English

Egy nap a városban

Egy pizzaszeletelő újjászületése - IGEN!

Ági és Ráró 2019 január 22.
Címkék: gasztro pizza

Végre újra megnyílt az Igen pizzéria, és én újra rajongok érte. Pedig a kapcsolatunk hullámzó volt. Amikor megnyílt a kis Madách Imre úti első helyszínük, rögtön rákaptam. Vékony pizza, kevés, de tökéletes feltét, változó kínálat és szeletre is kérhettem. Ez utóbbira sok jó hely nem biztosít lehetőséget, pedig nekem fontos: nagyon keveset eszem, cserébe szinte folyamatosan. Ezek miatt benyeltem azt is, hogy a hely icipici volt, nem lehetett leülni, de alapvetően kettőnél több vendégnek beférni sem. Nem igazán randibarát, de gyerekkel sem opció.

De a harmónia nem tartott sokáig, mert egy idő után már csak egész pizzát adtak. És hogy tetézzék a bajt, be is zártak, bár volt valami célzás egy új helyre. Mindenesetre egy leleményes vállalkozó kibérelte a régi kis lukat, és pizzát árul a már bevezetett helyszínen.

Kábé fél évnyi várakozás után elfogyott a türelmem, le is tettem róluk. Jött az ígérgetés, hogy mindjárt nyitunk, sejtelmes képek a felújításról, blabla, a már megszokott közösségi marketing, de az ilyet már nem hiszem el. A Nor/ma is régóta posztol gusztusos péktermékeket, de nyitás, na az sehol. De azért csak észrevettem az igenes srácok posztját nemrég, miszerint újranyitnak végre, ráadásul a környékemen, a Margit körúton. Hurrá!

Naná, hogy már a nyitás napján, délután odaszambáztam, de nagyon keserű élmény várt akkor még rám: a hatalmas hely szinte üres volt, de leülnöm nem lehetett, mert egy nem túl kedves lány odajött hozzám, és közölte hogy pizza - na az már nincs, semmi “sajnálom”. Délután ötkor, ami a nyitvatartás (12-22) pont közepe. Mert hogy olyan sokan jöttek, hogy mind megették.

Ezek után el kellett telnie egy bő hónapnak, mire valamennyire elszállt a morcom, és újra esélyt adtam nekik. Meg hát kívántam is a régi ízeket, bevallom.

De megérte.

img_1243.JPG

img_1059.JPG

 

Már kétszer voltam ott, és csupa nagyon kedves, vendégbarát munkatársuk gondoskodott rólam. A berendezés és dekoráció nincs túlbonyolítva, kicsit indusztriális, hideg hangulatú, de ez csak addig tart, amíg hozzád nem szólnak és/vagy meg nem iszod az első gintonikodat. Van a bejárathoz közelebb egy pult, ahol az italokat készítik el, illetve a mellette levő vitrinben lehet szemügyre venni az aktuális desszerteket, csípem az ilyet. A másik, hosszabb szárny végében pedig az ikonikus pizzasütő kemence, azaz a lényeg.

img_1062.JPG

Az étlap pazar, már nem változtatják néhány hetente, hanem állandó kínálatban vannak a jobbnál jobb pizzák, a megszokott magas minőségben. Mivel nem tudtam dönteni két kedvencem, a burgonyás és a szarvasgombás között, így a kettőt kértem összekombinálva. Az első alkalommal a pizzasütő hölgy nem volt rest, és odajött hozzám az étterem másik végébe, hogy átbeszéljük, pontosan mi is legyen rajta. Figyelmes húzás.

img_1064.JPG

Másodszor pedig a jól ismert kemencéhez közel ültem, ami csak egy üveggel van körbekerítve, így könnyen meg tudták tőlem kérdezni, hogy mi legyen a rozmaring sorsa. Ezzel a berendezéssel azért kicsit visszajön a régi hely hangulata, hiszen a srácokat lehet látni-hallani munka közben. Bár a kedvenc vicces képek már hiányoznak; konszolidáltabb lett minden, kevésbé bulihangulat, de azért a sapka meg a dúdolgatás megmaradt; továbbra is jól elszórakoztatják magukat. Rögtön mellettük van a gyereksarok, lehet ott játszani vagy kitanulni a szakmát.

Rég éreztem azt, hogy valahol ennyire odafigyeljenek a vendégre. Bárki is szolgált ki, ezúttal már nyoma sem volt a Budapesten gyakori kiszolgálási problémáim egyikének sem, úgy mint

  • szép vagyok, és kiteszem mindenem
  • laza vagyok, szétesek
  • utálom a vendégeket, miért jöttél be
  • kiégett vagyok, és úgyis kioktatlak
  • diák vagyok, csak a pénzért csinálom

Pont olyan férfiak és nők, akikkel bármikor szívesen leülnék inni valamit vagy beszélgetni, társasozni. Csupa jó arc - és értik a szakmájukat.

