English

Egy nap a városban

Sosem hittem volna, hogy 90 színes kocka ennyire addiktív tud lenni

szucsadam 2018 augusztus 17.
Címkék: játék hirdető

Mi más is lehetne egy Sagrada nevű játék táblája, mint egy ólomüveg ablak, és mi más is lehetne a játék gyűjtögetésének tárgya, mint a fényt magán áteresztő, megszínező dobókockák? Összesen 90 darab ilyet találunk a dobozban (soha többé nem fogysz ki otthon a dobókockából), amit egy zsákból húzunk elő. Csendben nézegeti mindenki, aki először találkozik a játékkal, forgatja a kártyákat, táblákat, gyönyörködik, belemarkol a zsákba.

 

A hónap játéka ezúttal egy szemet gyönyörködtető és addiktív játék.

Ahogy Ági, a blog túravezetője - és az Ági és Ráró posztok szerzője - fogalmaz, ez egy igazán csajos játék. Ami nem azt jelenti, hogy a férfiak nem élvezik, de a kinézete alapján egy hölgy is szívesebben áll neki a gyűjtögetésnek, mintha űrlények ellen kellene robbanótölteteket elhelyezni egy régi Mars-járó hátsó rakrészében.

A játék egyébként nyugisnak nevezhető a blogon eddig bemutatottakhoz képest, nem akar senki az életünkre törni (incl. bumerángos poszt), nem érhet véget a játék hatszáz különböző módon a játékosok korai elvérzésével, a Sagrada tíz fordulóból áll, minden körülmények között. Ennek ellenére nem unalmas, sőt. Egy jó társas minden eleme megvan itt, az egyszerre többfelé koncentrálás, a játékosok döntéseinek egymásra hatása, akár egymás húzása is.

A játékot egyedül is lehet játszani, de 2-4 fő is elfér az asztalnál. Mi három fővel próbáltuk, és annyira élveztem, hogy nem akartam abbahagyni.

Mindenki kap egy ablakkeretet és kiválaszthat egy személyes célt a kezébe adott mintakártyákból. Ezek tartalmazzák azokat a mintákat, szabályokat, amik alapján az ablakkeretbe illeszthetjük a színes dobókockákat, és ami végül kiadja a rózsaablakunk színeit és számait. A nehézség a lap alján látható, a négyesek elég könnyűek, a hatosoknál már vért izzadunk, hogy le tudjuk rakni a köveinket.

Viszont aki nehezebb lapot választ feladatnak, több támogatást jelölő követ kap, tehát több “csalást” tud érvényesíteni. Az ilyen támogatások lehetnek egyszerűek és hatékonyak, könnyen végiggondolhatóak (pl. megforgathatod a kivett kockát a másik oldalára, így 3 helyett a 4-es, 1-es helyett a 6-os stb. oldalával teheted le), de bonyolultak is (áthelyezhetsz kockákat, de csak bizonyos estekben), így gyorsan kialakul a sztársegítség, amire mindenki rakja a jelölőt.

Ezen túl egy egyéni, titkos célja is van minden játékosnak, ami csak az egyik színű kocka gyűjtését irányozza elő (egyikünk a kékre hajt, másikunk a lilára, és így tovább). Öt színben dobunk ki ugyanis kockákat az asztalra, és ezeket elkezdjük az óramutató járása szerint felszedegetni, és betenni a helyükre. A játék végén pontot kapunk

  • az egyéni célunk alapján gyűjtött színekért
  • a nyilvános célkártyák alapján kitűzött célok eléréséért (ezeket könnyen el lehet érni, általában többszörösen is sikerül)
  • a megmaradt támogatásjelölők
  • az üres mezők alapján (ha nem tudtál letenni kockát, az mínusz pontot hoz)

A Sagrada követi a modern társasok imádnivaló logikáját: maga a játék teljes megismerése sok időbe telik a rengeteg kombináció miatt, de egyszerre, egy játék alatt ennek kis szeletét, viszonylag kevés szabályt kell figyelembe venni. A szabályok egy része megbeszélhető, mindenki számára érvényes, mások titkosak, így titkolózásra, találgatásra adnak lehetőséget. Maga a játék csodaszép, és van időd gyönyörködni benne: nincs időlimit, nincs egymás elől lecsapás, elvétel, nyugisan mindenki kigondolja, mit szeretne. Mégis, fél-háromnegyed óránál nem több egy játék.

Aki szereti a csendesebb, szép játékokat, amik pont annyira összetettek, hogy egy 12 éves gyerek is egyenrangúan állhat ki a felnőttel (a Mensa HungarIQa társasjátékdíj idei döntősei közé választották családi kategóriában), és amivel lehet kissé kialvatlanul is jót játszani, azok imádni fogják. Mások csak egyszerűen szeretni.

