szolgálat mellett is elhanyagolható egy lakosra leosztva. Nyilván számos olyan terület van még a városban, amit őrizni kell, de a Markusovszky tér olyan új, annyira rendezett, és olyan könnyen lehetne szétbarmolni néhány hónap alatt, hogy akár elkezdhetjük mondjuk itt is a megfelelő védelmet. Aztán ha jók a tapasztalatok, ki lehet azt terjesztetni az egész városra.

Évente rendbe rakni a parkot úgyis sokkal drágább lenne, ha meg csak hagyják lepusztulni, akkor kár is volt belekezdeni a munkába.

süti beállítások módosítása