English

Egy nap a városban

Izgalmas dolgok történnek Józsefvárosban

szucsadam 2010 október 01.
Címkék: séta tér

Európa legjobb vegyes-funkciós ingatlanprojektje címét nyerte el a Corvin Sétány szeptember 25-én a Nemzetközi Ingatlan Díj és a Bloomberg televízió értékelése szerint, ráadásul nemrég elkészült egy új, 346 lakásos társasház, és a hónap végén megnyílik a Corvin bevásárlóközpont is. Ennek örömére én is ellátogattam az épülő új városrészbe, hogy megnézzem, hogy állnak az építkezéssel, és milyen lesz itt sétálni.

A Corvin mozi felől érkeztem, ahol úgy tűnt, mintha az utolsó utcaköveit tennék le épp a projektnek. Ez természetesen nem igaz, eltart még néhány évig a városrész teljes megújítása, csak a Corvin mozi körüli területet fejezi be és adja át lassan az építtető.

A mozi körül a házak homlokzatát szépen újítják fel, a sarkokon jól látható még az előtte-utána effekt, ami elég furán néz ki. Mintha a befektető pénze pont a sarkon fogyott volna el.

A mozi mögött szívesen haladnánk tovább a sétányon, de itt sajnos a Corvin irodaház áll az utunkba. Ha jól emlékszem, hat éve itt még át lehetett sétálni, igaz nem volt nagyon miért, akkor kezdték az építkezést, pontosabban a bontást. Most az a befektetők terve, hogy az október végén átadásra kerülő bevásárlóközpont bejárata vonzza be innen a gyanútlan járókelőket, majd köpi ki a túloldalon, ezzel megtörve a szabad sétálgatás ívét. Minket viszont egyelőre csak a túloldal érdekel, két lehetőségünk van, vagy a Práter utca felé kerülünk, vagy az Üllőin, barátságosabbnak tűnik az első megoldás.

A Vajdahunyad utca sarkán még mindig gőzerővel folyik a renoválás, és az utcából hatalmas terek nyílnak meg előttünk: a lebontott lakóházak maradéka. A Páter utcai iskolát szintén felújítják a projekt keretein belül, reméljük a játszó fémgyerekek maradnak.

Az első utca, ahol visszatérhetünk a sétányra, a Futó utca, az irodaház-bevásárlóközpont ugyanis eddig tart. Itt sem fejeződött be a házak renoválása, viszont az irodaház-bevásárlóközpont dizájnja rögtön eltereli erről a figyelmünket.

Az ezzel szemben kialakított tér az, ahol a Corvin sétány igazából kezdődik. Itt mintegy ezer lakást bontottak le, hogy a tér elnyerhesse a végső formáját, illetve a kezdetit, ugyanis bőven terjeszkedik még tovább, a kerület magja felé.

Igazi gasztropark lesz itt egyébként, a GastroCorvin 2011. április 28-án nyit, és már csak a méreteiből következően is érdemes lesz ide elnézni.

A sétány egyelőre lebontott épületek törmelékében és a darukban dolgozó munkások ebédszünetében végződik, a felújítás egyébként egészen a Szigony utcáig tart majd. Igen, addig a Szigony utcáig, aminek mindennapi életét a Roncsfilmben ismerhettük meg.

Szóval izgalmas dolgok történnek itt, érdemes lesz tavasszal visszajönni, és bár a bevásárlóközpontos áthaladás egyáltalán nem tetszik, van még épp elég tér, hogy jóvátegyék ezt a hibát. Hogy a Szigony utca pedig Budapest egyik legfelkapottabb utcája lehet a jövőben, azon még mindig nem térek napirendre.

· 1 trackback
süti beállítások módosítása