Amúgy a vendégkör is hasonlóan pozitív, ami üdítő a közeli Mammut sznobériája után. Mondom ezt úgy, hogy nekem sem kell a szomszédba mennem egy kis sznobságért. Ami az árakat illeti, az azért erősen budai, kétezer alatt nincs pizza. És sajnos nincs szeletelés - így a hely egy népesebb jópizza-piacon méreti meg magát, ugyanis sokkal több minőségi hely van a városban egész pizzákra, mint szeletekre.

img_1057.JPG

Tele voltak. Ha a minőség és a kedvesség nem tűnik el a nyitási hévvel együtt, ahogy azt sok helyen már megtapasztaltuk, akkor a későbbi teltház is garantált lesz. Drukkolok!

Igen Itália
Cím: II. kerület, Margit körút 60.

Ági és Ráró az Egy nap a városban csapatépítő városnézéseit vezeti, a túrákat mi magunk tervezzük meg olyanra, amilyen nektek a legjobb. Szóljatok a HR-osztálynak, ha velünk szeretnétek menni felfedezni a pizzákat, a rejtett szépségeket, a különleges sztorikat, a várost!

Trendi lett a kávézó, amiben az volt a jó, hogy nem trendi - Blue Bird

szucsadam 2019 január 18.
Címkék: kávé gasztro

A Blue Bird Café a Rumbach Sebstyén utcai zsinagógával szemben, gyakorlatilag egy sarokban foglal helyet. Mindig könnyen felismerhető volt a kék színű, világító cégérjéről, valamint az óriásplakátról a bolt felett, amit szintén kibérelt a hely, hogy már a Király utcától látszódjon a jelenléte. Méreteihez képest ez rekordnak számított, nem nagyon volt ennél jobb látszódás per négyzetméter arány a városban.

A hely keverte az igényességet az őszintén vagány lazasággal. Tehát például a kávé jó volt, és annyira komolyan vették, hogy a bolt közepén kiállított pörkölővel készítették elő a végül darálásra kerülő, majd nagy nyomáson vízzel átitatott gyümölcsöt. Elég menő volt, hogy egy pörkölő van a kicsi, kissé sötét kávézó közepén, mondjuk elférni nem nagyon lehetett mellette. Volt viszont egy ágy, amire leheveredhettél, a fejed felett az ablak, az emberek ott sétáltak, te meg szürcsöltél. Valami progresszív zene szólt a hangfalakból, a székek majdnem összecsuklottak alattad. Valahogy mégis összhang volt.

img_0464.JPG

Most a Blue Bird kétszer akkora lett, és teljesen felújították. A régi üzlet helyén egy délifrance-os melegítős pékség lesz, felül galériával, vicces bútorokkal, palatáblával. Még mindig érezni nyomokban a vagányságot azért, de a pörkölő eltűnt. Voltak miatta konfliktusok, így kiszorult a belvárostól távolabb, továbbra is használják.

Az új részen található a pult, valamint egy a régihez hasonlító, kisebb ágyszerűség. Egy vaslépcső, ami látszólag sehová sem vezet - persze vezet, csak nem látni, mi van a felül zárt galériában -, néhány szék.

dsc05355.JPG

dsc05353.JPG

Bőven van hely kiállítani a kávés csomagokat, van egy forró csokis gép és egy törökkávé-készítő, forró homokkal operáló gép is.

dsc05373_1.JPG

Mi mást ihattam volna, mint egy cukrozott törökkávét és egy olyan tömény forró csokit, amit máshol még egy deci tejjel megbolondítanak, hogy csak simán ütősnek nevezzék. Egy deci egy adag, nem véletlenül.

dsc05365.JPG

dsc05377.JPG

Török kávét alig valahol kapni, talán csak a Frei kávézókban, ahol meg annyira nem jött be legutóbb. De az itteni ízlett, mondjuk lehetett volna sokkal erősebb pörkölésű, ez így kicsit újhullámos keveredés volt, de sebaj. Így is a legjobb volt, amit ezen a földrajzi szélességen kaptam. A zsinagóga felújítása, és az ennek során valószínűsíthető élénk turizmus meg még jót is tesz majd a helynek, ami eddig tényleg kiszorítva volt picit ezzel a sötét sarokkal.

A pörkölőt sajnálom azért.

Blue Bird Cafe
Cím: 1072 Budapest, Dob u. 16.

Kipróbáltuk az új budapesti kultúrpalota éttermét - Société

szucsadam 2019 január 16.