A játék megvásárolható a Reflexshopnál 9990 forintért, online kiszállítással vagy személyesen a pesti vagy budai üzletükben.

Disclaimer: a Hónap Játéka sorozat szponzora és az Egy nap a városban blog hirdetője a Reflexshop

Posztok a Hónap Játékában:

A hónap játéka - Metal Earth R2-D2 és C-3PO
A hónap játéka: KLANK
A hónap játéka: Összeszerelni egy igazi tekerőlantot!
A hónap játéka - A Tiltott Sziget és Tiltott Sivatag
A hónap játéka: A Mars terraformálása
A hónap játéka - Twin-it
Legjobb nyári játékok

Remek nápolyi pizza ott, ahol nem számítanál rá - Manu+

szucsadam 2018 augusztus 15.
Címkék: gasztro pizza

Na jó, annyira nem váratlan helyről bukkant fel ez a pizza, mint mondjuk a Kemencés Rákospalotán, ami azóta nyitott egy egységet a XVI. kerületben is, sőt, az Állatkert területén belül is kaphatunk belőle -, végül mégiscsak az Astoriánál vagyunk, a város egyik legforgalmasabb csomópontjában. Van azonban itt egy udvar, ahová mégis alig valaki téved be. A Múzeum körút 7. szám alatt, amit csak Könyvudvarként ismerünk, a több mint 20 éve ott működő könyvesbolt miatt. De rajtuk kívül ilyen hosszú időt nem ért meg itt senki, azt hiszem.

Öt éve, amikor megnyitott a Cukorka, ahol kézműves cukrokat lehetett vásárolni vagy készíteni, volt még itt egy teásbolt is. Érdekessége az volt, hogy a Neoton Família egykori személyi edzője ült a pult mögött, és árulta a szárított mindenfélét. Azóta a teásbolt eltűnt, a Cukorka bezárt, és nem biztos, hogy újranyit. A helyüket pedig elfoglalta egy fiatal, huszonéves csapat, de első ránézésre nem igazán látszik, mit árulnak odabent.

dsc01521_1.JPG

dsc01523.JPG

Muszáj beljebb néznünk:

dsc01518.JPG

dsc01508_2.JPG

Egy fa- és gáztüzelésű kemence látható a hátsó sarokban, a pult mögött pedig a Digó pop-up pizzázójától ismert arcok. Nem egyszerű a sztori, a lényeg, hogy a Pizza Manufaktúra égisze alatt futnak, de a Digó azóta kivált, és saját helyet nyitott a Erzsébet téren. És míg a Pizza Manufaktúra a római stílust képviseli, addig a Manu+ - merthogy így hívják őket, akármennyire is nem látszik ez sehol az üzleten - a nápolyi vonalat erősíti. Vékony tészta, magas hőfok, San Marzano paradicsom, vizes mozzarella, alig egy percnyi sütés.

dsc01511_1.JPG

A kemence Olaszországból érkezett, ahogy az alapanyagok is. És a hevenyészetten összedobott helyiség, a rendelés szüneteiben egy kis széken kuporgó, csetelő srácok, és az alig méretes, tányérként szolgáló kartonlap ellenére végül egy remek pizzát kapunk. A város egyik legjobb nápolyi pizzáját.

dsc01515_1.JPG

Tényleg iszonyú jó.

Egyre több helyen lehet tehát igazán jó vékonytésztás pizzát kapni, a Kemencés terjeszkedik, az Igen (átmenetileg?) bezárt, a Digó önállósodott, a Pizza Manufatúra pedig a Manu+-szal beleállt ebbe a buliba is, ami azért még mindig több ember szívéhez áll közel, mint a Pizzica által szintén kedvessé tett római. Közben a nápolyi pizza legnagyobb mesterei, az Anyukám Mondta pedig a római vonal felé indult ugye Miskolcon. Akkora a kavarás most a piacon, hogy csak a fejed kapkodod.

Rejtett szigetek Budapesten - Tarasz Sevcsenko tér

szucsadam 2018 augusztus 14.

Budapest rejtett szigetei számomra azok, amiknek egyedi, erős, és a környezetükbe nem illeszkedő hangulatuk van, és általában kevés ember látogatja őket. Ezek azok a helyek, amik gyorsan kedvencekké válnak: akik egyszer felfedezték, és ráéreztek az ízére, onnantól törzshelyként látogatják, és az ismerőseiknek mesélnek róla. Sok év alatt nekem is lettek ilyen kedvenceim, amiket most megpróbálok összeszedni egy sorozatban.

