English

Egy nap a városban

Egyre jobban összezavarnak a budapesti cégérek (és ez még csak a kezdet)

szucsadam 2017 február 09.
Címkék: városkép

Elég régi marketingfogás, hogy az üzletek a bejáratuk fölé kiakasztanak egy táblát, vagy tárgyat, ami kifejezik az ajtó mögött kínált áruk vagy szolgáltatások körét. Tulajdonképpen középkori maradvány (a Kiscelli Múzeumban látható jó sok megőrzött budapesti példány), mégis a mai napig használják a figyelemfelkeltés ezen eszközét Budapesten is, hogy jó messziről lehessen látni: még érdemes gyalogolni.

Akkor:

kis.jpg

Most:

bulinegyed_2.JPG

"Jó bornak nem kell cégér!” - tartja a mondás, ami arra utal, hogy egy jó termék vagy szolgáltatás eladja magát, és odavonzza a visszatérő, vagy hallomásból odatévedt új ügyfeleket, anélkül, hogy bármi jelezné a világ felé a bent található kincseket. Ez igaz is, de érdemes kiegészíteni a mondást ezzel:

“…de egy jó cégérrel sok rossz bort el lehet adni”.

És mennyivel olcsóbb megbízni egy “cégérest”, mint kialakítani és tartani egy jó minőséget, ugye.

Nekem pedig egyre inkább úgy tűnik, hogy a budapesti vállalkozások egy része a mondás második, általam költött felét kezdte el magáévá tenni. Ugyanis egyre különösebb helyeken futok bele dizájnos, megtervezett, jobb minőségű táblákba, logókba a bejárat felett, miközben odabent ugyanaz a közepes, vagy alacsony színvonalú munka folyik, mint előtte. De egy pillanatra még engem is becsapnak, kíváncsiságomban én is leszállok a járművemről, hogy bekukucskáljak. Én mondjuk gyorsan visszapattanok az “Egy nap a városban rutin” miatt, de mások rosszabbul járhatnak.

Néhány éve posztoltam a Facebook oldalunkra ezt a képet a Dob utca elejét található étteremről. Nagyon régi beidegződést láthatunk a fotón, az úgynevezett táblafétis jelenségét, ami azt mondatja a hely tulajdonosával, hogy minél több táblát tesz ki a bejárata köré, annál nagyobb lesz a forgalma. 

603911_568674203177700_1062426763_n.jpg

(Ebben a tekintetbe a csúcstartó azonban még mindig a lillafüredi pisztrángozó)

Szóval arra jártam a napokban, és megláttam, hogy valami megváltozott. Az Arany Hordó étterem bejárata körül erősen megcsappant a táblák száma. Nem tudom, hogy új tulajdonos lett-e a helynek, vagy a réginek magyarázta el valaki, hogy kettessel kezdődik az évszám, de sokkal barátságosabb lett az eredmény. 

arany.jpg

Sőt, egy egészen modern, jó minőségű, sokat sejtető fotókkal ellátott tábla is kikerült.

dsc01398.JPG

Oké, van még mit fejlődni:

dsc01397.JPG

Közben a koncepció láthatóan változatlan, Az Arany Pince továbbra is Arany Pince, egy alig ismert Dob utcai pinceétterem, ami leginkább az erre járó turistatömegeket képes bevonzani, most már talán jobb hatásfokkal.

Van azonban más probléma is a budapesti cégérekkel, ami még jobban összezavar. Mutatom, Türkiz Pont:

t_2.jpg

Láthatjuk, hogy a dizájnos keret és felirat vagy egy dizájner rutinmunkája, vagy valami tíz euróért letöltött sablon, amit egy gyorsnyomdában valósítottak meg ilyenre. Nincs ezzel baj, hacsak az nem, hogy valamiért megindult a nyálelválasztásom a láttán. Pedig láthatjuk, nem kéne.

Miért van ez? A dizájnerek jól tudják: bizonyos formájú és rajzolatú formák passzolnak egy bizonyos mondanivalóhoz, míg mások más érzetet hordoznak magukban. És míg ez a forma tökéletesen passzol mondjuk egy bonbonárus, fagylaltozó, szappanüzlet vagy akár egy modern hipszterkovács cégérébe, egy műkörmösnek kevésbé áll jól. Stílusidegen, fura, disszonáns.

