English

Egy nap a városban

A legjobb budapesti fagyi nyomában: Európa kávéház

Magyarósi Csaba 2010 augusztus 09.
Címkék: budapest fagyi

A nyár elejét Olaszországban töltöttem, és nem telt el úgy nap, hogy ne nyaltunk volna el egy fagyit. Nincs ebben semmi különös, a melegben úgy fogy a tölcsér, mint a Emilio a gyomorgyűrű-beültetés után, a mi esetünkben azonban mégis érdemes megállni egy pillanatra. A barátnőmmel ugyanis nem vagyunk nagy fagylaltevők, sőt, évente egy-két tölcsérrel szoktunk csak hozzájárulni ahhoz a 3,5 literhez, amit egy átlag magyar fogyaszt el egy évben.

Toszkánában azonban még az utolsó fagylaltos is olyan jó gombócokat adott, hogy szinte függők lettünk (gondolom a minőség magyarázza, hogy az olaszok közel kétszer annyi fagyit esznek évente, mint mi, bár a rekorderek érthetetlen módon a svédek, norvégok, és finnek 11-12 literrel). Éppen ezért elhatározásra jutottam: hazaérkezésem után megkeresem a legjobb budapesti fagyizókat, megpróbálom a legtöbb városrészt lefedni, hogy akármerre járok, biztosan ne nyúljak mellé. Ezen a héten tehát vasárnapig minden nap írok egy helyről, összeszedem a legjobbnak talált fagyizókat, és megosztom a benyomásaimat is. Az első találat az Európa kávéház.


View Larger Map

Decens cukrászda a Jászai közelében, ami télen egész jó süteményekkel és kávékkal vár, nyáron persze ugyanezekkel, de az utcán saját készítésű fagylaltot is árul.

Méghozzá egész jót: bár nincsenek nagy meglepetésfalatok, és nem is a legjobb minőséget hozták ki a megszokott ízekből, legalább annyit sikerült elérni, hogy egy tisztességes fagylaltélménnyel távozzunk a helyről. A csokoládéban például valódi kakaóízt lehet érezni, ami kicsit keserű, meglehetősen erőteljes, és olyasmi íze van, mint gyerekkorunk izmos tejcsokoládéinak. Érezni, hogy nem végtelen szeretettel készült, de azt is, hogy nem kizárólag a profit működött az ízek összeállítása közben, a hazai mezőnyt figyelembe véve tehát egyáltalán nem jár rosszul, aki az Európából vásárol fagyit a körúton sétálgatva.

Holnap Buda egyik kerületét fedezzük fel.

Ha tudni akarod, hol vannak a legjobb budapesti fagyizók, vagy hogy mit érdemes felkeresni, milyen programra érdemes elmenni a városban ahhoz, hogy jobban szeress itt élni, csatlakozz a facebookos csoporthoz, ahonnan minden új írásról értesülsz!

süti beállítások módosítása