A Société jelenséget nem könnyű megragadni. Az biztos, hogy high life: egy ötemeletes 1865-ös lakóépület a Szent István Bazilika szomszédságában, amit kívül-belül felújítottak, hogy egyetlen egységként nyissák meg. Mindezt Magyarország egyik leggazdagabb embere tette meg (Varga Zoltán, a Central médiacsoport tulajdonosa), hogy többek között a divat számára nyisson egy otthont. Így óhatatlanul is beugrott az Andrássy úti Il Bacio di Stile, a bérházból kialakított, fedett belső udvarú luxus-bevásárlóközpont, ahol az utcára locsolták a parfümöt a jó benyomás érdekében, aztán meg bezárták, mert ezt úgy nyereségesen mégsem lehet.

De a Société nem egy ilyen shoppingolós divat-fellegvár. Egyetlen üzletet találtunk odalent, az utcai fronton, ahol ugyan elég komoly márkák képviseltetik magukat, Christopher Kane, 3.1 Phillip Lim mellett a régióból Jiri Kalfar, vagy Magyarországról Tomcsányi, Áeron és Szegedi Kata is, de ez csak egy üzlet. Odabent a 3500 négyzetméter legnagyobb része egy átlagos hétköznap üres, vagy ottmaradt dizájnerruhák várnak elszállításra. Ugyanis inkább rendezvényekben utaznak, ilyenkor nyilván megtelik az épület, aztán megint kiüresedik.

dsc05199.JPG

De a Société szól a kultúráról is. Egyrészt még 2017-ben megjelent egy Inspired by Société megjegyzésű kisfilm, amiben modellek szereplésével egy komoly operatőr és rendező készített egy háromperces szösszenetet, amit Magyarországon kívül is felkaptak. Úgy tűnt, a Société valamiféle mecénás szerepet töltene be, inspirálna művészeket, ezt igazolja az is, hogy az épület egyébként nonprofit módon működik, tehát a nyereséget elmondásuk szerint kulturális programokba és művészetekbe tolják.

Ha azonban most bemegyünk az épületbe, tíznél kevesebb műalkotást találunk, azok is elszórva a hatalmas térben, sokszor inkább dekorációs érzetet keltve. Mint ahogy egy szép festményt kiakasztunk a nappaliban, úgy lesznek itt is a környezetbe simulóak az alkotások, amiket rendszeresen cserélnek majd. A lenti képeken például van egy-egy műalkotás (a nagy, kör alakú alkotás a tavaly elhunyt Fajó János munkája):

Az alábbiakon nincs:

Tovább olvasom

Budapest legújabb gyógyfürdője elég menő lesz

szucsadam 2019 január 14.
Címkék: fürdő

Budapest egyetlen jódos-sós vizű gyógyfürdőjét 2005-ben bezárták, veszteséges működés miatt. Oké, nem volt épp turistacsalogató helyen, sőt, eléggé távol kellett utazni a belvárostól, ha jódos-sós vízre vágytunk, de azért nem volt rossz az elhelyezés. A Pesterzsébetet Csepellel összekötő Gubacsi híd lábánál, az erzsébeti oldalon épült, különleges építészeti elgondolás mentén; tudniillik 1936-ban nyitották, mégis török mintájú tervek alapján, nagy belső kupolával.

Jelenleg is nagy erőkkel zajlik az építkezés:

dsc05124.JPG

...hogy még idén átadják ezt:

dsc05122_1.JPG

(Magyarországon a jelenlegi állapotból egy év alatt kihozni ezt sci-finek tűnik, ehhez képest májusra ígérik az átadást)

Ez a nemrég átadott Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő után a legújabb egység lesz Budapesten. Már látogatható néhány hete, próbaüzemben, a fenti látványterv sötétebb színű, régi épülettömbje. Úgyhogy én is ellátogattam, megnézni Budapest legújabb fürdőjét.

dsc05164.JPG

Jegyet egy kint elhelyezett konténerből vehetünk, odabent két őr ücsörög. Ők kezelik a szekrényeket: mivel nincs még csuklóra szerelt beléptető rendszer, a szekrényeket ők nyitják-zárják. Emiatt aztán sokan beviszik értékeiket táskákban, nejlonszatyrokban, ez nyilván az éles üzemnél jobban lesz szabályozva.

Egyébként a benti tér nagyon ígéretes. A kupola alatt található a legnagyobb medence, az “oktogon”, mellette két kisebb. A legkisebb medence csupán két főt fogad be a tábla szerint, valójában hatan ücsörögnek benne általában. Csak ebben található a híres jódos-sós víz, a fürdő névadója, éles üzemben remélhetőleg ez egy sokkal nagyobb térfogatot kap.

