English

Egy nap a városban

Ajándékok, amik után imába foglalják a neved

szucsadam 2018 december 12.

Közeledik a karácsony, a 10%-ban kreatív, 90%-ban tipikus ajándékok ideje. Azért ez az arány, mert az emberek azt gondolják, hogy a kreatív ajándékhoz vagy sokat kell válogatni, vagy egy vagyonba kerülnek. Idén azonban végképp bebizonyosodott számomra, hogy rendesen eltervezett és utolsó pillanatban berántott ajándéknak is a legjobb a

játék.

Mert játszani mindenki szeret, az is, akinek erről egyébként fogalma sem volt. Van neki való játék, olyan, ami egy másodperc alatt visszarántja gyerekkorába. Csak kell valaki, aki kellően ért a játékokhoz ahhoz, hogy kitalálja, kihez mi passzol. És én ismerek egy olyan üzletet, ahol értenek hozzá.

dsc00325.JPG

Összehasonlíthatatlanul jobb cuccok ezek, mint a bonbon, a bor, a rossz, személyiséghez nem passzoló (!!) könyv vagy mondjuk egy oszcilloszkóp mérőfej és mérőzsinór készlet.

Bementünk tehát a Reflexshophoz, és szétnéztük karácsonyi fejjel, mit tudnánk venni egy egész családnak, úgy, hogy megússzuk a bevásárlást negyed óra alatt, és olyan villantsunk, hogy jövőre is meghívjanak. Sőt, hogy imába foglalják a nevünk.

Társasjáték - Flamme Rouge

Az utóbbi évek egyik legnagyobbat szóló játéka a francia bicajos társas. Könnyed, nem bonyolult, az egész család számára jól játszható, mégis látványos, kalandos. Mindenki két bicajossal van, egy Sprinteur és egy Rouleur bábúval, előbbi kiugró teljesítményekre képes, utóbbi stabilabb, állandó tekerésre alkalmas igavonó. Azt, hogy melyik bicajos mennyit léphet egy körben, kártyahúzásokkal döntjük el, a paklikat pedig a bolytól túlságosan előreszaladó vagy lemaradó játékosonál büntetőkártyákkal hígítják.

dsc04637.JPG

Gondolhatnánk, hogy ha valaki jól húz, és mindig kijátssza a legmagasabb kártyákat, az nyerni fog. Ez így is lenne, ha nem lenne emelkedő és lejtő a pályán, valamint kiegészítőkben megvásárolható időjárási körülmények, útszűkítések. A Peloton kiegészítő 5-6 játékosra bővíti a társast, és az utakat lehet vele izgalmassá tenni, a legújabb kiegészítő, a Meteo pedig mindenféle szeleket küld ránk, amik gyorsíthatnak, lassíthatnak.

Ideális családi társas tehát, érdeklődéstől, nemtől, kortól független. Kellemes vele játszani, nem izgulod magad halálra, ugyanakkor beleéled magad a bringás szituációkba, amit könnyít, hogy a bringások a táblán is ennek megfelelően mozognak: ha valaki kiugrik a bolyból, általában hamar behozzák, és a lemaradók is felzárkóznak egy idő után. Ráadásul annyira sztárolt játék, hogy ha nincs meg egy családban, akkor tuti lesz helye. De azért kérdezzetek rá előtte, mert lehet, hogy már megvették.

A Flamme Rouge itt kapható, ára 9990 forint. A Peloton kiegészítő 7490-ért itt, a Meteo 3190-ért itt kapható.

Ugears kincsesláda

ugearsss.jpg

A Ugears lézerrel kivágott fajátékai, amik egy darab csavart vagy szöget sem tartalmaznak, mindig elámítanak, tényleg csodásan néz ki a végeredmény, és a sikerélmény szinte garantált. A boltban mindig megnézem a polcra kitett új modelleket, mint amilyen most ez a kincsesláda - gyönyörű -, vagy például a repülő.