Ez a két trend uralkodik ma a budapesti cégérpiacon: a magasabb minőséget sejtető táblák és a stílusidegen stock artok, és noha látszólag javul ezzel az utcakép, és kellemesebb környezetben sétálhatunk, mégis összezavar az új látvány. Eddig simán eligazodtunk: ránéztünk egy bejáratra, és nagyjából belőttük, mit kapunk bent. Most újra kell ezt tanulni, és nem biztos, hogy sikerül eligazodni valaha a kialakuló dizájnkatyvaszban.

Liberté: ezt kapod egy vagyonért reggelire

Magyarósi Csaba 2017 február 06.
Címkék: gasztro

Egyszer már voltam a Libertében és én esküszöm, akartam annyira szeretni a helyet, hogy cikket tudjak írni róla, de akkor nem sikerült. Már eléggé szeretni, amiből következik, hogy végül cikk se lett belőle.

dsc06654_1280.jpg

dsc06655_1280.jpg

Pedig nagyon-nagyon jó helyzetből indult, innen volt szép veszíteni:

  • tök jó helyen van, a Szabadság tér mellett, ha nem ott laksz, akkor is jó odamenni
  • a beltér szenzációs, egyáltalán nem követi azokat a trendeket, amiktől mostanában az összes új hely pont ugyanúgy néz ki Budapesten
  • nagyvonalú, világos, szellős, hatalmas - ezek is mind fontos, tök jó erények
  • lényegében itt kaptuk meg Ádámmal a Simplicissimus hőse díjat a Budapestért végzett munkánkért és a Város Hőse projektért, pontosabban ez a vacsora volt az ajándék a díj mellé

Szóval szuper hangulatban érkeztünk, elképesztő este volt, ahol Saly Noémitől, Vadász Ágnestől, Gács Jánostól és Török Andrástó olyan sztorikat hallottunk a városról, hogy csak kapkodtuk a fejünket (és rájöttünk, hogy milyen keveset tudunk, de ez egy olyan jóleső rájövés), minden rendben volt, kivéve az ételt.

Az sem volt rossz.

Csak jó sem. Igazából semmilyen volt, egyetlen falatra sem emlékszem, de már az étteremből kilépve sem tudtam felidézni semmit a vacsorából, el is határoztam, hogy a cikk kimarad.

Viszont két hete a Libertében reggeliztem, Ady törzshelyén (bár akkor még Szabadság Kávéház volt) és a reggelivel eljutottunk odáig, hogy cikkre érett legyen a Liberté. Nem adta könnyen. Vagyis olcsón.

Mert persze a pohár víz mellé is jár az a sok jóság, amit fent írtam, belépsz reggel nyolckor az ajtón, és hiperugrást hajtasz végre a hetvenes évek Amerikájába, amin valahogy mégis átüt a magyar történelem, a pincérek a hatalmas térben kilométereket gyalogolva tartják ellenőrzésük alatt a területet, majd végül megérkezik a reggelim, ami 3550, mondom

HÁROMEZERÖTSZÁZÖTVEN forint volt.

Persze vannak toastok, eggs benedictek 1800 környékén is (annyiért meg ugye egy párizsis zsömlét sem kapsz már a közértben), és azok is jól néznek ki, de nekem a norvég reggeli kellett zöldfűszeres-spárgás omlettel, füstölt lazaccal, fűszeres sajtkrémmel, kaviárral és házi kenyérrel.

dsc06652_1280_1.jpg

dsc06656_1280_1.jpg

És ez megugrotta a szintet. Ez egy olyan reggeli, amelyikben mindegyik elem tök jól működik, mindegyik alapanyag kiváló, együtt brutálisan ütnek és még kora délutánig úgy jól is laksz, hogy utána eszedbe se jut jó ideig enni. Viszonylag ritka találkozása ez a minőségnek, az alapvetően könnyű alapanyagoknak és a teltségérzetnek, szuper tányér, fokozottan ajánlott minden olyan alkalomra, amikor okvetlenül

HÁROMEZERÖTSZÁZÖTVEN forintot akarsz fizetni egy reggeliért.