Nem is igazából az ukrán költőnagyság, északkeleti szomszédaink Petőfijéről elnevezett tér az érdekes, hiszen önmagában egy jelentéktelennek tűnő, aprócska kis szigetecske ez. Az érdekes inkább mögötte található kocsma, elnézést, söröző. Ez itt:

dsc01648.JPG

De mégsem adhattam a várostörténelmi posztomnak egy söröző nevét, mégis, a hangulatot a Sörmanufaktúra feletti épület adja, ez a borostyánnal benőtt gyönyörűség itt, ami szinte összenőtt a Király fürdővel. Ha beülsz az ezer levél alá, picit bemélyedve a többi épülethez képest süllyesztett homlokzat elé, és kikérsz egy korsóval - mintha az édesanyád ringatna. Nem a legbarátságosabb kiszolgálásban volt részem itt életemben, nem is a legtöbb sör volt itt csapon - üvegben azért lehet, hogy közelít -, de hát ez a terasz. Ez a terasz.

És azért van itt érdekes történelem is, bőven.

Itt volt az egykori városfal, valamint a mostani Bem tér magasságában a Kakas kapu. A középkorban a Királyt Kakas kapu fürdőnek nevezték, mostani neve azóta használatos, hogy a Kőnig család vásárolta meg 1796-ban. Az, hogy a fürdő szinte a városfalra simult, megmagyarázza a létjogosultságát is, itt, a Lukács fürdőtől egy diszkoszhajításnyira. A törökök ugyanis szerettek volna, az ostromoktól tartva, egy biztonságos, támadás idején is használható fürdőt maguknak, így a Lukács gyógyvíz-forrását cserépcsövekkel, gravitációs úton juttatták el egészen idáig. De a fenti sörözővel nem a török által emelt fürdő, hanem a később épült, klasszicista épületrész találkozik (a másik irányban pedig egy nagyon jó minőségben, szép klinkertéglákkal kirakott épülettel nőtt össze, amiről itt írtam). Ma már egyformán kopottas mindegyik, nem látszik rajtuk a három évszázadnyi korkülönbség.

dsc01652.JPG

A kis tér másik oldalán egy templomot láthatunk, a Szent Flórián-kápolnát. A Király fürdő és a kápolna látványa az elmúlt 50 évben nem sokat változott, bár a fák száma erősen megszaporodott.

kiraly-furdo-1963-korul_cd6309a95a397468ea24cc9c6c836ed9.jpg

Forrás: Fortepan.hu

1750-ben kezdték építeni, eredetileg egy 200 ágyas katonai kórház kápolnájaként. Nem is akármilyen finanszírozással: egy bajor pék, Christ Antal fizette a teljes építkezést. Az épület alapszintjét a rakpart kiépítésekor megemelték, ekkor ugyanis feltöltötték a területet, így minden ház egy-másfél méterrel az utcaszint alá került (jól látható ez a Batthány térnél, a régi Fehér Kereszt fogadó épületénél, a Nagyi Palacsintázója mellett, ahol a több mint 300 éves ház bejáratához lépcsőn kell leereszkedni).

És végül a harmadik érdekességre az utcanév hívja fel a figyelmet: Ganz utca. Egy minidiszkosz-hajításnyira innen áll az Öntödei Múzeum, ami egykor a Ganz Ábrahám által 1845-ben alapított Ganz-gyár első öntödéje volt. Innen nőtte ki magát egy emberöltő alatt a vállalat egy hatalmas, a mai Millenáris épületeit elfoglaló, világhírű monstrummá.

Ebben a történelmi háromszögben állunk tehát, ha ide tévedünk, a zsákutca végére, a béke szigetére.

dsc01654.JPG

Felhasznált irodalom: Török András - Budapest Könyv (2012 Park könykiadó), Budapest Gyógyfürdői és fürdői (1980, Panoráma)

Megtaláltam Budapest legtökéletesebb szusijait - Sushi Ocean

szucsadam 2018 augusztus 10.

Eltelt már egy kis idő azóta, hogy megpróbáltam Budapest komolyan vehető szusijait végigkóstolni. Különös műfaj ez az “egyetlen falat művészete”, mert egyszerre van nagyon közel egymáshoz - látszólag - a jó és a rossz szusi, és nagyon távol is. Nem kell elvetemültnek lenni ahhoz, hogy rossz szusit készíts, egyszerűen csak tényleg nem tudsz annyira friss alapanyagokat beszerezni, tényleg nem jártad ki a japán szusikészítés iskoláját, nem szívtál évekig a rizsfőző mellett, nem tudod az egyébként sokszor feleslegesnek tűnő ujjtartásokat, tenyérfogásokat, amivel a nigirik rizsét formázod véglegesre.

A szusi az, aminél csak a tökéletes az elfogadható, az alatt már inkább minek egyáltalán foglalkozni vele. Hal rizzsel, hús rizzsel, zöldség rizzsel, tojás rizzsel, ekkora felhajtás mellett, röhejes. Viszont ha tökéletes, akkor az már egészen más helyzet: abban a pillanatban mindenki rájön a szusi értelmére, az is, aki nevetségesnek vagy érthetetlennek gondolta.