A repülő azért is érdekes, mert sokat gondolkoztak a cégnél, hogyan tudnának egy mozgó repülőt készíteni - a Ugears-ek mindig működőképesek, itt olvashatjátok azt az esetet, amikor egy tekerőlantot raktam össze, ami ma is a nappali egyik dísze, ráadásul rendesen szól is -, szóval a repülőt így oldották meg:

 

Belépő szintnek meg itt van négy apró Ugears játék egyben, négy testvérnek ennél izgalmasabb olcsó ajándékot (2890 forint) nem lehet elképzelni.

dsc04579.JPG

A nagyobb Ugears-ek már felnőtteknek is jó ajándékok.

A Ugears kincsesláda itt kapható, ára 13.990 forint.

Társasjáték - Rókanyomon

Baromi aranyos társas, főleg gyerekeknek, de a felnőttek sem unják el magukat mellette. Pályán is kell lépkedni, közben pedig rájönni, melyik róka lopta el nagyi rétesét. Kooperatív játék, senki nem fog sírni, ha nem nyer. Itt írtam róla bővebben.

dsc04546.JPG

A Rókanyomon itt kapható, ára 4990 forint.

Powerball

Na ez már inkább felnőtteknek jó, bár a gyerekek is elhülyéskednek vele tíz percig. A Powerballt be kell rántani, és egyszerűen csak kézben tartani. A random centrifugális erőhatásoknak köszönhetően nem lesz könnyű dolgunk: egy alapos csuklóizom-gyakorlatra van szükség ehhez. A sok egerezés miatti ínhüvelygyulladás is megelőzhető ezzel, többek között és állítólag, valamint gyakorlatnak is kiváló: egyes modellek már olyan erőt fejtenek ki, mint egy 18 kilós súlyzó, ez egy saját erőnléthez igazítható tenyérbika.

dsc04602.JPG

A Powerballok itt kaphatóak, áruk 5990 forintról indul.

VCube - az egyenes

A VCube kockái azért különlegesek, mert baromi könnyen lehet őket tekerni, szemben a hagyományos Rubik-kockákkal, amiket a versenyek előtt szilikonozni kell. Eddig a VCube oldalélei legömbölyítettek voltak, de most már egyenes oldalú kockákat is is gyártanak. Úgynevezett kockákat.

dsc04597.JPG

Ezt már nagyobb iskolásoknak érdemes venni, főleg olyanoknak, akik érdeklődnek a logikai játékok iránt. Ez minden logikai játékok legmagyarabbika, sokunknak van olyan ismerőse, aki egyszer tuti a rubikozás királya volt; visszacsempészhetjük az életébe a sikereket egy ilyen jó teljesítményű versenykockával. A logikai játékok szerelmeseinek vannak egyéb különböző mintájúak, mint a Sudoku kocka, de akár 9x9-es kocka is.

img_8357.JPG

A VCube-ok itt kaphatóak, áruk 2790 forintról indul.

Metal Earth bicikli

Van már mindenféle, apró fémalkatrészekből összerakható kis makett, lehet Star Wars figurákat életre kelteni, autókat, építményeket, képregényhősöket megformázni), de szerintem az újabb fémmakettek közül a kerékpár a legmenőbb. Vastag ujjú, péklapátforma kezűeknek ráadásul vicces ajándék, különösen ha a küllőket is egyenként kell beilleszteni a helyére.

dsc04586.JPG

A Metal Earth makettek itt kaphatóak, áruk 2790 forintról indul.

Moluk

Kisgyerekeknek, babáknak szánt olyan játékok ezek, amikbe nem kell elem, nem sípolnak, nem fáj, ha rálépsz és nincs hozzá használati utasítás. Tapadókorongokkal, hajlítható testtel, vagy épp tölcsérekkel néznek rád ezek a játékok, széthajtható labdákkal, őszintén,

fogalmad sincs, mire fogják ezt használni a kölkök, de pont ezért jó.