Persze az alapanyagok miatt érthető az ár, csak mégis vicces csámcsogni rajta. Fogalmam sincs, hogy az ebéd, vagy a vacsorakínálat most hol tart, de az tuti, hogy reggel hangulatban és felhozatalban is erős a Librté.

Liberté
+36 30 7154635
1054, Aulich utca 8
H-Sz: 9-22
V: 9-18

Budapesti lépcsőházak úgy, ahogy még nem láttad

szucsadam 2017 február 05.
Címkék: lépcsőház

Álovits Bálint budapesti lépcsőházakat fotóz. Meg tudom érteni, nekem is a szenvedélyem ez már vagy hat éve, a Budapest legszebb lépcsőházai sorozat először az Egy nap a városban blogon keltett a homlokzatok mögé bekukkantani vágyók körében érdeklődést, majd a felfedezés itt, Az én menő lakásom blogon folytatódott.

Bálint azonban nem úgy készít fotót, ahogyan én. Én ugyanis nem vagyok fotós, nem is értek hozzá, csak lehetőségeimhez képest próbálom megmutatni nektek azt a sokszínűséget, ami Budapesten tapasztalható, ahol egymás mellett simán besétálhatsz egy neobarokk, egy neoklasszicista, majd egy art deco lépcsőházba, látszólag hatalmas ugrásokat téve korok között, valójában nagyjából egyidős épületeket nézegetve. Bálint viszont pontosan tudja, hogyan tudja egyetlen kép átadni egy teljes lépcsőház izgalmát.

time_machine_02.jpg

Az az érzés, amikor először felpillantasz egy lépcsőházba, alulról, és látod, hogy ígéretes, és elfog a kincset találó ember izgalma, páratlan. És Bálint ezt a pillanatot kapta el, a szimmetriát vagy épp aszimmetriát, a plasztikus, szinte kézzel tapintható épületrészletet, amit úgy érzel, mintha megfoghatnál. Pedig óriási távolságokat fog át a lencse.

time_machine_06.jpg

Bálint fotóit nemrég átvette a Daily Mail, az Arch Daily és a Fubiz.net is, úgyhogy most már nemcsak mi látjuk a magyar főváros rejtett szépségeit, hanem mindenki rácsodálkozhat a különös formákra. Bálint 3 éve fogott neki a Bauhaus stílusú lépcsőházak fotózásába, most fejezte be a munkát. Gratulálunk, és köszönjük a képeket.

Íme az összes:

Fotók: Álovits Bálint

A bisztró, aminél átláthatóbban nem működhet semmi - Házikó

szucsadam 2017 február 03.
Címkék: gasztro bio alternatív

A helyszín: Csikágó közepe. A budapestié. A Thököly - Rottenbiller - Damjanich - Dózsa György négyszög, ami olyan gyorsan emelkedett ki a földből a Millenium idején, mint a hírhedtté vált amerikai város, a "tengerentúli prérimetropolisz". Sosem volt előkelő környék, többnyire az alsó-középosztálynak adott otthont az építésétől kezdve, én mégis szeretek itt sétálni.

Csak nincs sok értelme. Elég kevés dolog történik erre, új üzletek, valamirevaló kajás helyek is legfeljebb a szélein telepednek meg ideig-óráig, belül változatlanul, a megújulásra a végtelenségig várva nyitogatják ajtajaikat a szükségábécék, szuteréncipészek. Még internetkávézó is van.

És itt bukkant fel nemrég a Házikó Farmbisztró, ami annyira kortárs, amennyire sokan csak szeretnének lenni.

dsc01158.JPG

Alapanyagok ellenőrzött gazdaságokból, térképen feltüntetve, jó cuccok a vidéki Magyarország válogatott termelőitől. Az üzletben csak az olyan hozzávalókat szerzik be külföldről, amit itthon elég nehéz lenne, mint mondjuk a kávébab vagy a tea. A koncepció átlátható, nyílt, és mindig pontosan tudod, mit kapsz a tányérodra. És ez nem az a duma, hogy "a legjobb magyar termelőktől, elégedj meg ennyivel apukám", hanem hogy tényleg tudod. Név, földrajzi helyzet, már lassan azt vártam, hogy amíg eszem, egy falra szerelt kijelzőn lejátsszák, hogyan készült a számban rágott falat. 

