English

Egy nap a városban

Egy koszos udvarban árulják Budapest egyik legjobb pizzáját, csak ma!

szucsadam 2016 december 11.
Címkék: gasztro pizza
"Szia. Éppen Budapest legjobb pizzáján ügyködünk, gondoltam szólunk!"

- jött a email még egy hónapja, egyetlen linkkel kiegészítve. Ejha, ezek aztán tudják, hogyan kell figyelmet felkelteni, gondoltam. Kapunk mi sok hasonló, saját vállalkozást ajánló leveleket, de kevesen értik, hogy is működik ez a műfaj. Rövidnek kell lenni, és fel kell kelteni az érdeklődést, és pár szóban kiemelni, hogy miben más ez a hely, mint a többi.

Budapest legjobb pizzája. Hát, ha ilyen magas a léc, akkor ahhoz tényleg nem kell több szó. Persze át is kell ugrani a lécet, mert ha innen nagyot esünk, akkor többet ártottunk, mint használtunk a levelünkkel.

A Digó nevű csapat, akikről a Facebookon más infót ezen kívül nem nagyon találtam, pop-up jelleggel bukkannak fel a városban. Most már másodszor jelennek meg egy hétvégére az Impostorban.

Szabadság-tér, volt MTV-székház, Tőzsdepalota, garázsok. Ezen a barátságtalan helyen már korábban nyitott a Baotiful, aztán mellette az Impostor.  Kevés - tényleg kevés - munkával sikerült elérni, hogy a Tőzsdepalotában, építésekor a pénz és a gazdagság szimbólumát jelentő épületben (ami akkora, hogy más országokban simán elmenne parlamentnek), szóval egy ilyen monstrum aljában nyíljon a leghardcore-abb romkocsma a városban. Íme:

Az udvarban pedig ott vannak a Digók:

dsc00981.JPG

dsc00985.JPG

Akikről gyors beszélgetés után kiderül, hogy tulajdonképpen az Erkel utcai Pizza Manufaktúra képviselői, akik egy új, rendezvényekre és kitelepülésre szakosodott vállalkozást hoztak létre Digó néven. És míg a manufaktúrában a római vonalas pizzákat készítik, addig itt a nápolyi stílust mutatják meg.

Nem mennék bele részletesen a két stílus különbségébe, itt egy részletes és jópofa leírás az egyes olasz pizzafajtákról. A nápolyi pizza meghatározott lisztkeverékkel készül, magasabb hőfokra hevített kemencében, és 60-90 másodpercnél többet nem időzik a pizza a sütőben. A nápolyi pizza tökéletesítése folyik egyébként Encsen, az Anyukám Mondtában. Budapesten a Kemencés áll a legközelebb ehhez a szinthez.

És persze a Digók. 

Én nem tudom, hogy ez Budapest legjobb pizzája-e, ilyet nem állítanék, de elképesztően jó. A liszt és az alapanyagok eredeti olasz, jó minőségű cuccok, a tészta készítésénél és a sütésnél érezhetően betartották az előírásokat, ennek megfelelően pedig 

ha ezt megkóstolod, többet nem tudsz majd enni átlag budapesti pizzát.

dsc00986.JPG

dsc00995.JPG

Nem tudnám megmondani, a Kemencés jobb-e, vagy ők. A tészta pont annyira "rágós", amennyire kell (a kifejezésbe ne lássatok be negatív töltetet, ennek ilyennek kell lennie), a mozzarella, a paradicsomszósz és a feltétek jó minőségűek, szuper pizza, na. Kicsit ront az élményen, hogy vagy a sötét hangulatú Impostorban eszed meg a kartonlapon kapott pizzát, vagy kimész vele a Szabadság térre, egy padra, de higgyétek el, megéri.

Háromféle alappal készített pizza van, a legegyszerűbb a Margherita, ami paradicsomszósz, mozzarella, bazsalikom és olivaolaj. Az egyszerű tökéletesség. A Marinara ehhez képest egy jó adag fokhagymával és bazsalikommal üt, a Bianca pedig a fehér változat, paradicsom nélkül, érlelt sajttal. Az alap pizzák 1100 forintosak, 1500-ért már pakolnak plusz feltéteket is a tésztára, szalámit, sonkát, laskagombát, mikor mit.

dsc00973.JPG

Figyelem. A Digók az Impostorban csak erre a hétvégére rendezkedtek be, vagyis beláthatatlan ideig csak ma tudjátok megkóstolni a pizzájukat. Úgyhogy siessetek, délutánra rittyentsetek egy sétálós programot a Szabadság térre, ha akartok enni egy jó nápolyit. Mármint pizzát, értitek, nem az ostyát.