Van az a teszt, amikor egy gyerekjátékot és egy random használati tárgyat tesznek a baba elé, aki mindig az utóbbi után nyúl. Na, a Molukok esetében lehet, hogy megfordulna az arány.

A boltban egy egész falnyi játék van, amiről senki nem tudja, hogyan lehet használni, de pont mivel ilyen random, egyberakható, tapasztható, összefüggő dolgok, a gyerekek rákattannak, bizdergálják. És fejlődik tőle a kis agyuk.

A Molukok itt kaphatóak.

Aqua Dragons

Kisebb iskolásoknak a modern kori, élő tamagocsit ajánljuk: sórákokat lehet kikeleszteni egy tartályban, valódi élőlényeket. A sórák alvó petéket rak, ezek túlélik a kiszáradást, és két évig életképesek maradnak - tulajdonképpen ezeket a petéket vásárolhatod meg. Vízben életre kelnek.

dsc04569.JPG

A képen látható példányok konkrétan még az űrben is jártak. Őrület, de fellőtték őket, aztán visszahozták, csak azért, hogy te jól hazavihess egy olyan primitív állatot, ami nagyobb világutazó, mint amilyen te valaha leszel.

Biológiaórák iránt érdeklődő kisiskolásoknak főleg, de kisebbeknek is jó móka. Ha a gyerek saját állatot szeretne, akkor ez egy jó első lépcső.

Az Aqua Dragonsok itt kaphatóak.

Ha tehát ajándékot vennétek, olyat, amivel kicsalogatjátok a játék szeretetét bármelyik korosztályból, menjetek el ide. Hiteles, játékokat szerető és értő eladók fognak segíteni, csak mesélnetek kell arról, akinek vásárolnátok, és már mutatják is a legjobb választást. Ha ügyességi játékot választanál, egy jojó-bajnok szolgál ki, ha társas, akkor egy megszállott táblaguru. A mottó pedig mindig érvényes:

"Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." - George Bernard Shaw.

Disclaimer: A Reflexshop az Egy nap a városban blog játéktesztjeinek támogatója

Az idén a blogon megjelent játéktesztjeink, ebből is válogathattok:

A hónap játéka - Metal Earth R2-D2 és C-3PO
A hónap játéka - KLANK
A hónap játéka - Összeszerelni egy igazi tekerőlantot!
A hónap játéka - A Tiltott Sziget és Tiltott Sivatag
A hónap játéka - A Mars terraformálása
A hónap játéka - Twin-It
Nyári játékok
Csajos társasjátékok
Játékok gyerekeknek ÉS szüleiknek

A Fashion Street karácsonyi őrületében belépsz ezen az ajtón, és nem hiszed el

szucsadam 2018 december 10.

Fogadjunk, hogy a Deák Ferenc utcában, a Deák tér és a Vörösmarty téri vásár között félúton még soha nem jutott eszedbe úgy spontán megállni a 17-es szám előtt, hogy akkor én itt most bemegyek. Ez nem egy luxusüzlet, nem egy étterem, szálloda. Ez egy egyszerű lépcsőházi ajtó, ami előtt egy szerény kis tábla áll, ezzel a felirattal:

Párhuzamos valóságok.

Aki nem tudná, miről beszélek, ez a Deák Ferenc utca, napjainkban:

dsc04523.JPG

Itt a 17:

img_0203.jpeg

Ha azt mondod, hát legyen, lássuk azt a párhuzamos valóságot, az ajtón belépve rögtön megkapod:

dsc04684.JPG

dsc04685.JPG

Hogy aztán az emeletre érve egy menő kiállítótérbe lépj be:

dsc04686.JPG

Csend van, sötét van, nyoma sincs a lenti zizinek. Az ajtón belépve pedig megérkezünk a Párhuzamos valóságok kiállításra, nyugodtan tegyem le a kabátom, a táskám, és nézegessem, mi van itt.