A kupolás fürdőrész körül az egyik helyen pihenőágyakra, máshol széles kőlapokra fekhet, aki pihenni akar. A kőlaptól sem kell megijedni: alulról jócskán fűtött felületekről beszélünk, ugyanitt meleg levegő áramlik ki boka magasságban, így kényelmes itt ücsörögni.

dsc05145.JPG

A szauna rész hasonló módon épül fel, körbe pihenés, középen a wellness. Egy só- és infraszauna, valamint egy elég nagy finnszauna található itt. Utóbbi három különálló, kétszintes paddal, mindegyik egység külön homokórával, a középen izzó kövekre pedig automatikus adagoló csepegteti a vizet. 90 fokon tartja a hőt.

Egyelőre a hely szűkös, így a tesztüzem csak jódrajongóknak ajánlott: a végleges 11 helyett csak 4 medence érhető el, ezek összbefogadó-képessége papíron kevesebb mint 20 fő, a gyakorlatban harmincan azért ücsörögnek bent. Az öltöző ennek megfelelően szintén apró, a férfiban 22 tárolót számoltam össze, ebből egy volt üres. Az látszik tehát, hogy a környékbeliek kíváncsiak az új létesítményre, és ha ilyen magas színvonalú fürdő épül, akkor a nyereséges üzemeltetés sem lesz probléma. Ráadásul a máshol nem jellemző gyógyvíz a városból máshonnan is idecsalhat látogatókat, hiszen a BGYH honlapja szerint:

Ez a fajta víz mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas, ráadásul a jód keringésjavító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, a bróm pedig idegnyugtató, stresszoldó hatásáról ismert.

És végül lássuk a honlapon látható ígéretet:

A tervek szerint a közelben 100 parkolóhelyet hoznak létre, a strandterület nyitására várhatóan 2019 májusában kerül sor. A fürdő ekkorra 7 további medencével bővül, többek között egy 25 méteres úszómedencével, egy hullámmedencével, egy élménymedencével, egy gyermekmedencével, Kneipp- és merülőmedencékkel.

Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő
Cím: 1203 Budapest, Vízisport u. 2.

Az idei gasztroőrület elkezdődött: a Bors kijött egy vegán szendviccsel

szucsadam 2019 január 11.
Címkék: gasztro vegán

Idei évre vonatkozó irány- és trendelőrejelzéseim közül az első volt az, hogy 2019-ben a vegán konyha erősödése lesz a legfontosabb gasztrotrend itthon. Gordon Ramsay és Jamie Oliver már egymással versenyez a legjobb vegán receptekért, Nagy-Britanniában most van a Veganuary, vagyis egy hónapig hárommillió honfitársuk próbál hús, tej, tojás nélül étkezni.

Egyre több menő séfnek illik villantania valamit vegán fronton, nemvegán éttermekben, két dolog miatt. Egyrészt mert ha ez a gasztrodivat, nem maradhatnak le, nem mondhatják, hogy nekem ez így, ezekkel az alapanyagokkal nem megy. Másrészt itthon is egyre népesebb a vegánok tábora, akiknek elég korlátozott lehetőség áll rendelkezésre az evésre a városban, nem ártana, ha minden sarkon készülnének rájuk is, legalább egy-kétféle étellel.

Ki az a bolond, aki egy növekvő keresletű, korlátozott kínálatú piacra nem céloz úgy, hogy közben a vegán ételeket simán kikérheti más is, akinek történetesen nincs kedve a húshoz? Mert mondjuk pont a vegán fogás a kedvence a kínálatban.

Gyorsan elért hozzánk is az őrület, tegnap a Bors Gasztrobár tette ki Facebookra, hogy elkészült a vegán szendvicsük, a Hummus Sapiens. Úgyhogy mentem kipróbálni. Ezt írták róla:

Hummusz, leveles paraj, marokkói hagymalekvár, trikolor sültpaprika, füstölt tofu és friss koriander pikánsan kellemes harmóniában, egy félbarna magos baguette-be töltve és ropogósra pirítva:

49741335_1708757892563032_2411598229461270528_n.jpg

A fiúknak sikerült egy ízéig-vérig Bors szenyót összehozni. A bagett roppanós, masszív, ízletes és határozott, a töltelék erősen fűszeres, legfontosabb benne a hummusz. Kicsit homogén az összkép, az erőteljes ízekből a koriandernek sem sikerül kitörnie, de akik mondjuk imádják az indiai konyhát - ahogy a felségem -, azok ezt is imádni fogják.

Bors Gasztrobár
Cím: 1075 Budapest Kazinczy u. 10.