Digó
Cím: nincs
Nyitvatartás: ma déltől 20 óráig
Cím, na jó, van: Tőzsdepalota, Szabadság tér 17, Budapest, Impostor, hátsó udvar

Város Hőse Pad Thai: így készülnek a szuper ázsiai kaják Budapesten!

Magyarósi Csaba 2016 december 08.

Sorozatunkban a Város Hőse éttermeket mutatjuk be: ezekben jelentős kedvezménnyel fogyaszthatsz, ha támogatod legalább havi 3750 forinttal az éhező gyerekeket. Így a gyerekeknek élelem jut, te meg úgy segítettél, hogy a kedvezményekkel vissza is kaptad a befizetett összeget, tehát az nem került semmibe. Mindenki nyer.

Részletek a Város Hőséről itt.

És akkor következzen az étterem:

Itt találod meg az éttermet.

Összefoglalóvideó arról, hogy miért érdemes taggá válnod:

 

Most nézzétek meg ezt az izét, és mondjátok, hogy Budapest nem izgalmas!

szucsadam 2016 december 07.
Címkék: városkép

Budapest olyan, mint az ogre. Ami meg olyan, mint a hagyma. Lefejtesz róla egy réteget, aztán még egyet, de mindig találsz alatta újakat. Új látnivalókat, új meglepetéseket. Ha a hagyma-város első, legnagyobb héja a Parlament, a Budai Vár és hasonlók, a középső héjak pedig mondjuk az eldugott, gyönyörű lépcsőházakat jelentik, akkor a most bemutatásra kerülő nevezetesség feltétlenül a a zöldség közepén található rügyet testesíti meg.

Maros utca. Itt járunk. Szeretjük ezt az utcát, már csak azért is, mert az egyik - szebbik - vége így fest:

Így hát nem lehet nem szeretni. A másik, Vérmező felőli oldala már egy kicsit mokányabb, de azért itt is találunk szépségeket. Itt kétségkívül NEM erre a lakóházra gondolunk:

dsc00806.JPG

Mégis, a bejárata mellett egy különleges installációval találkozunk. 

dsc00804.JPG

Eleinte nem tudjuk, mit is látunk: egy üvegkalitkában vasbetonból készült - és előre is elnézést a kifejezésért, de itt az előttem ismert írói kifejezések tanácstalanul vállat vontak - IZÉK mutogatják magukat. Ezek a vasbeton valamik láthatóan funkció nélkül állnak ott, nyakatekert formáikkal talán művészi értékeket kívánnak közvetíteni. Mintha egy balettiskolából kibukott ács próbálta volna megmutatni, hogy igenis lehetnek rejtett, mély, túlvilági tartalékok a zsalukészítésben is.

És létrehozta ezt.

dsc00810.JPG

A házban lakó egyik idősebb úr beszámolója szerint az üvegezéssel a későbbi korok látták el a művész munkáját, konkrétan a mai lakóközösség. Eleinte ugyanis csak úgy ott állt az alkotás, őrizetlenül, az utca népe szabad nézésére és tapogatására (mivel anyagában vasbeton, semmi veszélyt nem rejt egy kis tapera), mígnem kiderült, hogy így teleragasztják hirdetésekkel, a szomszédos üzletekből pedig ide járnak kávézni és sörözni meg cigizni az emberek, akik a plasztika vízszintes dimenzióit úgy értékelték, mint pohártartásra tökéletesen alkalmas felületeket. A tiszteletlenség nem ismer határokat, ugye.

Így aztán - még akkor is, ha az alkotónak ez nem volt szándékában - végül csak előállt a mai összeállítás. A világtól üveggel elzárt, megvédett vasbeton installáció, ismeretlen alkotó, homályos mondanivaló, de erős és határozott művészi nyelv, amit egy picit letompít a szemközti házsort visszatükröző felület. De ettől csak még izgalmasabb. 

dsc00808.JPG

Mutatja, hogy a vasbeton felvehet bármilyen formát, lehet belőle akár olyan házat is építeni, mint szemben. De a Maros utca 4- szám alatti elpusztíthatatlan plasztikát csak kivételes kezek és korok tudták odaönteni, ahol örökké állni fog, mindörökké ámen.