dsc04687.JPG

És nézegetem, bár őszintén elég lassan hangolódok rá. Nem könnyíti meg a helyzetem, hogy elsőre egy kazettás magnóhoz léptem, aminek a szalagján a Deák Ferenc téri metrócsomópont 1976-os föld alatti, 3D-s modellje volt leképezve, akkoriban így mentették le a vektoros ábrákat. Ezt lehetett meghallgatni. Hagyok időt, hogy mindenki még egyszer elolvassa, nekem is háromszor kellett nekifutnom.

dsc04690.JPG

dsc04691.JPG

Egyébként harmadszorra már hű, ez érdekes.

Amitől viszont teljesen készen lettem, az Varga Dóra: 2048 című munkája, ami egy épített, alulról ledekkel megvilágított üvegszobor, rajta egy felirat: “húzd végig az ujjad a szürke sávon”. Ha még nem érkeztél meg igazán, ha még mindig a Fashion Streeten vagy, csak hülyén nézel. Aztán amikor végighúzod az ujjad a szürke sávon, hatalmas kakofónia, hangok, zenei struktúrává összeálló csörömpölések szólalnak meg hangosan. Aztán elhallgatnak. Aztán megint végighúzod, és megint.

dsc04696.JPG

Aztán rájössz, hogy attól függően, hogy a szürke csíkot hol érinted meg, az üvegszobornak csak az az adott része villan fel, és csak néhány hangösszetevő szólal meg. Elkezded hangszerként használni az üvegszobrot, és itt már arra gondolsz, bár hazavihetnéd, hogy több időd legyen játszani. Ezen a hangszeren mindenki tud játszani, és élvezi.

Máshol egy növény leveleihez kell érnünk, amire megint csak megszólal egy hang. Ez kérem szépen színtiszta techno-spiritualizmus, ahogy a műszer összeköti a növényt és az emberi érintést, vagy ahogy a felirat még jobban megfogalmazza: “a hangok és érintések hatásmechanizmusának feltérképezésén keresztül tesz kísérletet a növényvilággal mára csaknem elfeledett kapcsolatunk helyreállítására”. Hi szivi:

dsc04704.JPG

Van még pár számomra túlságosan magasfilozófiai gondolat elültetve itt-ott, meg néhány egyszerű is, például utóbbira példa az a 3D-s puzzle, ami öndefiníciója szerint analóg játék digitális elmék számára. Hát nekem végül kijött egy szárnyas unikornis.

dsc04717.JPG

Viszont amikor innen kimentem, oda le, már megint elkezdtem intenzíven érezni, hogy aztarohadtéletbe, ez a város még mindig képes minden nap ledöbbenteni azt, aki kíváncsi, és benéz a kulisszák mögé.

És akkor lássuk a száraz tényket, így utólag:

Cím: Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria - 1052 Deák Ferenc utca 17. I. emelet

Megtekinthető: 2018. november 14 - december 15.

A kiállítás ingyenes. További infók itt.

Milyen egy három órás vasárnapi ebéd a Dunakorzón, az InterContinentalban?

szucsadam 2018 december 07.

A Dunakorzó Budapest legfestőibb, legromantikusabb helyszíne, de van egy előítéletünk vele szemben: azt gondoljuk, inkább az ide látogató külföldiek élvezik, mi sokszor tartózkodunk az itteni lazulástól. Ezzel szemben meglepő volt megtudni, hogy az InterContinental szálloda sunday brunch-ain 80 százalékban magyar vendégek vannak. Így amikor megkerestek, hogy próbáljuk ki az adventi, Diótörő tematikájú vasárnapi svédasztalos ebédjüket, kíváncsian léptünk be az előcsarnokba, majd a szálloda bárjába, és innen az éttermébe.

dsc04510.JPG

dsc04450.JPG

dsc04330.JPG

Senki nem állított meg. Kevesen tudják, hogy a szállodák halljaiba szabadon járhatunk ki-be. Leülhetünk a karácsonyfa mellé pihenni, egy koktélra a bárba, vagy, mint most, egy vasárnapi ebédre az étterembe.

