English

Egy nap a városban

Készülnek a futurisztikus budapesti irodaház építésére

Magyarósi Csaba 2010 augusztus 12.
Címkék: építészet

Mi más lenne az első lépés egy építkezésen, mint a bontás?

Korábban már írtam arról, hogy a belvárosban egy meglehetősen ambiciózus beruházás indult a Deák Ferenc és a Harmincad utca között. A beruházás ahhoz a Csipak Péterhez köthető, akinek a Fashion streetet is köszönhetjük: a fickó az ötödik kerületben nőtt fel, családjának az 1900-as évek elejétől fodrászata is volt a környéken, kötődik tehát hozzá, fel akarja azt virágoztatni. Ennek lesz a része az a most már Zeppelin-hotelként ismert épület, ami elég sok botrányt kavart az utóbbi időkben a budapesti döntéshozók körében.

A lényeg: a Tervtanács június végén döntött úgy, hogy támogatja az elképesztő vizuális elemektől kezdve menő közösségi tereken át az üvegoldalú siklóig mindenféle jót ígérő, brit tervezésű futurisztikus irodaház megépítését, amit utóbb a Magyar Építész Kamara rossz néven vett. Szerintük ugyanis a Zellepin-hotel tönkreteszi a belváros hangulatát, túl sok bontással jár, oda lesz a világörökségi rang, miegymás.

A Magyar Építész Kamara nem tudja felülbírálni a Tervtanács döntését, de nyomást azért tud gyakorolni, meglátjuk, mi lesz belőle.

Az biztos, hogy a munkálatok már elkezdődtek, a Kristóf téren ugyanis már nagyban megy a méricskélés. Az épület alapvetően idáig már pont nem fog kiérni, hiszen az legnagyobb részt a Harmincad utca és a Deák Ferenc utca közt terül majd el, utóbbin átívelve azonban tovább folytatódik majd egészen a Kristóf tér közeléig, szóval egy elég nagy monstrumra számíthatunk.

Az Urbanista egyébként készített egy elég jó térképet is arról, hogy mettől meddig ér majd:


Urbanista nagyobb térképen való megjelenítése

A munkák tehát már elkezdődtek, persze ez még nem jelenti azt, hogy be is fejezik azokat. A magam részéről jobban örültem volna, ha inkább a Zaha Hadid tervezte ufócsiga épül meg a Szervita téren a háborús bűnnel felérő parkolóház helyén:

de nem vagyok ellene a modern épületeknek a belvárosban. A Norman Foster tervezte Zeppelin-hotel egyelőre nekem kissé ugyan átláthatatlannak tűnik, de ha jól sikerül (márpedig a tervezőiroda neve azért jelent erre egy kisebbfajta garanciát), akár még fel is dobhatja a belvárosnak ezt a szakaszát. 

süti beállítások módosítása