Budapesten van egy rakás iszonyú szusi, aztán van jó néhány közepes. Olyanok, amiket meg lehet enni, tettek bele energiát, de pont az a pici hiányzik. A nagyon jó alapanyag, a nagyon jó rizs, a nagyon pontos elkészítés. Ár-érték arányban én eddig a Bambuszligetre esküdtem, ha pedig nagy élményt akartam, akkor Okuyamához mentem.

Most viszont eljutottam egy új helyre, a Sushi Ocean-ba a Szabadság tér mellett, és megtaláltam az új kedvencemet.

dsc01696_1.JPG

dsc01668.JPG

A Sushi Ocean tökéletesen autentikus: a japán szusi séf, Hiro bárki által látható módon, egy pult mögött dolgozik, egyetlen hölgy beszél csak magyarul, a vendégek 100 százaléka pedig szintén japán volt a látogatásunkkor. Amikor belépünk, elindul egy köszönési hullám, a pult mögül felkiált valaki, amire az egyész helyről, innen-onnan viszontkiáltások hallatszanak japán nyelven, és mindenki meghajol felénk. Aki épp nincs ott az egyetlen, viszonylag apró helyiségben, előjön hátulról az üdvözléshez. És ha ránézel az arcukra, érzed, hogy ezt tökéletesen komolyan gondolják, és itt sosem lesz olyan, hogy a szombati hajtásban nem ugyanilyen alázattal és udvariasan végeznék el a köszönési és távozási szertartást.

És te sem jössz zavarba. Mert halálosan komoly, így inkább viszonzod ezt az udvariasságot.

Ahogy nézed az itt dolgozókat, még inkább megerősödik benned a bennük lévő alázat és szerénység szinte harapható légköre, ami a velük való beszélgetésekkor is érezhető.

dsc01672.JPG

Délután 5 órakor nyitnak, így tegnap este jutottam el hozzájuk, már a vacsorán egyébként túlvoltam, úgyhogy arra gondoltam, bekapok néhány nigirit, és megyünk tovább. Pedig az étlap viszonylag széles, a szusi megkóstolása után pedig az életemet is rábíznám a szakácsra, annyira friss volt a hal. Úgyhogy bátran lehet kérni bármit, a tengerektől ennyire távol, Budapesten is sikerült olyan beszállítót találni, ahol ez a hihetetlen minőség megvalósul.

Merthogy a szusi: 

Ha magunk válogatjuk össze a nigiriket, akkor egy előre bekészített lapra ikszelhetjük be, mit kérünk. Vannak az olcsó, 380 forintos, a leggyakoribb, 680-as és a drágább, 880-980 forintos nigirik. És persze rengeteg lehetőségünk van kitörni a lazac és a tonhal bűvöletéből, nagyon különleges állagokkal találkozunk a zöldséges falatoknál is, a halaknak és tengeri élőlényeknek közös, markáns vonása itt, hogy

mindegyiknek olyan vajpuha az állaga, olyan eszméletlen élményt okozva oszlik szét a szádban rágásnál, hogy az valami csodálatos.

dsc01679.JPG

dsc01694.JPG

Tényleg, ha nem értetted eddig, mit lehet szeretni a szusin, nem biztos, hogy a te hibád. Gyere el ide, kérj ki egy fésűkagylós, egy lazacos - hogy ismerős pályán mozogj -, meg még néhány szabadon választott nigirit, és sírj. Van mellé jeges gabona- vagy zöldtea, erősen javasolt.

dsc01664.JPG

Tényleg nem térek magamhoz. Voltam már pár drága, a saját munkájukra nagyon büszke budapesti japán étteremben, ahol nem tudtak megközelítőleg sem ilyen tökéleteset alkotni. Köszönöm az élményt, megyek vissza hozzátok, az új élményeimről pedig nem kizárt, hogy új posztokat írok majd. A Sushi Ocean-nak fenn kell maradnia, nem szabad, hogy az erőfeszítésük elhaljon.

Sushi Ocean
Cím: 1054 Budapest, Széchenyi u. 14.

Már kapható Budapesten az empátiával dúsított víz - Empathy Cafe & Bistro

szucsadam 2018 augusztus 09.

Nagyon különleges kávézó nyílt a héten az Arany János utcában, a metrómegállónál.

A Vöröskereszt a saját székházában nyitott egy földszinti egységet, ami lehetne egy erőtlen próbálkozás is a támogatások kiegészítésére, ahol felmelegített izéket árulnak erőtlen löttyökkel, de a helyzet az, hogy

baromira nem az. Sőt, a hely kimondottan jó.

Egyrészt profi barista dolgozik a kávépultnál, ezt fényesen bizonyítják a tetoválásai is.

Tovább olvasom