A meghirdetett Diótörő tematika már a díszítésekben feltűnik, de igazán akkor válik egyértelművé, mi készül, amikor megpillantjuk a táncosokat:

dsc04281.JPG

dsc04316.JPG

Igen, az adventi sunday brunch alatt, a zenekar kíséretével részleteket láthatunk Csajkovszkij utolsó színpadi művéből, a táncosok pedig nemcsak az étteremben, de a bárrészen is végigtáncolnak, minden betérőnek szolgáltatva egy kis műsort. Engem ez a rész annyira nem ragadott meg, viszont amilyen lazasággal a bárzongorista játszotta a Diótörőt, az már annál inkább megfogott. Majdnem beálltam lapozni neki:

dsc04420.JPG

Az itteni brunch-ok hangulatán a látvány táncosharisnyáktól függetlenül is sokat dob. Itt nincs olyan, hogy “asztal, ami kilátással van a teljes budai látképre”, a Dunakorzóra, a Dunára. Az összes asztal ilyen - egyetlen hatalmas üvegfal a kifelé néző oldal. Télen is úgy érezzük, hogy voltaképp teljesen szabadon ücsörgünk, sőt, lehet ezt fokozni, odakint egy fűtött terasz is vár minket, ami egyáltalán nincs fedve, szóval nagyon meleg nincs, de azért a hatalmas fűtőpanelek között simán elvagyunk felöltözve bármeddig.

dsc04289.JPG

dsc04286.JPG

Na de lássuk, mit kapunk enni, inni. Mégiscsak erről szól egy vasárnapi brunch.

Először is a választék óriás, egy sima svédasztaloshoz képest másfél-kétszeres. Ráadásul alig vannak “jól bevált fogások”, szinte mindenre rávetettem volna magam. Az előételes pulton az olívabogyó nagyon jó minőség, a padlizsán, saláták szintén, a leveseket kihagytam. Egy eggs benedict-et is kértem, amit természetesen előttem készítettek el, tökéletesre.

dsc04400.JPG

Külön szusipult van, amit a Wasabi visz, és a hagyományos lazacos makik és nigirik mellett bejön néhány egyéb hal is. A minőség erős közepes, wasabi-s, ismerjük. A brunch kínálatban egyébként dominánsak a téli / karácsonyi / diótörő ihlette ízek, télies alapanyagok

dsc04381_1.JPG

Az ételválogatás maga is élményszámba megy. Egyrészt van egy pont, ahol sokféle főétel és köret van, például olyanok, mint a lazacszelet pak choy-jal vagy a vadmalacpofa, de ha jobban elkezdünk körbenézni, észreveszünk más szpotokat is. Egy helyen rábukkanunk például egy gyönyörű darab rib eye-ra, amiből rögtön vágnak is nekünk egy kérésnek megfelelő adagot. Ahogy várunk, csak úgy mellékesen észreveszünk egy bambuszpárolót, felemelve csipegethetünk a húsos batyukból. Soha nem bukkantam volna rá, ha nem kell itt megállni egyébként.

dsc04429.JPG

Máshol egy kedélyes úr mutatja meg a frissen, fehérborban párolt kagylót, és kínál vele. Ő egyébként Schilling István, aki ezen a szent helyen dolgozik már 23 éve - árulja el a kísérőm. A séf, Gullner Gergő csak öt, de ez a mostani minőségi emelkedés az ő nevéhez köthető.

dsc04377.JPG

Egyébként nincs mélypont, ahogy a svédasztalnál lenni szokott. Minden kiemelkedően jó minőség, jó alapanyagok, talán csak a pak choy-nak tett volna jót, ha tényleg a serpenyőből kapjuk a tányérra. De maga a zöldség frissen került feldolgozásra.

