English

Egy nap a városban

A plakátokról sötétnek tűnik Magyarország

szucsadam 2010 szeptember 05.
Címkék: arc kiállítás

Idén csendben kezdődött az ARC kiállítás, a szervezők állítólag a válság miatt nem nyitották meg "nagy csinnadrattával", de azért a hétvégén már megtekinthető az óriásplakátokra csempészett, ömlesztett társadalomkritika.

Mi is elmentünk tegnap Csabával a Felvonulási térre, egy könnyed kis ebéd utáni programról van szó, általában könnyen emészthető képekkel. Kicsit zavaró volt, hogy a reklámtartalommal is rendelkező plakátokat nem különítették el, és a díjazottak kiválasztásával sem értettünk minden esetben egyet (noha a 10 tagú zsűri állítólag 12 órán keresztül válogatott), de azért kicsalt néhány őszinte nevetést belőlünk a 11. ARC felhozatala.

Itt van mindjárt ez:

A plakát a Hol élsz Te? kategóriában indult, ezekből a pályamunkákból találtuk egyébként a legtöbbet.

Ennél a plakátnál (kategória 3. helyezett) eszembe jutott a Galaxis Útikalauz idevágó része, amikor a fizikus készít egy gépet a felesége számára, aki folyton az arányérzékének hiánya miatt szapulja. A gép valósan ábrázolja az ember számára, hogyan is viszonyul méretben az univerzumhoz képest egy hozzá hasonló lény. A tudós beküldi a feleségét, aki a saját méretét és jelentőségét látva megőrül, a tanulság: az arányérzék megengedhetetlen luxus egy gondolkodó lény számára.

Ez a plakát is talált:

Természetesen a Facebook és a mélymagyarság kérdése is aktuális:

A kategória díjnyertese ez a mű lett, ami ugyan ultraaktuális problémát feszeget, nem éreztünk annyi ötletet mögötte, mint sok más alkotás esetében.

Idén a cigiről való leszokás kérdése is napirenden volt, sorrendben a nekünk leginkább tetsző és a díjnyertes plakát:

A "Velünk is megtörtént:bEUgrottunk" kategóriából a díjnyertes:

És a "Te is tehetsz a szegénység ellen" kategória győztese:

A plakátok tehát tükröt - talán kicsit sötétre színezett tükröt - tartanak elénk, olyan a kiállítás, mint egy évértékelő képekben, itt tartunk, így élünk, ezekkel küzdünk. Vasárnap délutáni programnak pont ideális.

· 1 trackback
süti beállítások módosítása