A legjobb párizsi reggelizők Budapesten: Á table

Magyarósi Csaba 2016 december 06.
Címkék: reggeli gasztro

Folytatódik a menő párizsi reggelizőhelyeket bemutató sorozatunk, ebben a részben az á table-re csapunk le. Ádám már írt erről a helyről a remek péksüteményei miatt, ezekre építve reggeliket is kínálnak, francia-kompatibilis üzemmódban.

Sőt, turbó franciában, ez a hely még jobban idézi meg Párizs szellemét, mint a korábban bemutatott Ambers, itt a legutolsó kis kép a falon is Párizs-kompatibilis, méghozzá a hagyományos vintage fajtából.

Ezt könnyű lett volna túltolni, de szerencsére jó ízléssel rendezték be a helyet, szóval megálltak még egy lépéssel a giccs előtt: épp csak annyi a hangulatfokozó elem, hogy a budapesti utcáról belépve is át tudj állni egy másik ritmusra és hangulatra.

Többször jártam már itt, mindig ugyanaz a nő volt a pult mellett, aki nem zavarba ejtően kedves, de nem is undok, inkább csak megvan a saját ritmusa, stílusa, ezzel tovább növelve a franciás hatást, ráadásul amikor harmadszor találkozol vele, már kimondottan örülsz, kicsit olyan, mintha hazamennél (amennyiben minden helyet, ahová legalább háromszor beteszed a lábad, az otthonodnak gondolsz).

A hely, zene, kiszolgálás rendben van, lássuk a fogásokat: hát azok valami csodálatosak.

dsc03725_1280.jpg

Ez a kis kacsamájas szendvicske a zsemlében ötcsillagos, kár, hogy akármennyit meg lehetne enni belőle:

dsc03729_1280.jpg

A mandulás croissant meg olyan jó, hogy sokszor csak emiatt beugrok napszaktól függetlenül és viszek magammal haza:

dsc03730_1280.jpg

De a fentieken túl még vagy harmincféle szendvicsük, péksütijük, eclair-jük van, meg a narancslevük és a kávéjuk is jó. Itt is 2-3 ezer forintért tudod degeszre reggelizni magad, ami persze drágább, mint egy parízeres zsömle, de sem minőségben, sem adagban nem érdemes összevetni a kettőt: hetente, vagy legalább havonta egyszer érdemes valami ilyesmi helyen kezdeni a napod, mert egy szuper reggeli után valahogy barátságosabbnak tűnik minden.

á table!
Budapest több helyszínén is

Jó olasz ott, ahol végképp nem számítanál rá - Don Nino

szucsadam 2016 december 02.
Címkék: olasz gasztro

Én éppen azért rajongok Budapestért, mert akármilyen kopott a felszíne, akármilyen keveset foglalkoznak azzal, hogy újjá varázsolják, a felszín alatt akkor is hihetetlen értékeket tartogat. Éppen ezért rajongok azokért a helyekért, amik ugyanígy meglepnek: látszólag semmi különös, mondjuk egy étterem a város szélén, de amit a konyhából hoznak, kizárólag azért érdemes meglátogatni.

Ezért próbálgatom rendszeresen a belvároson kívüli helyeket, és ezért volt biztos, hogy miután ketten is ajánlottátok a Don Ninót a Törökbálinti úton, én is ott ebédelek egyszer.

Elhagyjuk a Farkasréti temetőt, haladunk Budaörs felé, amikor egy kis tábla figyelmeztet az étteremre. Jobbra kell fordulni, fel egy helyenként egyautónyira szűkülő utcácskán, majd valahol megállni. Az étterem melletti parkolóban például pont nem, az magánterület. 

Odabent rögtön elfog minket a "mit keresek én itt?" érzés, ahogy meglátjuk a jellegzetes sárga színes üvegeket az ajtókon, a régies faborítást, ami mellé láthatóan már az új tulajdonosok ragasztották fel a kissé frissítő, piros virágos tapétát, na meg az új, kikás lámpákat. Nagy helyiség egyébként, a sok asztal mellett simán elbújik egy rajzsarok a gyerekeknek, és a hatalmas kandalló is illik az összképbe.

Tovább olvasom
süti beállítások módosítása