A desszertekre már nem sok hely maradt, pedig itt jöttek a személyes kedvenceim. Innen is puszilom Vágó Niki cukrászt, aki képes volt megvalósítani a nem hivalkodó, mégis üde, és mindenben egy kis csavart felmutató desszertfalatkáit. Van persze csokiszökőkút a sarokban, és fagyit is lehet kérni, meg gofrit, de én ottragadtam a flódninál, bejglinél, a kávé mousse-nál (hű az milyen), a tonkababos vanília mousse-nál és így tovább. Taps.

dsc04349.JPG

dsc04439.JPG

A sunday brunch déltől háromig tart, a vendégek ezt az időt általában végig is tolják, komótosan végigkóstolva az előételeket, főételeket, desszerteket. Bár mindenből nincs esélyük enni, de azért a kimért adagok úgy lettek kialakítva, hogy nagyrészt mégiscsak sikerülhet. Ahol pedig személyzet vágja a húst, méri ki a kagylót, vagy mi magunk vágunk, ahogy például a sajtoknál - szuper kecskesajtot kapunk például -, ott is teljes kontrollunk van az adagok felett.

dsc04423_1.JPG

Ja, és ami még fontos: hátul a kisebb gyerekeknek is vannak külön - többek között Diótörő tematikájú - foglalkozások, animátor, a nagyobbaknak Playstation szoba és hasonló trükkök, hogy mindenkinek békében teljen ez a három óra.

Ha pedig még maradnánk, vagy eleve nem enni jövünk ide, a Corso bárrészén tényleg baromi jó koktélokat készítenek, ráadásul élményszámba megy, ahogy felszolgálják. Most a “magyar találmányok” témakör van terítéken, így többek között a biztonsági gyufát, a szódavízet, a Béres cseppet és a Rubik-kockát dolgozták fel. Íme a legutóbbi, nekem ez nagyon bejött, eszméletlen nagy élmény:

dsc04433.JPG

Benne oak bottle-ben érlelt Spice Rum, narancslikőr, lime-lé, Falernum szirup, és még pár meglepetés íz. Sima mai thai - most a nemzetközi koktélporondon megint a klasszikusok mennek -, de zseniális. Aki pedig kirakja a koktél mellé kitett cukron lévő alakzatot a mellékelt Rubik-kockán, annak ingyen volt az itala, úgyhogy őstehetségek, Rubik-kocka-kirakó világbajnokok akár potyázni is mehetnek, itt megnézhető az összes élménykoktél.

Egy másik ital elkészítésének része, hogy a vendég nem tudja használni a neki átadott tollat, ezért annak tintatartalmát a bartender belecsavarja az italba. Persze nem tinta van benne, hanem egy narancs bitter, tintahal-tintával színezve.

A bárban kérhetőek normál méretű desszertek is a svédasztalos falatkák után vagy helyett, de érdemes, mert a cukrász itt is kitett magáért.

dsc04445.JPG

Élmény tehát az a három óra, amit itt töltünk. Élőzene, ügyes zenészek, táncosok, maximálisan ránk figyelő, de soha nem tolakodó pincérek. Fix összeg, amihez korlátlan italcsomag jár, a 12.900 forintos (ez az adventi brunch alapár) Bubbly csomagban Hungária Grande Cuvée, transvasée eljárással készült pezsgő, gyümölcslé, ásványvíz, kávé és tea van, viszont szerintem érdemes upgrade-elni a Gourmet csomagra. Plusz kétezerért (egyéb borok és sörök mellett) a Kreinbacher Prestige Brut-ot poharazzák, amit a rangos CSWWCS versenyen idén, a brut, nem hagyományos szőlőfajtából készült pezsgők között világbajnoknak választották, mellesleg ez az én kedvencem is.

Disclaimer: az InterContinental Corso az Egy nap a városban hirdetője. 