dsc01183.JPG

dsc01176.JPG

A krémtúróról nemcsak azt tudod, hogy a túró honnan van, de hogy a benne található feketeribizlit ki termesztette, vagy hogy a édességét adó mézet kinek a méhei adták. Ha veszel egy lecsós batyut, egy ilyen listát adnak hozzá:

dsc01161.JPG

Ez a két étel mondjuk tényleg elég jól sikerült, máskor is benyomnám reggelire. A krémtúróval kapcsolatban először azt gondoltam, hogy elsősorban túróíze lesz, vagy valami vaníliás ízesítéssel próbálják majd érdekesebbé tenni, ezzel szemben olyan tömény feketeribizli íze volt, hogy még most is elindul a nyálelválasztásom. 

Az alapanyagokat leszámítva egyébként nagy varázslásra nem kell számítani. Vannak toast melegszendvicsek, hideg szendvicsek is, kevés vajat látott, nem a legjobban elkészített croissant-ok (a sajtost olyan bika füstölttel töltötték meg, hogy mellé tényleg pazarlás lett volna a vaj). Napi leves is van, kétféle, főleg zöldségkrém, ami csak addig nem hangzik nagy számnak, amíg rá nem jössz:

mennyire fogalmad sincs egy éttermi zöldségkrém-levesnél, hogy egyáltalán kinek a milyen földjében növekedett, honnan importált növények gyökerét, szárát, levelét majszolod. 

A falon sorakozó polcokon a bio és bióba hajló borászatok borai, gyümölcslevek és hasonlók sorakoznak. Láthatóan jól kiépített partnerhálózata van a Házikónak, ami nem csak látszat. Valójában az egész üzlet egy a hátterében már évek óta működő alternatív szemléletű catering vállalkozás áll, aminek ez a kávézó, reggeliző, levesező a bemutatóterme. 

Nekem bejött a hangulata, a minden másnál átláthatóbb beszerzési lánc, már csak azt hiányolnám, hogy tényleg megfőzzék, megsüssék ezeket az alapanyagokat, és ne csak szendvicsbe, batyuba, meg levesbe, hanem komolyabb konyhát, séfet tegyenek mögé, heti öt-hatféle rendes kajával.

Mondjuk ilyen ambíciók mellé meg Csikágó a gyenge láncszem. A kereslet nem lenne elsöprő.

Házikó
Cím: 1071 Budapest Dembinszky u. 32
Nyitva: H-P 07:30 - 18:00

Most akkor ez kávézó, könyvesbolt, vagy iroda? - D18

szucsadam 2017 február 02.

Véletlenül futottam bele egy tök üres kávézóba az egyik decemberi estén. Benéztem az üvegablakokon, és tetszett, amit bent láttam, így beültem. Aztán nem sokkal később újra arra jártam, és ismét beültem. És tervezem, hogy megint megyek majd.

Nem a kávé, vagy a szendvicsek miatt. Nem is a polcon sorakozó, többnyire vallásos témájú könyvek fogtak meg. Nem is a hátsó irodatér, amit kis startupok bérelhetnek ki.

Eléggé megfoghatatlan, mit is ad a D18.

Csend van, a zene halkan szól, a galéria a kis belmagassága és a babzsák fotelek otthonosságot adnak a fenti résznek, a sok fa felület és a könyvespolcok szintén. A földszinten hivatalosabb megbeszélések, találkozók ideálisak, fent pedig akár fél napra is el lehet nyúlni dolgozni, garantáltan nem vonja el semmi különös a figyelmed.

dsc01342.JPG

Pedig a kávé tényleg nem jó. Van teste is, sava is, de az íze egysíkú, gyenge. Amikor meg cortadót kértem, espresso macchiatót kaptam, a hölgy láthatóan nem egy képzett barista. Szóval a weboldalon hirdetett "itt kapható a belváros legfinomabb kávéja" nagyzolást el lehet felejteni. 

Tovább olvasom
süti beállítások módosítása