Egy bácsi, aki már 20 éve vigyáz a gyerekekre az egyik budapesti zebránál

szucsadam 2018 december 05.
Címkék: emberek városkép

Egyik zebra olyan, mint a másik. Van azonban egy olyan zebra, a Dohány utca és az Alsó erdősor utca kereszteződésénél, ami más, mint a többi.

 

E mellett ugyanis ott áll minden tanítási napon Sándor. Hét és nyolc óra, negyed kilenc között, ha a zebrát megközelíti valaki, különösen egy a közeli iskolába tartó gyerek, láthatósági mellényben kimegy az úttestre, megállítja a forgalmat, majd amikor már biztonságos, széles mozdulatokkal továbbengedi az autókat.

dsc03963_1.JPG

Minden nap, ha tanítás van, ő ott áll. Ha ő nem megy, valaki mást kér meg, a polgárőrségtől, ahol önkéntesként dolgozik. Hibátlan frizurával, megborotválkozva - a velem való találkozásnál külön röstellkedett, hogy most elmaradt -, szép ruhában. Megadja a módját. Mosolyogni egyébiránt nem szeret.

dsc03977_1.JPG

De nem csak a forgalmat irányítja, hangosan köszön mindenkinek. Azoknak, akiket ismer, külön mond egy-két kedveset, vagy érdeklődik felőlük. Csak annyit, amennyit megállás nélkül lehet társalogni, csak épp annyi figyelmet mindenkinek, ami azért elkíséri őket egy-két órára. Ha a diákok nyolc előtt három perccel még a bolt mellett beszélgetnek, barátságosan odaszól, hogy nem kellene-e még elindulni. Nem parancsol, nem cseszeget, csak udvariasan érdeklődik. Nemsokára szedik a sátorfát a diákok, ebbe a kérdésbe még csak tinédzserként sem lehet belekötni.

Nyolc óra előtt öt perccel különösen éber lesz, nagyon kapkodja a fejét. Az elkésők miatt: ők az utolsó pillanatban úgy kirohannak az útra, mint a sicc.

dsc03971.JPG

Sándor szerint, akit a környékbeliek már jól ismernek, ebben a világon semmi nincs. Amikor megkérdeztem, mióta van itt minden reggel a zebránál, azt válaszolta, évek óta. Amikor rutinosan visszakérdeztem, hogy kettő vagy három, legyintett. Mondjuk, hogy húsz - mondja.

El tudjátok képzelni? Hogy húsz éven keresztül úgy kezded a napodat, hogy egy óráig vigyáztál gyerekekre, kedves voltál? Milyen lehet így a nap többi része? Ha akármelyik terméketlen, vagy rossz napom elé odaképzelem ezt az indítást, akkor máris úgy érzem, ja, így mindjárt más.

Sándor jól érzi magát ettől, egyébként polgárőrként máshol is segíti a rendőrök munkáját, biztosítja a terepet, nyitva tartja a szemét. Mindenki más is jól érzi magát attól, hogy Sándor ott van, és óriási lelkesedéssel végzi a munkáját, amit ő választott magának, és nem kap érte fizetséget. Ennél nagyobb win-wint nem lehet elképzelni.

"Hétköznapi példaképek" témájú rovatunkban legutóbb Józsi bácsit ismertük meg, a legendás mekis takarítót. Ha ismersz még hozzájuk hasonlóan lelkes embereket, írjatok nekem a jobb hasábban látható email-címre.

A legizgalmasabb budapesti lakópark elért a csúcsra

szucsadam 2018 december 04.
Címkék: városkép hirdető

Megnéztük magunknak a város jelenlegi legizgalmasabb lakópark-projektjét, a budapesti függőleges erdőt, a Metrodom Panorámát. A lakóház-együttes homlokzatán több mint 200 fa és három kilométer sövény lesz. Felértek a 17. emeletre, úgyhogy körülnéztünk:

A videó támogatója a Metrodom Panoráma